Web Analytics

Pontajul angajaților de Paștele Catolic și de Rusaliile Catolice – 2021

Ce simplu ar fi dacă Paștele Ortodox ar fi mereu în aceeași perioadă cu Paștele Catolic, nu-i așa? Se întâmplă foarte rar ca aceste două sărbători să aibă loc în aceeași perioadă. De aceea, vedem frecvent întrebarea: Cum pontăm angajații catolici de Paștele Catolic? Sau: Cum se realizează pontajul acestora de Paștele Ortodox? Din acest motiv, nici sărbătoarea de Rusalii nu are loc în aceeași perioadă. Cum se face pontajul angajaților catolici pentru Rusaliile Catolice dar pentru Rusaliile Ortodoxe? Nu îți face griji, nu este atât de dificil, trebuie doar să ții cont de anumite aspecte, pe care le voi discuta și explica pe larg, în articolul de mai jos.

Paștele Catolic și Paștele Ortodox | Rusaliile Catolice și Rusaliile Ortodoxe – 2021

În anul 2021, cele două sărbători religioase vor fi la o diferență 29 de zile. Mai exact, Paștele Catolic va fi în data de 4 Aprilie, pe când Paștele Ortodox va fi în data de 2 Mai.

Sărbătoarea de Rusalii Catolice va fi în data de 23 mai, iar sărbătoarea de Rusalii Ortodoxă va fi în data de 20, respectiv 21 iunie, în anul 2021.

Potrivit art. 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • Anul nou – 1 ianuarie
  • A doua zi după Anul nou – 2 ianuarie
  • Ziua Unirii Principatelor României – 24 ianuarie
  • Vinerea Mare – 30 aprilie
  • Paște ortodox – 2 mai
  • A doua zi de Paște ortodox – 3 mai
  • Ziua Muncii – 1 Mai
  • Ziua Copilului – 1 iunie
  • Rusalii – 20 iunie
  • A doua zi de Rusalii – 21 iunie
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie
  • Ziua Marii Uniri – 1 decembrie
  • Crăciunul  – 25 decembrie
  • A doua zi de Crăciun – 26 decembrie


*Aceste date sunt valabile pentru anul 2021

Conform aceluiași articol din Codul Muncii: „Se acordă câte două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale… Acordarea acestor zile libere se face de către angajator.”

Așadar, salariații de alte religii, vor beneficia de zile libere legale în plus, față de salariații de religie ortodoxă.

Cum pontezi corect angajații catolici de Paștele Catolic?

La fel ca în cazul Rusaliilor Catolice, salariații catolici beneficiază de zile libere plătite pentru a sărbători Paștele Catolic. Acești salariați vor primi zile libere legale în ziua de duminică, 23 mai și luni, 24 mai 2021. De asemenea, toți salariații benficiază de zi liberă legală și pentru Vinerea Mare. În cazul în care soft-ul de salarizare/pontaj nu permite selectarea zilelor libere legale individual, poți trece salariații în foaia de pontaj cu zi liberă plătită. În felul acesta, salariul nu va avea de suferit. Acești angajați vor avea o zi sau două lipsă, în foaia de pontaj, față de salariații care sărbătoresc Paștele Ortodox.

Mai jos, am pregătit un model de pontaj pentru un salariat care sărbătorește Paștele Catolic.

Paștele catolic 2021

Pontajul angajaților catolici de Paștele Ortodox

Am lămurit cum se pontează corect angajații de Paștele Catolic, mai rămâne o situație de clarificat, pontajul acestor angajați de Paștele Ortodox. Salariații care primesc liber de Paștele Catolic, mai au dreptul la zile libere și de Paștele Ortodox? Corect ar fi ca acești angajați să nu mai primească zi liberă și de Paștele Ortodox, deoarece pentru ei nu este zi de sărbătoare legală.

Conform legislației din România, ziua de 2 mai (Paște Ortodox) este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Așadar, dacă compania ta are program de lucru și în zilele de sărbătoare legală, salariații catolici pot să vină normal la muncă.

În situația în care, compania nu are activitate în zilele de sărbătoare legală, tot ce poți să faci, este să dai liber la toată lumea. Mai există varianta ca salariatul catolic să depună cerere de concediu pentru Paștele Ortodox. Aceasta va rămâne în evidența internă a companiei, deoarece nu va putea fi înregistrată într-o zi de sărbătoare legală.

Toate aceste lucruri se decid prin Contractul Colectiv de Muncă sau prin Regulamentul Intern, rămâne la decizia angajatorului și angajatului cum vor proceda în aceste situații.

Cum pontezi angajații catolici de Rusaliile Catolice și de Rusaliile Ortodoxe?

Așa cum am scris mai sus, conform Codului Muncii, salariații de alte religii (catolici, în acest caz) beneficiază de două zile libere legale, pentru a sărbători Rusaliile. Acești salariați vor primi zile libere legale în ziua de duminică – 23 mai și luni – 24 mai, pentru anul 2021. Aceștia vor fi trecuți în foaia de pontaj cu zi liberă legală sau cu zi liberă plătită, pentru Rusaliile Catolice. În cazul în care compania are program de lucru și în zilele de sărbătoare legală, angajații catolici vor veni la muncă cu program normal în zilele de Rusalii Ortodoxe. Dacă firma nu are program de lucru în zilele de sărbătoare legală, salariații catolici vor fi și ei liberi, deoarece nu se pot înregistra concedii în Revisal în zilele de sărbătoare legală.

Concluzie

Ca o concluzie la tot ce am scris în acest articol, angajații catolici o să primească zile libere în plus pentru 2 aprilieVinerea Mare și 4, 5 apriliePaștele Catolic. De asemenea, vor primi zile libere în plus și pentru Rusaliile Catolice în date de 23 și 24 mai 2021. În foaia de pontaj, aceștia vor fi trecuți de Vinerea Mare, de Paștele Catolic și de Rusaliile Catolice, cu zi liberă legală sau cu zi liberă plătită. Dacă de Paștele și Rusaliile Ortodoxe compania nu își oprește activitatea, salariații catolici vor veni normal la muncă, iar tu ca angajator nu vei fi nevoit să-i oferi timp liber compensator și nici spor la salariu. Dacă compania își oprește activitatea, această zi va fi trecută în pontaj ca zi liberă legală.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

2 COMENTARII

  1. Buna ziua, s-a modificat legislatia muncii. Astfel ca, in cazul in care activitatea companiei permite, angajatii care au fost liberi de Pastele catolic, vor lucra de Pastele ortodox. CM – Art. 139 alin 2.1 (21) Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Multumesc

  2. Buna ziua, In contextul in care in 2020 Rusaliile catolice se suprapun cu o alta zi libera nationala „Ziua Copilului” 1 iunie cum se trateaza acest aspect? In contextul in care angajatul are oricum liber in aceasta data si pierde efectiv o zi libera nationala faptica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.