Web Analytics

Adeverință de vechime în muncă – Model & legislație

Această adeverință de vechime în muncă este singurul document prin care angajatul își poate dovedi istoricul de salariat, document pe care acesta îl poate obține oricând. Angajatorul este obligat să elibereze această adeverință chiar dacă solicitantul nu mai este angajatul acestuia în prezent. 

Obligația angajatorului de a elibera acest document este prevăzută în Codul Muncii prin articolul 40. Mult mai specifică este prevederea din articolul 34, alineatul 5, prin care Codul Muncii stipulează: 

La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate

Dacă soliciți o astfel de adeverință de vechime în muncă, iar angajatorul tău refuză să o elibereze, acesta risca aplicarea unei amenzi din partea ITM.

La ce folosește o adeverință de vechime în muncă?

Există două cazuri foarte des întâlnite pentru utilizarea acestui document, și anume:

  • Atunci când schimbi locul de muncă și ți se cere această adeverință ca dovadă a vechimii și experienței în muncă
  • Atunci când depui dosarul de pensie. Casa de pensii calculează pensiile pe baza vechimii în muncă
Adeverință de vechime în muncă

Cine poate elibera această adeverință?

  • Angajatorul
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă (în cazul în care fostul angajator nu poate din motive obiective)

Ce se întâmplă dacă firma la care ai fost angajat a fost închisă, lichidată sau radiată?

Companiile sunt obligate să dețină o arhivă a documentelor și să elibereze aceste documente la cerere. Mai mult de atât, angajatorul sau deținătorul arhivei sunt răspunzători de corectitudinea datelor cu care este complatet acest document.

Astfel, pentru această întrebare există două răspunsuri:

  • Adeverința va fi eliberată de deținătorul arhivei, în caz că acesta refuză eliberarea documentului, poți acționa în instanță.
  • În cazul în care nici compania și nici arhiva nu mai există, singurul răspuns este acționarea prin instanță.

iRevisal – aplicația pentru adeverința de vechime

Dacă vrei să obții rapid și ușor adeverințe de vechime, iRevisal este soluția perfectă pentru tine. Această aplicație se integrează direct cu softul ReviSal, oferindu-ți acces instant la întregul istoric de muncă al angajaților tăi. Astfel, ai garanția că adeverințele de vechime emise sunt mereu actualizate, și poți gestiona eficient mai multe firme simultan dintr-un singur sistem. Dacă te interesează această soluție, poți afla mai multe detalii și poți testa gratuit aplicația făcând clikc aici.

Model adeverință de vechime în muncă

Mai jos găsești modelul acestui document gata de descărcat în mod gratuit. Consultă blog-ul nostru pentru și mai multe documente HR disponibile.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Un salariat (barbat) a decedat.Sotia acestuia solicita adeverinta de la angajatorul acestuia pentru pensie de urmas.Ce tip de adeverinta se elibereaza ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.