Web Analytics

Cerere concediu fără plată – informații, legislație și model

În cazul în care cauți informații sau model pentru cerere de concediu fără plată, ai ajuns în locul potrivit. Mai jos găsești atât modelul pregătit pentru a fi descărcat în mod gratuit.

Ce este concediul fără plată?

  • Este o formă de suspendare a contractului individual de muncă. Suspendarea fiind făcută cu acordul ambelor părți, aceasta fiind operată ulterior și în Revisal
  • O modalitate prin care mai poți solicita zile libere atunci când zilele de concediu de odihnă cuvenite au fost consumate
  • Este un tip de concediu care nu impune o anumită durată nici prin Codul Muncii, nici în alt loc din legislație

Prevederi legale – cerere concediu fără plată

În art. 153 din Codul Muncii este prevăzut concediul fără plată, acesta ne spune că angajații au dreptul la acest tip de concediu pentru rezolvarea problemelor personale.

Numărul zilelor pentru acest concediu sunt stabilite prin regulamentul intern al companiei. Așa cum am notat și mai sus, legislația sau Codul Muncii nu prevăd un număr limitat de zile de concediu fără plată.

Legea acordă dreptul salariaților de a efectua concediu fără plată, însă angajatorul stabilește condițiile de acordare a acestui concediu. Un exemplu pentru condiții de acordare este atunci când angajatorul impune condiția prin care salariatul poate depune o cerere de concediu fără plată doar după epuizarea zilelor de concediu de odihnă disponibile.

Pe lângă suspendarea contractului individual de muncă, acest concediu suspendă și plata salariatului de către angajator, de aici și numele de “Concediu fără plată”, sau fără salar. Pe scurt:

  • Perioada concediului fără plată nu constituie vechime în muncă
  • Zilele de concediu fără plată nu sunt plătite
  • În această perioada salariatul nu mai este asigurat în cadrul sistemului național de sănătate și pensii

Model cerere revenire din concediu fără plată

În cererea de concediu fără plată este menționată clar perioada pentru care este solicitat acest concediu. Însă, în cazul în care salariatul dorește să se întoarcă înapoi la muncă înainte de termenul completat în cererea inițială, acesta va întocmi o cerere de revenire din concediu fără plată.

Cum obții cererea de conceidu fără plată?

Este foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să descarci fișierul. Acesta conține ambele modele de documente. Accesează blog-ul nostru pentru și mai multe documente pe care le poți descărca în mod gratuit.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.