Web Analytics

Concediu Medical – Schimbări Legislative de la 1 August 2021

Începând de la 1 august 2021, se întrevăd o serie de modificări legate de concediile medicale, multe dintre acestea fiind relevante în special pentru angajatori. Acestea vizează amenzile pe care le riscă neacordând angajaților suma de bani pe zilele de concediu medical, concediile pentru carantină suportate de stat, și perioadele de concediu medical atribuite de către medicii de familie.

Firmele care nu plătesc angajaților concediul medical sunt supuse la amenzi mai mari

OUG nr. 74/2021 a majorat, începând cu 1 august 2021, sancțiunile aplicate angajatorilor care refuză fără justificare plata indemnizațiilor sau le plătesc eronat, și celor care nu plătesc indemnizațiile datorate în termen legal. Totodată, se percep amenzi în valoare de 3.500 și 6.000 de lei celor care nu gestionează corect zilele de concediu medical și fiecare afecțiune per asigurat, sau nu pun la dispoziție documentele justificative și actele necesare organelor de control ale caselor de asiguări, cu privire la verificarea modului de calculare a indemnizațiilor suportate de FNUASS. 

Dealtfel, începând cu anul viitor, cererile de restituire însoțite de documentele justificative vor trebui depuse într-o perioadă de maximum 90 de zile de la data primirii, altminteri, sumele vor fi definitiv respinse de la plată și nu vor fi decontate din bugetul FNUASS.

Sistemul legal este după cum urmează: angajatorul va plăti, și după va solicita de la casele de sănătate recuperarea banilor pentru indemnizații. OUG nr. 158/2005 prevede că angajatorul va face plata lunar, la data finală a lichidării drepturilor salariale pe acea luna. Legea nu permite ca un angajator să își justifice neacordarea sumei de bani din cauza întârzierilor recuperării banilor de la casa de sănătate, care, fără îndoială, nu îi pot fi imputate.   

Angajatorii au timp până la finalul anului ca să redepună cererile pentru dosarele de decontare a concediilor medicale respinse

Angajatorul care nu a completat sau remediat dosarul de decontare respins la plată de casele de asigurări până la 1 august, aceasta fiind ziua în care majoritatea prevederilor OUG 74 intră în vigoare, poate să o facă până în 31 decembrie 2021. 

Angajații care intră în concediu medical doar la una dintre firmele pentru care lucrează sunt susceptibili la amenzi 

Persoanele angajate legal la mai multe firme în același timp, care intră în concediu medical doar la una dintre acestea, însă continuă să presteze la cealaltă firmă, sunt susceptibile de amenzi de până la 2000 de lei. De asemenea, acestea riscă să rămână fără indemnizație de asigurare socială de sănătate sau pot fi obligate să returneze banii.

Perioada concediului medical acordat de medicul de familie are, în prima fază, cel mult 4 zile

Începând cu 1 august, medicul de familie poate elibera certificat pentru concediul medical doar pentru 4 zile calendaristice, spre deosebire de medicul de specialitate din ambulatoriu, care poate acorda pentru 15 zile calendaristice. Dacă în urma tratamentului sau investigațiilor, angajatul este încă incapacitat după finalizarea concediului inițial, medicul de familie poate elibera un concediu medical în limita a 7 zile, în continuarea acestuia. Dacă este necesar, medicul de specialitate este în măsura de a elibera un concediu de maximum 30 de zile.

Monitorizarea persoanelor aflate în concediu medical se va face de către medici

Guvernul a hotărât că medicii sunt cei responsabili de monitorizarea persoanelor aflate în concediu medical și care au incapacitatea temporară de muncă (boli obișnuite). Aceștia vor alcătui un plan de urmărire a evoluției bolii respective, care se desfășoară în două etape. A doua etapă presupune luarea deciziei de a prelungi sau nu concediul medical acordat inițial. Totodată, hotărârea este ca angajații să fie consultați la cabinet, în vederea monitorizării.

Concediul medical pentru carantină va fi decontat de stat doar pentru 5 zile

Deși până de curând statul suporta toate zilele de concediu pentru carantină, luna august vine cu noi precizări. Persoanele care pleacă în interes personal în țări cu risc epidemiologic, au doar primele 5 zile de concediu decontate de stat, în eventualitatea obligativității carantinării.

S-a redus durata concediului medical acordat de medicii de familie

Un ordin comun al Ministerului Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că durata cumulată a concediilor medicale pentru boli obișnuite oferite de medicii de familie, s-a redus de la 30 la 28 de zile într-un an.

Noi reguli de calcul pentru persoanele fără contract de muncă, asigurate pentru concedii medicale

Potrivit OUG nr. 74/2021, în cazul persoanelor fără venituri din salarii însă care vor să fie asigurate opțional pentru concediul de maternitate, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale va fi următoarea: media veniturilor asigurate ale ultimelor 6 luni din cele 12 luni care constituie stagiul de asigurare, până la o limită valorică lunară de 12 salarii minime brute, pe țară. 

  

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.