Concediul de îngrijitor actualizat în 22 octombrie 2022

Începând cu data de 22 octombrie 2022, salariații vor putea beneficia de un nou tip de concediu și anume – concediul de îngrijitor. 

Legea nr. 283/2022 din Codul Muncii prevede următorul aspect: „Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”.

Concediul de îngrijitor diferă de concediul plătit pe durata de 45 de zile care se acordă pentru îngrijirea bolnavilor de cancer și nu influențează sub nicio formă zilele concediului de odihnă prevăzute salariatului. De asemenea, cu ajutorul unui contract colectiv de muncă va fi posibilă stabilirea unui termen mai lung a concediului, decât cel declarat inițial.

Din categoria rudelor pentru îngrijirea cărora angajatul poate beneficia de concediul de îngrijitor fac parte: copiii, părinții și soțul sau soția salariatului. Încă nu au fost anunțate tipurile de probleme medicale și condițiile de acordare a noului tip de concediu, însă aceste aspecte urmează să fie stabilite în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.

Este important de menționat faptul că în cazul în care un angajator va refuza acordarea concediului respectiv, acesta poate fi amendat cu sume între 4000 și 8000 de lei. În același timp, salariatul nu poate fi concediat în perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor. 

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare