Acasă

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2019

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt condițiile de acordare a concediului de maternitate, nici care sunt documentele necesare pentru a realiza tot acest proces corect. De aceea, următorul articol cuprinde toți pașii premergători pentru acest lucru și clarificări pe toate subiectele privind concediul de maternitate.

Care este perioada de acordare a concediului de maternitate?

Concediul de maternitate reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să nască. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile, acest total de zile este împărțit pe două perioade: Concediul prenatal (63 de zile) și Concediul postnatal (63 de zile).

A nu se face confuzie între acest tip de concediu și cel de creștere a copilului, care are o perioadă maximă de 2 ani (chiar 3 ani, în cazul copiilor cu handicap).

Perioadele de timp oferite pentru Concediul prenatal și Concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Concediul medical prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină. Asta înseamnă că afecțiunile ce intervin pe perioada sarcinii dar fără o legătură cu aceasta nu sunt incluse în concediu. În cazul unei sarcini cu risc, este posibil ca perioada de timp alocată concediului prenatal să nu fie suficientă. În acest caz, medicul specialist poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la concediul medical obișnuit.

Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal

Atât angajatorul cât și angajata trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a întocmi sau pentru a primi, concediul de maternitate.

Ce obligații are angajata?

 • Salariata gravidă are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
 • Salariata gravidă are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.

Ce obligații are angajatorul?

 • Angajatorul are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;
 • Dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;
 • Dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;
 • Concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.

Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.

Cine beneficiază de indemnizația de maternitate?

Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
 • Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
 • Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații

Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.

În cazurile excepționale, indemnizația de maternitate poate fi primită și de alte persoane, după cum urmează:

 • Reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de către acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005)
 • În cazul în care, până la achitarea indemnizației cuvenite, salariata a decedat, indemnizația de maternitate cuvenită pentru luna în curs și neachitată asiguratei decedate se plătește:
 • Soțului supraviețuitor
 • Copiilor
 • Părinților
 • În lipsa acestora, persoanei care dovedește că a îngrijit-o până în momentul decesului

Cum se calculează indemnizația de maternitate?

În anul 2019 indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

De reținut faptul că Indemnizația de maternitate NU se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42. Din indemnizația de maternitate se reține doar CAS-ul.

Indemnizația aferentă concediului de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, FNUASS (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

Calculul și plata indemnizației de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată (art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 158/2005).

Angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. De aceea, salariata are obligația de a prezenta la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

În mod normal, suma datorată cu titlul de indemnizație de maternitate se scade din contribuția datorată de angajator către FNUASS pentru concedii și indemnizații.

Cum se recuperează contribuția angajatorului pentru concedii și indemnizații?

Pentru a recupera sume avansate din contul FNUASS, reprezentând de valoarea indemnizației de maternitate, de îngrijire copil bolnav sau de incapacitate temporară de muncă, angajatorul trebuie să urmeze în mod obligatoriu următoarele etape procedurale:

 1. Depunerea unei cereri-tip de restituire a diferențelor astfel rezultate, este necesar ca cererea să fie redactată în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr. 12, se va anexa și declarația privind obligațiile de plată.
 2. Urmărirea soluționării cererii depuse în termen de 15 zile, în cadrul compartimentelor abilitate:
 • Să analizeze și să solicite semnarea de către directorul executiv/ președintele casei a documentului de aprobare
 • Să întocmească ordonanțarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată sau comunicarea de respingere a plății.

Asigură-te că următoarele informații sunt corecte, pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor:

 • Codul de diagnostic;
 • Codul de indemnizație;
 • Concordanța între codul de diagnostic și codul de indemnizație;
 • Concordanța între datele privind concediul inițial/în continuare;
 • Calculul indemnizațiilor.

Documentele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate

 1. Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
 2. Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.
 3. Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor.
 4. Certificatele de concediu medical pentru sarcină – sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina.
 5. Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.  

Citește și articolul despre concediul și indemnizația de creștere a copilului pentru anul 2019.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2019

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt...

Ghidul complet cu zile lucrătoare pentru anul 2019

Cauți o soluție ca să planifici eficient programul de lucru al angajaților tăi? Este...

Pontaj pe schimburi și ture de muncă cu iFlow 2.0

Am ascultat problemele utilizatorilor iFlow, am analizat soluțiile posibile, apoi am muncit...

85 COMENTARII

 1. Daca mama numai este angajata, dar desfacerea contractului de munca nu sa facut din vina ei, si are lucrate 2 luni în ultimele 9 luni anterioare nașterii, beneficiază de concediu de maternitate si daca da unde depune actele?

 2. Buna ziua! Sunt in concediu prenatal si am o nelamurire. E normal ca salariu in concediu prenatal sa fie la fel ca cel cand lucram? Cat la % se opreste Cas.ul?

  • Buna ziua,

   Pentru contributia CAS se opreste 25%. Indemnizatia pentru concediul prenatal nu are cum sa fie la fel cu salariu normal.

   O zi buna!

  • Buna ziua,

   Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, este necesar sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin o luna, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.

 3. Buna ziua, imi puteti spune pentru ce venit se calculeaza indemnizatia daca pe cartea de munca am trecut salariul minim dar eu castig mai mult (lucrez in confectii iar salariul este in functie de realizari). Mentionez ca in ultimile 6 luni am avut si 12 zile de concediu medical pe durata a 3 luni (5 zile in noiembrie, 5 zile in decembrie si 2 in ianuarie)

 4. Buna seara! Sunt in urmatoarea situatie: baza de calcul pentru concediul de maternitate in care trebuie sa intru de la 1 iunie este constituita din: 5 luni concediu crestere pentru primul copil si o luna -contract de conventie civila. Acesta din urma depaseste valoarea celor 12 salarii medii brute pe tara. Ce pot face pentru a se lua in calcul intreaga suma din conventie?
  Multumesc anticipat!

 5. buna ziua.Spuneti-mi va rog cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil avand in vedere ca data posibila a nasterii este 13 noiembrie 2019, Vreau sa intru in concediu prenatal in saptamana 30- adica 1 septembrie dar inainte de asta vreau sa imi iau 30 zile de concediu medical incepand cu 1 august. Am un venit net de 4400 iar in perioada de concediu medical probabil va fi de 3500 lei. Pt indemnizatia de crestere copi se iau in calcul veniturile din ultimele 6 luni, inclusiv cele de aprox 3500 din perioada concediului medical si prenatal? multumesc anticipat pt raspuns.

 6. Bună ziua
  Avem o salariată însărcinată ,lucrează la doi angajatori si vreau să știu dacă depun la CASMB certificatul prenatal pentru ambii angajatori si dacă medicul trebuie sa-i dea o copie a certificatului conform cu originalul?Vă mulțumesc!

 7. Buna ziua!

  Cine elibereaza Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
  Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.?
  Si nu inteleg ce vrea sa insemne faptul ca celelalte certificatele sunt eliberate de medic pt 30 de zile avand in vedere ca si concediul pre si post natal sunt de 63 de zile?

  Multumesc!

 8. Buna.sunt educatoare pe perioada determinata de un an.am aflat de curând ca sunt gravida contractul mi se încheie in 31august 2019atunci având un an la locul de munca si urmând sa nasc in Ianuarie .2020 Pot benefici de maternitate ?

 9. Sunt angajata pe data 11.06.2018 , și am rămas însărcinată și am născut pe data de 14.05.2019. Va rog sa-mi Spune-ți dacă pot beneficia de concediu de lauzie. Nu am avut prenatal. Va multumesc.

  • Cred ca deja e prea târziu mesajul meu…dar conform legii eu știu ca puteți beneficia inclusiv de cei 2 ani de indemnizație creștere copil nu doar de concediul postnatal care de altfel e obligatoriu.si eu sunt in aceeași situație și am trimis un email celor de la inspecția de plăti sociale și mi-au spus ca luna in care se naște copilul se considera luna întreaga+de 3 ori intr-un an aveți dreptul de a lucra fracțiuni de luna….deci ați avea 13 luni vechime

 10. Buna ziua, indemnizația pentru sarcina și lăuzie reprezintă 85 % din media salariilor brute din ultimele 6 luni? Vă întreb pentru că cei de la RUNOS m-au contrazis că ar fi din media salariilor nete. Puteți să mi spuneți legea care zice clar acest lucru? Mulțumesc

 11. Buna ziua.Sunt in concediu prenatal iar firma la care sunt angajata nu vrea sa imi plateasca prenatalul.Ce pot face pentru a recupera banii?Multumesc

 12. Buna ziua!
  Sunt in concediu de crestere copil si urmeaza sa l nasc pe al doilea in iulie. Pot beneficia de concediu pre/postnatal? Cine mi l deconteaza? Mentionez ca nu va implini 2 ani primul copil pana atunci. Va multumesc!

 13. Buna seara!
  Pot beneficia de concediu ingrijire copil daca depun dosar dupa 42 zile de la nastere ,timp in care nu voi avea concediu postnatal?
  Nasterea va avea loc in strainatate si vreau sa va intreb cum pot sa acoper acea perioada de 42 zile(concediu medical cod 01, concediu fara plata sau alt tip de concediu?)
  Am 12 luni lucrate anterior nasterii copilului.
  Multumesc

 14. Buna ziua , o intrebare, am o angajata care este insarcinata si va intra in sarcina cu risc recomandata de medicul ginecolog si de la medicina muncii, voi mai plati la cartea de munca pentru ea? Multumesc

  • Bună ziua,

   Pentru concediu medical cod 01, se va calcula 75% din salariul brut.
   Procentele oferite din salariul brut diferă în funcție de tipul de concediu medical.

   Zi frumoasă!

 15. Buna ziua eu am lucrat 1 ani si 6 luni iar acum sunt însărcinată în luna a 3 am facut actele pentru risc maternal daca cei de la medicina muncii nu mi.l acorda imi pot da demisia eu nu vreau sa mai merg la munca pentru ca stau 9 ore in picioare si medicul mi.a recomandat risc maternal mai pot benefica de prenatal?

  • Buna ziua,

   În mod normal, conform art. 9 din OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, angajatorul este obligat să modifice în mod corespunzător condițiile și orarul de muncă pentru salariatele gravide. Dacă acest lucru nu este posibil, medicul de medicină a muncii vă va aproba concediul pentru risc maternal. Dacă totuși ajungeți în situația să vă dați demisia, o să beneficiați de concediul de maternitate și indemnizația aferentă. Pentru concediul de creștere a copilului, aveți nevoie de o perioadă lucrată de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani, anteriori nașterii copilului.

   Sper că v-am fost de folos.
   O zi frumoasă!

 16. Buna ziua! Am fost in concediu de creștere a copilului pe o perioadă de 2 ani, m-am întors la muncă de 2 luni, și sunt însărcinată tot în 2 luni,întrebarea mea este ce sumă se va lua în calcul pt următoarea indemnizație, suma indemnizației propriu-zise sau se mai scade ceva?

 17. Buna ziua,

  Va rog sa mi spuneti si mie cat reprezinta CAS ul din concediul de risc maternal?Este 25 % sau se claculeaza la salariul mediu brut pe 2015 ?
  Multumesc.

 18. Bună, sunt însărcinată în 18 săptămâni ce pași și ce acte sunt necesare pt solicitarea riscului maternal ? Și în cât timp aș putea primi un răspuns din partea angajatorului?

  • Bună ziua,

   În primul rând este necesar să anunțați angajatorul în scris, despre faptul că sunteți gravidă și să atașați și documentul primit de la medicul de specialitate sau de familie, care atestă acest lucru.
   Concediul medical de risc maternal se acordă de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicină a muncii.
   Așadar, după ce obțineți aprobarea medicului de medicină a muncii, aveți și confirmarea concediului de risc maternal.

   Zi frumoasă!

 19. Am salariu de 2350 brut…însărcinată în 37 de saptamani, am fost în risc material si concediu medical pe toată perioada sarcinii. Prenatalul nu mi-a venit decat 864 de lei…cum se calculează? Este normal sa imi dea atat? Va multumesc pentru raspuns

 20. Buna ziua as dori sa stiu daca concediul prenatal este mai mic decat concediul de risc maternal? La concediul de risc luam in jur de 3700-4000 iar la concediul prenatal 3100. Miltumesc

  • Buna ziua,

   Prenatalul a fost calculat din indemnizatia de risc maternal, pe cand indemnizatia de risc maternal a fost calculata din salariu brut.

 21. Buna ziua,lucrez cu carte de muncă din 10.01.2019,copilul urmează să se nască pe 10.01.2020,imi poate spune cineva daca pot lua indemnizația de creștere copil?

  • Da.vei beneficia de indemnizație creștere copil.sunt in aceeași situație iar cei de la inspecția de plăti sociale mi-au spus ca luna in care se naște bebele se considera luna întreaga și in luna Ianuarie 2019 chiar daca ai lucrat doar 20 zile ți se considera luna intreaga(pot fi pana la 3 fracțiuni de luna intr-un an).Iar daca cumva naști prematur pe baza unui certificat de la medicul specialist in care e specificat DPN vei putea beneficia oricum de indemnizație.

 22. Cum se calculează riscul maternal si concediul prenatal pentru ca am luat mai puțini bani fiind in concediu prenatal desi in mod normal stiam ca concediul prenatal e 85% si atunci ar fi trebuit să iau mai multi bani.

  • Buna ziua,

   Deoarece ati fost in concediul de risc maternal, indemnizatia de maternitate(co prenatal) se calculeaza din indemnizatia de risc maternal si nu din salariu brut.

 23. Buna ziua, am o nelămurire, dacă se poate sa ma ajutati, am intrat in concediu de risc maternal, am avut salariul minim pe economie, cat ar trebui să insumeze indemnizația de risc maternal?

 24. Buna ziua,
  Am o nelamurire, sunt insarcinata in 11 sapt si angajata la actualull loc de munca de numai 3 saptamani.(respectiv de la 1 iulie).In trecut am mai lucrat 1 an si 4 luni la acelasi angajator( respectiv pana la 13 iunie 2019 nestind ca sunt insarcinata cand am intrat in preaviz). Intrebarea mea este daca imi pot lua concediu de risc , deoarece locul de munca este ff solicitant si stresant, fara sa risc insa sa fiu data afara , fiind inca in perioada de proba. Iar in cazul in care voi fi concediata, voi mai putea beneficia de concediu maternal si de indemnizatia de crestere copil si cum se va calcula? din venitul realizat pana in momentul intrari in concediu de risc??
  Urmeaza sa nasc in ianuarie 2020.
  Va multumesc frumos!!

 25. Buna ziua am si eu o nelamurire eu am fost angajata in 17.08.2018 si am tamás insarcinata in Decembrie 2018,am lucrat primele 3 luni dar dupa aia am fost scris afara de medic pt ca era sa pierd sarcina deci in risc maternal!Acuma am 7 luni as dori sa va intreb ca eu o sa primesc prenatalul ca acuma o sa urmeze sa intru in cele 126 de zile! Va multumesc!

 26. Buna ziua, concediul prenatal se poate lua înainte de împlinirea celor 12 luni lucrate? Și prenatalul se scade din cei 2 ani de creștere copil sau doar postnatal?medicul mi-a recomandat sa intru in prenatal de la 1 septembrie și numai în 17 septembrie împlinesc 1 an de lucru..
  Mulțumesc

 27. Buna ziua! Am si eu o intrebare! Daca data probabila a nașterii este 14.11.2019 si voi lua toate cele 84 zile prenatal si sa zicem ca as naște pe 30.11.2019, acest lucru afecteaza cumva acordarea indemnizație, fiind o pauză de 16 zile între data probabila si data nasterii? Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Nu afecteaza indemnizatia, dar o sa primiti indemnizatia de crestere a copilului doar dupa ce trec cele 42 de zile de la data nasterii copilului.

 28. Buna ziua sunt insarcinata in 5 săptămâni am lucrat un an si 3 luni dar in septembrie pe 4 mi se expiră contractul pot beneficia de risc material?

  • Buna ziua,

   Concediul de risc maternal se acorda de catre medicul curant si se aproba de catre medicul de medicina a muncii. Puteti beneficia de acest tip de concediu daca medicul considera ca este necesar.

 29. Bună, am 10 săptămâni de sarcina, as dorii sa îmi iau sarcina cu risc fiindcă nu ma simt bine, întrebarea mea este dacă întru de pe acum în risc cum îmi va fi calculat concediul de maternitate?

  • Buna ziua,

   Concediul de maternitate va fi calculat in functie de venitul din ultimul an, asta inseamna ca va fi calculat in functie de cat primiti in perioada concediului de risc maternal.

 30. Buna ziua, sunt angajata oficial de 9 luni la moment sunt insarcinata cu termenul de 4 luni, o sa pot beneficia de concediu de maternitate(prenatal) mersi frumos.

  • Buna ziua,

   Pentru a primi indemnizatia de maternitate(prenatal) aveti nevoie de minim 1 luna lucrata. Pentru indemnizatia de crestere a copilului aveti nevoie de minim 12 luni lucrate in ultimii doi ani. Daca munciti de 9 luni si o sa ramaneti la locul de munca inca cel putin 3 luni, o sa beneficiati de ambele indemnizatii.

 31. Bună ziua, medicul de familie refuză să îmi dea concediu de maternitate înainte de săptămână 32 de sarcină, practic cele 63 de zile, deși am recomandare de la medicul obsetrician de repaus la pat si concediu de maternitate săpt 29. Ce pot face?
  Mulțumesc

 32. Buna ziua,
  Sotia este in saptamana 24, iar medicul specialist i-a recomandat repaus sarcina fiind cu risc. De la medicina muncii, respectiv medicul de familie a primit concediu de risc, activitatea la locul de munca presupunand stat foarte mult in picioare si nivel foarte mare de stres.
  Problema este ca angajatorul a facut presiuni sa o convinga sa-si dea demisia, lucru care evident nu s-a petrecut.
  Cum poate intra in posesia banilor pe perioada concediului maternal de risc?deoarece avand in vedere situatia expusa exista riscul ca angajatorul sa nu-i dea banii.
  Exista posibilitatea sa nu-i plateasca contributiile la stat?
  Ce se poate face in cazul in care nu-i plateste contributiile la stat, sau nu-i achita indemnizatia cuvenita?

  • Buna ziua,

   Va recomand sa discutati cu un membru de la inspectia teritoriala de munca al judetului dvs. Nu este posibil ca angajatorul sa nu mai plateasca contributile si nici nu este legal sa ii se ceara demisia.
   Imi pare rau ca inca se mai intampla astfel de lucruri, de aceea, va recomand sa apelati la o persoana avizata care sa va ajute cu aceasta problema.

 33. Bună ziua. La calculul indemnizatiei pentru concediului prenatal și postnatal (cel de 126 zile) se calculează din salariul brut (85%) din care se retine 25% CNAS… dar dacă ai bonusuri, țichete de masa… aceste nu întra în calcul? Nu se iau în calcul la brut?! Pe lângă venitul brut de 2700 lei, mai am și tichete de masa în valoare de 200 lei și bonusuri de 300/400 lei de lei lunar… si totusi iau 1850 de lei. Mi se pare foarte puțin! Ma puteți lamuri, va rog? Multumesc

 34. Buna ziua!
  Va rog sa imi oferiti niste informatii referitote la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. Nu sunt angajata, obtin venituri din activitati independente, fiind asigurata medical in sistem real. Prin urmare platesc: impozit pe venit din activitatea desfasurata si asigurarea de sanatate (lunar).
  In ce conditii pot beneficia de indemnuzatia de crestere a copilului si cum se calculeaza?
  Mentionez ca inca nu sunt insarcinata, dar doresc sa am informatiile necesare pentru a sti ce am de facut.
  Multumesc!

 35. Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire. Plafonul de maxim 12 salarii minine pe economie este asociat cu indemnizatia lunar calculata sau acest prag se ia in considerare la calculul indemnizatiei zilnice (practic venitul brut in cele 6 luni considerate ca baza de calcul nu trebuie sa depaseasca acest plafon)?

 36. Buna ziua. Ma aflu in saptamana 31 de sarcina si compania la care lucrez mi a facut raport cu recomandarea CRM . Automat ca acest concediu de risc maternal va fi scurt, deoarece imediat voi intra in prenatal . Ma afectează cu ceva acest risc ? Cum imi va fi calculat prenatalu ??mulțumesc

 37. Buna seara eu sunt însărcinată am 10 saptamani dupa calculele la doctor trebuie sa nasc in februarie in 2020 eu am lucrat undeva 5 luni de zile acum sunt angajată iar de aproximativ o luna până în februarie reușesc să iau concediul prenatal ar mai fii 7 luni poti sa iesi la 9 luni daca atunci se fac 12luni din 24 lucrate

 38. Buna ziua am o problemă cu bani de risc material,In contractul meu scrie că suntem platiti o data pe luna pana acum mi-au platit corect salariile….de când am rămas în risc ei mi-au platit concediu pe luna Iunie……Pe luna Iulie au refuzat plata,si mi-au spus ca o sa imi plătească in luna August pe 30 este normal asa ceva? Ca in luna Iunie sa fiu plătită iar pe luna Iulie sa iau bani pt concediul de risc in luna August pe 30

 39. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Ce fel de indemnizatii ,le pot beneficia in cazul in care am ramas insarcinata si nu am avut loc de munca, nici nu am platit contributia de asigurari sociale. Ma refer la indenizatia de maternitate, sau de crestere de copil. Eventual daca incep sa platesc contributia catre CNAS, am eva drepturi?

  Multumesc

 40. Buna ziua,aș dori sa va întreb dacă am un proiect european de 3 ani și este încă in desfășurare inca 2 ani .Eu nu pot să mă angajez in decurs de 5 ani cât tine proiectul pot sa iau prenatal și cum ar trebui sa procedez?Mulțumesc!

 41. Buna ziua,
  Am lucrat in afara pana in luna iunie, m-am angajat în țară incepand cu luna iulie,iar data probabilă a nașterii este in ianuarie 2020…Pot beneficia de concediu de maternitate?

 42. Buna seara! Am 21 de saptamani si ma aflu in concediu de risc maternal din data de 01.07.2019 urmand ca in data de 29.10.2019 sa intru in concediu maternal.Intrebarea mea este: La calculul concediului maternal se ia si perioada de cand ma aflu in concediu de risc maternal ? sau se ia in calcul doar periada dinaintea acordarii acestuia.

 43. Bună ziua! Dacă nu o sa realizez cele 126 zile din concediu de risc maternal, iar după cele 42 zile de lauzie o sa depun dosarul pentru indemnizație este vreo problema!?

 44. Buna ziua,
  Situatia mea este mai speciala. Am lucrat in strainatate in ultimii 3 ani si am revenit in camoul muncii in Ro pe 22.04.19. Stiu ca beneficiez de indemnizatie (am vb la primarie) si se va face media pe ultimele 12 luni, insa nimeni nu stie sa imi spuna daca beneficiez de 42 de zile de concediu postnatal si daca sunt obligata sa imi iau acele 126 de zile (pre si post-natal). Am inteles dintr-o sursa de care nu sunt 100% sigura, ca, daca nu am lucrat minim 6 luni in Ro, nu as beneficia de ele.
  Multumesc anticipat pentru raspuns

 45. Buna ziua. Voiam sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de maternitate in conditiile in care beneficiez si de spor de conditii deosebite si indemnizatie de hrana? Venitul brut reprezinta salariul brut + spor de conditii deosebite + indemnizatie de hrana? Si s-ar acorda 85% din acest total, dupa care se mai scad inca 25% pt CAS?

 46. Buna ziua,
  Trebuie sa nasc pe la mijlocul lui Noiembrie si am un an lucrat (3 luni la 8 ore si 9 luni la 4 ore pe zi). Din ce am inteles 2 luni de contract la 4 ore se pune o luna de cotizare-de aici nu as avea 12 luni de cotizare. Tot anul acesta am terminat si facultatea si am dus adeverinta de la doctor sa fiu luata in evidenta facultatii ca si gravida. Pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului? – si unde ar trebui sa merg – pot beneficia si de concediu prenatal de la locul de munca?

  Multumesc,

 47. Buna ziua,

  Sotia mea a fost in concediu crestere copil(primul copil) pana pe 22 mai.
  Din data de 22 mai 2019, a inceput munca. Intre timp am aflat ca vom fi din nou parinti, sarcina are 3 luni si jumatate. Sotia nu se simte prea bine si ar dori sa mearga la medicul de familie pentru sarcina cu risc. Am cateva intrebari:
  1)Va beneficia tot de prima indemnizatie, daca cea de-a doua(calculata) ar fi mai mica decat prima?(Nasterea va avea loc in primele 12 luni de cand a revenit ea la munca).
  Cazul a) ramane la munca pana in momentul in care isi va intra in prenatal
  Cazul b) isi va lua sarcina cu ris
  2)Daca intra in concediu de risc, se mai acorda stimulent ? Daca da, pe ce perioada ? Pana cand se intra in prenatal sau pana se termina cele 126 de zile de prenatal, adica pana se suspenda contractul de munca ?

 48. Buna ziua,am inceput lucru în 10.04 2018 ,și urmează să nasc în octombrie pe data de 20.as dori să știu dacă beneficiez de concediu creștere copil?(menționez că înainte nu am mai lucrat nicăieri!

 49. Buna ziua.Va rog frumos sa imi spuneti daca m-am angajat pe data de 13 decembrie 2018 si nasc aproximativ la data de 15 noiembrie 2019 pot beneficia de indemnizatie crestere copil?? Multumesc.

 50. Bună ziua am și eu o întrebare dacă soțul meu și-a dat demisia și s-a angajat în alta parte după 2 săptămâni mai poate beneficia de concediu creștere copil în cazul în care rămân însărcinată?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rog introduceți comentariul dvs.!
Vă rog introduceți numele dvs. aici

Elisa S.
Elisa S.
După sute de convorbiri telefonice și zeci de întâlniri de tip brainstorming cu administratorii companiilor românești, pot spune că am experiența necesară pentru a te ajuta să eficientizezi procesele de muncă din compania ta. Spune-mi despre problemele întâlnite în administrarea personalului tău și împreună vom găsi o soluție ideală pentru tine și afacerea ta.