Acasă

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2019

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt condițiile de acordare a concediului de maternitate, nici care sunt documentele necesare pentru a realiza tot acest proces corect. De aceea, următorul articol cuprinde toți pașii premergători pentru acest lucru și clarificări pe toate subiectele privind concediul de maternitate.

Care este perioada de acordare a concediului de maternitate?

Concediul de maternitate reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să nască. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile, acest total de zile este împărțit pe două perioade: Concediul prenatal (63 de zile) și Concediul postnatal (63 de zile).

A nu se face confuzie între acest tip de concediu și cel de creștere a copilului, care are o perioadă maximă de 2 ani (chiar 3 ani, în cazul copiilor cu handicap).

Perioadele de timp oferite pentru Concediul prenatal și Concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Concediul medical prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină. Asta înseamnă că afecțiunile ce intervin pe perioada sarcinii dar fără o legătură cu aceasta nu sunt incluse în concediu. În cazul unei sarcini cu risc, este posibil ca perioada de timp alocată concediului prenatal să nu fie suficientă. În acest caz, medicul specialist poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la concediul medical obișnuit.

Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal

Atât angajatorul cât și angajata trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a întocmi sau pentru a primi, concediul de maternitate.

Ce obligații are angajata?

 • Salariata gravidă are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
 • Salariata gravidă are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.

Ce obligații are angajatorul?

 • Angajatorul are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;
 • Dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;
 • Dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;
 • Concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.

Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.

Cine beneficiază de indemnizația de maternitate?

Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
 • Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
 • Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații

Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.

În cazurile excepționale, indemnizația de maternitate poate fi primită și de alte persoane, după cum urmează:

 • Reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de către acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005)
 • În cazul în care, până la achitarea indemnizației cuvenite, salariata a decedat, indemnizația de maternitate cuvenită pentru luna în curs și neachitată asiguratei decedate se plătește:
 • Soțului supraviețuitor
 • Copiilor
 • Părinților
 • În lipsa acestora, persoanei care dovedește că a îngrijit-o până în momentul decesului

Cum se calculează indemnizația de maternitate?

În anul 2019 indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

De reținut faptul că Indemnizația de maternitate NU se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42. Din indemnizația de maternitate se reține doar CAS-ul.

Indemnizația aferentă concediului de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, FNUASS (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

Calculul și plata indemnizației de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată (art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 158/2005).

Angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. De aceea, salariata are obligația de a prezenta la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

În mod normal, suma datorată cu titlul de indemnizație de maternitate se scade din contribuția datorată de angajator către FNUASS pentru concedii și indemnizații.

Cum se recuperează contribuția angajatorului pentru concedii și indemnizații?

Pentru a recupera sume avansate din contul FNUASS, reprezentând de valoarea indemnizației de maternitate, de îngrijire copil bolnav sau de incapacitate temporară de muncă, angajatorul trebuie să urmeze în mod obligatoriu următoarele etape procedurale:

 1. Depunerea unei cereri-tip de restituire a diferențelor astfel rezultate, este necesar ca cererea să fie redactată în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr. 12, se va anexa și declarația privind obligațiile de plată.
 2. Urmărirea soluționării cererii depuse în termen de 15 zile, în cadrul compartimentelor abilitate:
 • Să analizeze și să solicite semnarea de către directorul executiv/ președintele casei a documentului de aprobare
 • Să întocmească ordonanțarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată sau comunicarea de respingere a plății.

Asigură-te că următoarele informații sunt corecte, pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor:

 • Codul de diagnostic;
 • Codul de indemnizație;
 • Concordanța între codul de diagnostic și codul de indemnizație;
 • Concordanța între datele privind concediul inițial/în continuare;
 • Calculul indemnizațiilor.

Documentele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate

 1. Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
 2. Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.
 3. Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor.
 4. Certificatele de concediu medical pentru sarcină – sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina.
 5. Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.  

Citește și articolul despre concediul și indemnizația de creștere a copilului pentru anul 2019.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2019

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt...

Ghidul complet cu zile lucrătoare pentru anul 2019

Cauți o soluție ca să planifici eficient programul de lucru al angajaților tăi? Este...

Pontaj pe schimburi și ture de muncă cu iFlow 2.0

Am ascultat problemele utilizatorilor iFlow, am analizat soluțiile posibile, apoi am muncit...

21 COMENTARII

 1. Daca mama numai este angajata, dar desfacerea contractului de munca nu sa facut din vina ei, si are lucrate 2 luni în ultimele 9 luni anterioare nașterii, beneficiază de concediu de maternitate si daca da unde depune actele?

  • Buna ziua,

   Stagiul minim de cotizare pentru concediul de maternitate este de 6 luni in ultimele 12 luni. Cu doar 2 luni lucrate in ultimele 9 luni, mama nu va beneficia de acest concediu.

   O zi buna!

 2. Buna ziua! Sunt in concediu prenatal si am o nelamurire. E normal ca salariu in concediu prenatal sa fie la fel ca cel cand lucram? Cat la % se opreste Cas.ul?

  • Buna ziua,

   Pentru contributia CAS se opreste 25%. Indemnizatia pentru concediul prenatal nu are cum sa fie la fel cu salariu normal.

   O zi buna!

  • Buna ziua,

   Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, este necesar sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin o luna, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.

 3. Buna ziua, imi puteti spune pentru ce venit se calculeaza indemnizatia daca pe cartea de munca am trecut salariul minim dar eu castig mai mult (lucrez in confectii iar salariul este in functie de realizari). Mentionez ca in ultimile 6 luni am avut si 12 zile de concediu medical pe durata a 3 luni (5 zile in noiembrie, 5 zile in decembrie si 2 in ianuarie)

 4. Buna seara! Sunt in urmatoarea situatie: baza de calcul pentru concediul de maternitate in care trebuie sa intru de la 1 iunie este constituita din: 5 luni concediu crestere pentru primul copil si o luna -contract de conventie civila. Acesta din urma depaseste valoarea celor 12 salarii medii brute pe tara. Ce pot face pentru a se lua in calcul intreaga suma din conventie?
  Multumesc anticipat!

 5. buna ziua.Spuneti-mi va rog cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil avand in vedere ca data posibila a nasterii este 13 noiembrie 2019, Vreau sa intru in concediu prenatal in saptamana 30- adica 1 septembrie dar inainte de asta vreau sa imi iau 30 zile de concediu medical incepand cu 1 august. Am un venit net de 4400 iar in perioada de concediu medical probabil va fi de 3500 lei. Pt indemnizatia de crestere copi se iau in calcul veniturile din ultimele 6 luni, inclusiv cele de aprox 3500 din perioada concediului medical si prenatal? multumesc anticipat pt raspuns.

 6. Bună ziua
  Avem o salariată însărcinată ,lucrează la doi angajatori si vreau să știu dacă depun la CASMB certificatul prenatal pentru ambii angajatori si dacă medicul trebuie sa-i dea o copie a certificatului conform cu originalul?Vă mulțumesc!

 7. Buna ziua!

  Cine elibereaza Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
  Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.?
  Si nu inteleg ce vrea sa insemne faptul ca celelalte certificatele sunt eliberate de medic pt 30 de zile avand in vedere ca si concediul pre si post natal sunt de 63 de zile?

  Multumesc!

 8. Buna.sunt educatoare pe perioada determinata de un an.am aflat de curând ca sunt gravida contractul mi se încheie in 31august 2019atunci având un an la locul de munca si urmând sa nasc in Ianuarie .2020 Pot benefici de maternitate ?

 9. Sunt angajata pe data 11.06.2018 , și am rămas însărcinată și am născut pe data de 14.05.2019. Va rog sa-mi Spune-ți dacă pot beneficia de concediu de lauzie. Nu am avut prenatal. Va multumesc.

 10. Buna ziua, indemnizația pentru sarcina și lăuzie reprezintă 85 % din media salariilor brute din ultimele 6 luni? Vă întreb pentru că cei de la RUNOS m-au contrazis că ar fi din media salariilor nete. Puteți să mi spuneți legea care zice clar acest lucru? Mulțumesc

 11. Buna ziua.Sunt in concediu prenatal iar firma la care sunt angajata nu vrea sa imi plateasca prenatalul.Ce pot face pentru a recupera banii?Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rog introduceți comentariul dvs.!
Vă rog introduceți numele dvs. aici

Elisa S.
Elisa S.
Sunt pasionată de organizare, de aceea scopul meu este să găsesc modalități eficiente de administrare într-o firmă. De asemenea sunt într-un continuu proces de cunoaștere și îmi doresc să fiu la curent cu toate noutățile. Împreună vom găsi soluția optimă pentru compania ta. 🙂