Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2021

spot_img

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt condițiile de acordare a concediului de maternitate, nici care sunt documentele necesare pentru a realiza tot acest proces corect. De aceea, următorul articol cuprinde toți pașii premergători pentru acest lucru și clarificări pe toate subiectele privind concediul de maternitate.

Care este perioada de acordare a concediului de maternitate?

Concediul de maternitate reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să nască. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile, acest total de zile este împărțit pe două perioade: Concediul prenatal (63 de zile) și Concediul postnatal (63 de zile).

A nu se face confuzie între acest tip de concediu și cel de creștere a copilului, care are o perioadă maximă de 2 ani (chiar 3 ani, în cazul copiilor cu handicap).

Perioadele de timp oferite pentru Concediul prenatal și Concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Concediul medical prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină. Asta înseamnă că afecțiunile ce intervin pe perioada sarcinii dar fără o legătură cu aceasta nu sunt incluse în concediu. În cazul unei sarcini cu risc, este posibil ca perioada de timp alocată concediului prenatal să nu fie suficientă. În acest caz, medicul specialist poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la concediul medical obișnuit.

Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal

Atât angajatorul cât și angajata trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a întocmi sau pentru a primi, concediul de maternitate.

Ce obligații are angajata?

 • Salariata gravidă are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
 • Salariata gravidă are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.

Ce obligații are angajatorul?

 • Angajatorul are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;
 • Dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;
 • Dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;
 • Concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.

Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.

Cine beneficiază de indemnizația de maternitate?

Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
 • Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
 • Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații

Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.

În cazurile excepționale, indemnizația de maternitate poate fi primită și de alte persoane, după cum urmează:

 • Reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de către acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005)
 • În cazul în care, până la achitarea indemnizației cuvenite, salariata a decedat, indemnizația de maternitate cuvenită pentru luna în curs și neachitată asiguratei decedate se plătește:
 • Soțului supraviețuitor
 • Copiilor
 • Părinților
 • În lipsa acestora, persoanei care dovedește că a îngrijit-o până în momentul decesului

Cum se calculează indemnizația de maternitate?

În anul 2020 indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

De reținut faptul că Indemnizația de maternitate NU se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42. Din indemnizația de maternitate se reține doar CAS-ul.

Indemnizația aferentă concediului de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, FNUASS (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

Calculul și plata indemnizației de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată (art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 158/2005).

Angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. De aceea, salariata are obligația de a prezenta la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

În mod normal, suma datorată cu titlul de indemnizație de maternitate se scade din contribuția datorată de angajator către FNUASS pentru concedii și indemnizații.

Cum se recuperează contribuția angajatorului pentru concedii și indemnizații?

Pentru a recupera sume avansate din contul FNUASS, reprezentând de valoarea indemnizației de maternitate, de îngrijire copil bolnav sau de incapacitate temporară de muncă, angajatorul trebuie să urmeze în mod obligatoriu următoarele etape procedurale:

 1. Depunerea unei cereri-tip de restituire a diferențelor astfel rezultate, este necesar ca cererea să fie redactată în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr. 12, se va anexa și declarația privind obligațiile de plată.
 2. Urmărirea soluționării cererii depuse în termen de 15 zile, în cadrul compartimentelor abilitate:
 • Să analizeze și să solicite semnarea de către directorul executiv/ președintele casei a documentului de aprobare
 • Să întocmească ordonanțarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată sau comunicarea de respingere a plății.

Asigură-te că următoarele informații sunt corecte, pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor:

 • Codul de diagnostic;
 • Codul de indemnizație;
 • Concordanța între codul de diagnostic și codul de indemnizație;
 • Concordanța între datele privind concediul inițial/în continuare;
 • Calculul indemnizațiilor.

Documentele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate

 1. Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
 2. Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.
 3. Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor.
 4. Certificatele de concediu medical pentru sarcină – sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina.
 5. Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.  

Citește și articolul despre concediul și indemnizația de creștere a copilului pentru anul 2021.

Elisa S.
Elisa S.
Ambițioasă și devotată scopului său de a ajuta companiile în drumul lor spre digitalizarea proceselor de muncă, Elisa a participat activ la dezvoltarea aplicației iFlow încă de la lansarea acesteia pe piață. Prietenoasă și sociabilă, este sprijinul de care ai nevoie pentru a implementa iFlow cu succes în compania ta.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

497 COMENTARII

 1. Daca mama numai este angajata, dar desfacerea contractului de munca nu sa facut din vina ei, si are lucrate 2 luni în ultimele 9 luni anterioare nașterii, beneficiază de concediu de maternitate si daca da unde depune actele?

  • Buna ziua,

   Stagiul minim de cotizare pentru concediul de maternitate este de 6 luni in ultimele 12 luni. Cu doar 2 luni lucrate in ultimele 9 luni, mama nu va beneficia de acest concediu.

   O zi buna!

   • O întrebare am si eu după cât timp se plătește concediul postnatal pentru că mie mi sa spus că nu o sa îmi primesc bani peste 1-2 ani chiar că se decontează greu așa mi sa spus de către șeful meu
    El de unde își va primi bani înapoi pe care mi a dat pe concediu??

    • Bună ziua. Eu am lucrat din noiembrie 2019 pana în decembrie 2020. Acum sunt însărcinată și nu mai lucrez pot beneficia de acest prenatal dacă am 12 luni lucrate și la momentul actual numai lucrez?

   • Eu nu am 12 luni lucrate în același loc de munca. As vrea sa merg în concediu medical.. Beneficiez de indemnizația respectiva? Sau doar după ce împlinesc 12 luni(asta va fi când voi avea 8 luni de sarcina)?

    • Înainte sa lucrez la locul asta de munca unde sunt acuma am avut întrerupere între fostul loc de munca și actualul loc de 3 luni și vreo 2 săptămâni

     • Dacă întru în medical de risc maternal între timp trebuie sa fiu internata în spital ca dovada ca e sarcina cu risc?

   • Buna ziua va rog frumos daca vreti sa ami spuneti unde sa mai merg si ce trb sa mai fac sa ami pot recupera bani de cresterea copilului ca mor respins din cauza ca am locrat doar 7 luni plus 3 luni de risc maternal total 10 luni dupa care ma respins fabrica si mia desfacut contractul. Fetita face 2 ani în iulie anul acesta si eu nu am luat nimica doar alocatia mica.

   • Buna ziua, am si eu o intrebare.. sunt insarcinata in 16 saptamani si acum patronu unde lucrez vrea sa inchida magazinu lucrez la el din 24 septembrie pot sa beneficiez de indemnizatie!? Si ce ar trebui sa fac!? Va multumesc

   • Buna ziua. Am o intrebare: daca prin absurd aleg sa-mi iau pentru concediu prenatal 26 de zile si pentru lazuie 100 de zile, concediul de crestere va incepe dupa ce se termina lauzia? Adica voi primi in jur de 3 luni bani pe concediul de lauzie, si dupa inca 2 ani de concediu de crestere copil? In total 2 ani si 3 luni salariu (lauzie + crestere copil) de cand se naste copilul? Multumesc frumos.

   • Bună ziua .Am rămas însărcinată în luna aprilie. Eu sunt în șomaj tehnic pentru copil din data de 14 martie. Am lucrat 3 ani în firma. Pot lua indemnizație dacă stat în șomaj.

   • Buna ziua!Daca mamica a lucrat in Irlanda 7 luni si dupa inca 6 in Romania ,poate beneficia de maternitate in Romania ?Sunt valabile si lunile lucrate in Irlanda?Multumesc

    • Buna ziua , Sotia mea a lucrat in Uk cu contract permanent timp de 12 luni si actual suntem in romania e angajata de 2 saptamani si e Insarcinata in 5 saptamani ..poate beneficia si de vechimea care a avut o si in Uk ? Multumesc

     • Nu conteaza vechimea din UK, daca taxele au fost platite tot acolo. Se calculeaza din cat ati cotizat si cate taxe ati platit in Romania ca si salariat.

   • Buna ziua! Am lucrat pe 3a4 2018 pina pe 10a1 2019 m-am reangajat pe 10a2 2020 acum sunt in concediu medical pot sa iau indemnizație pentru creșterea copilului pt 2ani de luni am un stagiu de 14luni cu intrerupere.

   • Sunt o mămica singura si numai ce am iesit din concediu creștere copil până la 3 ani.acum din nou sunt însărcinată și ar trebui să primesc prenatalul.firma la care eu am lucrat este in insolventa.cine imi plătește mie concediul de maternitate?
    .

   • Buna ziua,daca am pe contractul de munca neintrerupte 12 luni.i.ar eu mi.am băgat demisia,acum 2 luni .mai pot lua indemnizația pentru crestere copil? Multumesc

   • Buna ziua! Dar daca in octombrie as termina concediu crestere copil si ar trebui sa ma întorc la munca, iar in decembrie as naște din nou as putea beneficia si de un al doilea concediu de crestere copil?

   • Bună ziua. . Am și eu o întrebare din concediu creștere copil, am intrat direct in șomaj tehnic. ..acum sunt iar gravidă in 7 luni jumătate. . Cand ar trebui să intru în prenatal. . Și unde ar trebui să depun actele firmă are activitate suspendată din cauza pandemia… vă mulțumesc frumos. . Astept răspuns

   • Buna ziua va rog sa ma ajutati cu o informatie. Se ia in calcul daca eu am fost in indemnizatie handicap de la 3-7 ani. Si acum lucrez dar sunt insarcinata pot beneficia de indemnizatie crestere copil. Mulțumesc

 2. Buna ziua! Sunt in concediu prenatal si am o nelamurire. E normal ca salariu in concediu prenatal sa fie la fel ca cel cand lucram? Cat la % se opreste Cas.ul?

  • Buna ziua,

   Pentru contributia CAS se opreste 25%. Indemnizatia pentru concediul prenatal nu are cum sa fie la fel cu salariu normal.

   O zi buna!

   • Buna zioa Am un an jumate de cînd lucrez si am rămas însarcinata în luna lui noiembrie 2019 am luat pînă în prezent 70 de zile de concediu obisnuit dar acum cu corina sa închis spitalul si de la medicul de familia nu mai vrea sa mi dea medical eu ce pot face sa ma întorc la munca sau sa îmi eau concediu fară plata ..care ar fi solutia ??? sa pot sa beneficiez de concediu prenatal???Va multumesc.

   • Buna ziua imi puteti va rog sa imi explicati daca as beneficia de aceast concediu de maternitate in cazul in care eu lucrez in UK de 4,5ani si am dori sa ne intoarcem in RO in luna decembrie 2020.
    Va multumesc

   • Buna ziua am si eu o întrebare ieu am lucrat din 2018 pana în 2019 9 luni mam angajat în febroarie 2020 am 7 lluni pot sa iau conciediu prenatal multumim

   • Buna ziua !am si eu o intrebare, daca in perioada de pandemia 2 aprilie ma dat afara angajatorul la care am lucrat in perioada de proba …..dar inainte am lucrat 4ani la alt angajator ( ar fi 8-9 luni ne angajată până la perioada nașteri) …pot obtine prenatal după ce nasc ( decembrie) .sotul ma asigurat din nou la casa de asigurări

   • Buna ziua.
    Sotia mea este în CCC copilul are 1 an si 10 luni si acum este însarcinata cu al 2 copil care urmeaza sa nasca peste 7 luni,în acest timp se întoarce la servici,mai poate sa intre în CCC cu al 2 copil daca nu are integral 1 an lucrat între concedi de CCC?
    Va multumesc anticipat.

   • daca angajata are un salariu in ultimele 6 luni supuse calculului compus din salariu de baza si bonusari sau sporuri si prime, salariata va avea surpriza sa primeasca un venit neasteptat de mare pt ca calculul s-a raportat la fiecare banut cuprins in statul de plata.

   • Bună ziua, copilul meu face 2 ani în mai ,iar eu sunt însărcinata in 5 săptămâni cum procedez sa pot beneficia de alt concediu maternal, va trebui sa ma întorc la munca pentru câteva luni ? Mulțumesc din suflet

  • Va rog sa imi spune-ți,oare câți bănuți se dă la pentru concediu de prenatal? Dacă pe fluturașul dla munca salariul de baza e de 2500lei…?Si intra pe card oare normal in urmatoarea luna sau dureaza ceva timp si intra retro? Astept raspuns. Multumesc

  • Exact asa am patit eu acum. Si tot nu inteleg de ce, ca la primul copil prenatalul a fost mai mare decat salariul. Logic, ptr ca prenatalul reprezinta 85% din brut, in timp ce salariul vreo 55%.

   Deci cum sa iasa aceeasi suma…tot nu reusesc sa inteleg.

   • poate ai prins lunile de calcul o luna cu bonus de Craciun, sau de alta sarbatoare sau ai un salariu realizat din sporuri si atunci tot ce intra pe statul de plata se ia in calcul la plata concediu si indemnizatie.

  • Buna ziua,

   Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, este necesar sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin o luna, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.

   • Bună ziua, mi sa zis de catre angajator ca din luna Decembrie 2019 nu voi mai primi nici un ban de pe concediul medical caod de i demnizatie 08 precizez ca lucrez de aproape 8 luni!a scris un mai in care ma instinta ca am doar 103 zile lucratoare si pt a beneficia imi trebuie 128 nu mai înțeleg nimica va rog sa ma lamuriti ce as putea face! Mulțumesc

   • B.seara am o întrebare? Daca am lucrat 2 ani neîntrerupt și după aceea am schimbat locul de muncă și am din nou contract ….deci pauza o lună sa zic pot beneficia de indemnizație pt.copil.

 3. Buna ziua, imi puteti spune pentru ce venit se calculeaza indemnizatia daca pe cartea de munca am trecut salariul minim dar eu castig mai mult (lucrez in confectii iar salariul este in functie de realizari). Mentionez ca in ultimile 6 luni am avut si 12 zile de concediu medical pe durata a 3 luni (5 zile in noiembrie, 5 zile in decembrie si 2 in ianuarie)

 4. Buna seara! Sunt in urmatoarea situatie: baza de calcul pentru concediul de maternitate in care trebuie sa intru de la 1 iunie este constituita din: 5 luni concediu crestere pentru primul copil si o luna -contract de conventie civila. Acesta din urma depaseste valoarea celor 12 salarii medii brute pe tara. Ce pot face pentru a se lua in calcul intreaga suma din conventie?
  Multumesc anticipat!

 5. buna ziua.Spuneti-mi va rog cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil avand in vedere ca data posibila a nasterii este 13 noiembrie 2019, Vreau sa intru in concediu prenatal in saptamana 30- adica 1 septembrie dar inainte de asta vreau sa imi iau 30 zile de concediu medical incepand cu 1 august. Am un venit net de 4400 iar in perioada de concediu medical probabil va fi de 3500 lei. Pt indemnizatia de crestere copi se iau in calcul veniturile din ultimele 6 luni, inclusiv cele de aprox 3500 din perioada concediului medical si prenatal? multumesc anticipat pt raspuns.

 6. Bună ziua
  Avem o salariată însărcinată ,lucrează la doi angajatori si vreau să știu dacă depun la CASMB certificatul prenatal pentru ambii angajatori si dacă medicul trebuie sa-i dea o copie a certificatului conform cu originalul?Vă mulțumesc!

 7. Buna ziua!

  Cine elibereaza Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
  Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.?
  Si nu inteleg ce vrea sa insemne faptul ca celelalte certificatele sunt eliberate de medic pt 30 de zile avand in vedere ca si concediul pre si post natal sunt de 63 de zile?

  Multumesc!

 8. Buna.sunt educatoare pe perioada determinata de un an.am aflat de curând ca sunt gravida contractul mi se încheie in 31august 2019atunci având un an la locul de munca si urmând sa nasc in Ianuarie .2020 Pot benefici de maternitate ?

  • Și eu sunt curioasa ce se întâmplă în cazul în care ni se încheie contractul de munca înainte de a naște.. Beneficiem, oare, de concediile de maternitate și de creștere copil?

 9. Sunt angajata pe data 11.06.2018 , și am rămas însărcinată și am născut pe data de 14.05.2019. Va rog sa-mi Spune-ți dacă pot beneficia de concediu de lauzie. Nu am avut prenatal. Va multumesc.

  • Cred ca deja e prea târziu mesajul meu…dar conform legii eu știu ca puteți beneficia inclusiv de cei 2 ani de indemnizație creștere copil nu doar de concediul postnatal care de altfel e obligatoriu.si eu sunt in aceeași situație și am trimis un email celor de la inspecția de plăti sociale și mi-au spus ca luna in care se naște copilul se considera luna întreaga+de 3 ori intr-un an aveți dreptul de a lucra fracțiuni de luna….deci ați avea 13 luni vechime

 10. Buna ziua, indemnizația pentru sarcina și lăuzie reprezintă 85 % din media salariilor brute din ultimele 6 luni? Vă întreb pentru că cei de la RUNOS m-au contrazis că ar fi din media salariilor nete. Puteți să mi spuneți legea care zice clar acest lucru? Mulțumesc

 11. Buna ziua.Sunt in concediu prenatal iar firma la care sunt angajata nu vrea sa imi plateasca prenatalul.Ce pot face pentru a recupera banii?Multumesc

 12. Buna ziua!
  Sunt in concediu de crestere copil si urmeaza sa l nasc pe al doilea in iulie. Pot beneficia de concediu pre/postnatal? Cine mi l deconteaza? Mentionez ca nu va implini 2 ani primul copil pana atunci. Va multumesc!

 13. Buna seara!
  Pot beneficia de concediu ingrijire copil daca depun dosar dupa 42 zile de la nastere ,timp in care nu voi avea concediu postnatal?
  Nasterea va avea loc in strainatate si vreau sa va intreb cum pot sa acoper acea perioada de 42 zile(concediu medical cod 01, concediu fara plata sau alt tip de concediu?)
  Am 12 luni lucrate anterior nasterii copilului.
  Multumesc

 14. Buna ziua , o intrebare, am o angajata care este insarcinata si va intra in sarcina cu risc recomandata de medicul ginecolog si de la medicina muncii, voi mai plati la cartea de munca pentru ea? Multumesc

  • Bună ziua,

   Pentru concediu medical cod 01, se va calcula 75% din salariul brut.
   Procentele oferite din salariul brut diferă în funcție de tipul de concediu medical.

   Zi frumoasă!

   • Buna ziua asi avea și eu o întrebare m-am angajat în anul 2020 luna mai pe ,,27inca lucrezi am 5luni de sarcina am 2cocedi medicale măr interesa daca prind prenatal și dacă mă afecteaza concediile sau învoirile aștept răspuns multumesc

 15. Buna ziua eu am lucrat 1 ani si 6 luni iar acum sunt însărcinată în luna a 3 am facut actele pentru risc maternal daca cei de la medicina muncii nu mi.l acorda imi pot da demisia eu nu vreau sa mai merg la munca pentru ca stau 9 ore in picioare si medicul mi.a recomandat risc maternal mai pot benefica de prenatal?

  • Buna ziua,

   În mod normal, conform art. 9 din OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, angajatorul este obligat să modifice în mod corespunzător condițiile și orarul de muncă pentru salariatele gravide. Dacă acest lucru nu este posibil, medicul de medicină a muncii vă va aproba concediul pentru risc maternal. Dacă totuși ajungeți în situația să vă dați demisia, o să beneficiați de concediul de maternitate și indemnizația aferentă. Pentru concediul de creștere a copilului, aveți nevoie de o perioadă lucrată de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani, anteriori nașterii copilului.

   Sper că v-am fost de folos.
   O zi frumoasă!

   • Buna ziua m-ar interesa cat se plateste concediul prenatal si lauzia daca am un salariu minim pe economie si daca ar fi cineva care sa mi faca un calcul pentru a arata angajatorului deci minimul pe contracr este 2080 lei

   • Buna seara! Am o intrebare daca am 6 luni de fara plata si ma intorc in aprile la munca …in cazul ca o sa raman insarcinata se mai da indemnizatie?avand in vedere ca am facut pauza asa mare.

   • Bună seara.

    Am lucrat 5 ani la o companie, apoi am avut o pauză de aproximativ două luni până la începerea noului job. La calculul pentru concediul maternal se mai iau în considerare cei 5 ani de dinainte? Sau este necesar să mai lucrez încă 12 luni pentru a putea beneficia de concediu maternal?

 16. Buna ziua! Am fost in concediu de creștere a copilului pe o perioadă de 2 ani, m-am întors la muncă de 2 luni, și sunt însărcinată tot în 2 luni,întrebarea mea este ce sumă se va lua în calcul pt următoarea indemnizație, suma indemnizației propriu-zise sau se mai scade ceva?

 17. Buna ziua,

  Va rog sa mi spuneti si mie cat reprezinta CAS ul din concediul de risc maternal?Este 25 % sau se claculeaza la salariul mediu brut pe 2015 ?
  Multumesc.

 18. Bună, sunt însărcinată în 18 săptămâni ce pași și ce acte sunt necesare pt solicitarea riscului maternal ? Și în cât timp aș putea primi un răspuns din partea angajatorului?

  • Bună ziua,

   În primul rând este necesar să anunțați angajatorul în scris, despre faptul că sunteți gravidă și să atașați și documentul primit de la medicul de specialitate sau de familie, care atestă acest lucru.
   Concediul medical de risc maternal se acordă de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicină a muncii.
   Așadar, după ce obțineți aprobarea medicului de medicină a muncii, aveți și confirmarea concediului de risc maternal.

   Zi frumoasă!

   • Buna ziua!

    As dorii sa stiu ,daca am avut 21 de zile de concediu de la ginecolog si 69 de zile de la medicul de familie pe sarcina cu risc , adica am facut 90 de zile , trebuie sa ma prezint la vre-o comisie ????

 19. Am salariu de 2350 brut…însărcinată în 37 de saptamani, am fost în risc material si concediu medical pe toată perioada sarcinii. Prenatalul nu mi-a venit decat 864 de lei…cum se calculează? Este normal sa imi dea atat? Va multumesc pentru raspuns

 20. Buna ziua as dori sa stiu daca concediul prenatal este mai mic decat concediul de risc maternal? La concediul de risc luam in jur de 3700-4000 iar la concediul prenatal 3100. Miltumesc

  • Buna ziua,

   Prenatalul a fost calculat din indemnizatia de risc maternal, pe cand indemnizatia de risc maternal a fost calculata din salariu brut.

 21. Buna ziua,lucrez cu carte de muncă din 10.01.2019,copilul urmează să se nască pe 10.01.2020,imi poate spune cineva daca pot lua indemnizația de creștere copil?

  • Da.vei beneficia de indemnizație creștere copil.sunt in aceeași situație iar cei de la inspecția de plăti sociale mi-au spus ca luna in care se naște bebele se considera luna întreaga și in luna Ianuarie 2019 chiar daca ai lucrat doar 20 zile ți se considera luna intreaga(pot fi pana la 3 fracțiuni de luna intr-un an).Iar daca cumva naști prematur pe baza unui certificat de la medicul specialist in care e specificat DPN vei putea beneficia oricum de indemnizație.

 22. Cum se calculează riscul maternal si concediul prenatal pentru ca am luat mai puțini bani fiind in concediu prenatal desi in mod normal stiam ca concediul prenatal e 85% si atunci ar fi trebuit să iau mai multi bani.

  • Buna ziua,

   Deoarece ati fost in concediul de risc maternal, indemnizatia de maternitate(co prenatal) se calculeaza din indemnizatia de risc maternal si nu din salariu brut.

   • Buna seara as dori sa stiu daca lucrez din 2octomb 2019 și in aprilie -mai 2020 am fost in somaj tehnic si se intampla sa raman însărcinată pot beneficia de prenatal

   • Buna ziua ! Va rog sa ma elucidati si pe mine. Sunt insarcinata in 6 saptamani , in ultimele 12 luni nu am avut nicio zi pauza de munca , de 6 luni lucrez la un spital suport covid pe perioada determinata pe 6 luni ! Pe 1 octombrie imi expira contractul . Am anuntat managerul spitalului ca sunt insarcinata ! Ca sa am continuitate pana la nastere , sa beneficiez de bani de la 6 saptamani pana cand nasc si de indemnizatie , ce trebuie sa fac ? Am auzit cateva variante ( ca angajatorul trebuie sa imi mai prelungeasca cu 6 luni
    sa imi iau medical pana la 1 octombrie si in timpul asta sa depun actele pentru somaj si apoi concediu de risc maternal ) .Ce ma sfatuiti ? Multumesc

 23. Buna ziua, am o nelămurire, dacă se poate sa ma ajutati, am intrat in concediu de risc maternal, am avut salariul minim pe economie, cat ar trebui să insumeze indemnizația de risc maternal?

 24. Buna ziua,
  Am o nelamurire, sunt insarcinata in 11 sapt si angajata la actualull loc de munca de numai 3 saptamani.(respectiv de la 1 iulie).In trecut am mai lucrat 1 an si 4 luni la acelasi angajator( respectiv pana la 13 iunie 2019 nestind ca sunt insarcinata cand am intrat in preaviz). Intrebarea mea este daca imi pot lua concediu de risc , deoarece locul de munca este ff solicitant si stresant, fara sa risc insa sa fiu data afara , fiind inca in perioada de proba. Iar in cazul in care voi fi concediata, voi mai putea beneficia de concediu maternal si de indemnizatia de crestere copil si cum se va calcula? din venitul realizat pana in momentul intrari in concediu de risc??
  Urmeaza sa nasc in ianuarie 2020.
  Va multumesc frumos!!

 25. Buna ziua am si eu o nelamurire eu am fost angajata in 17.08.2018 si am tamás insarcinata in Decembrie 2018,am lucrat primele 3 luni dar dupa aia am fost scris afara de medic pt ca era sa pierd sarcina deci in risc maternal!Acuma am 7 luni as dori sa va intreb ca eu o sa primesc prenatalul ca acuma o sa urmeze sa intru in cele 126 de zile! Va multumesc!

 26. Buna ziua, concediul prenatal se poate lua înainte de împlinirea celor 12 luni lucrate? Și prenatalul se scade din cei 2 ani de creștere copil sau doar postnatal?medicul mi-a recomandat sa intru in prenatal de la 1 septembrie și numai în 17 septembrie împlinesc 1 an de lucru..
  Mulțumesc

 27. Buna ziua! Am si eu o intrebare! Daca data probabila a nașterii este 14.11.2019 si voi lua toate cele 84 zile prenatal si sa zicem ca as naște pe 30.11.2019, acest lucru afecteaza cumva acordarea indemnizație, fiind o pauză de 16 zile între data probabila si data nasterii? Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Nu afecteaza indemnizatia, dar o sa primiti indemnizatia de crestere a copilului doar dupa ce trec cele 42 de zile de la data nasterii copilului.

 28. Buna ziua sunt insarcinata in 5 săptămâni am lucrat un an si 3 luni dar in septembrie pe 4 mi se expiră contractul pot beneficia de risc material?

  • Buna ziua,

   Concediul de risc maternal se acorda de catre medicul curant si se aproba de catre medicul de medicina a muncii. Puteti beneficia de acest tip de concediu daca medicul considera ca este necesar.

 29. Bună, am 10 săptămâni de sarcina, as dorii sa îmi iau sarcina cu risc fiindcă nu ma simt bine, întrebarea mea este dacă întru de pe acum în risc cum îmi va fi calculat concediul de maternitate?

  • Buna ziua,

   Concediul de maternitate va fi calculat in functie de venitul din ultimul an, asta inseamna ca va fi calculat in functie de cat primiti in perioada concediului de risc maternal.

 30. Buna ziua, sunt angajata oficial de 9 luni la moment sunt insarcinata cu termenul de 4 luni, o sa pot beneficia de concediu de maternitate(prenatal) mersi frumos.

  • Buna ziua,

   Pentru a primi indemnizatia de maternitate(prenatal) aveti nevoie de minim 1 luna lucrata. Pentru indemnizatia de crestere a copilului aveti nevoie de minim 12 luni lucrate in ultimii doi ani. Daca munciti de 9 luni si o sa ramaneti la locul de munca inca cel putin 3 luni, o sa beneficiati de ambele indemnizatii.

   • Buna ziua!daca salariul meu era de 1800 de lei cum se calculeaza prenatalul? Pe contract am 2080 lei cati bani ar trebui sa iau pe prenatal? Mi s-a spus ca nu imi poate da din 1800lei si ca imi calculeaza di 1350 .nu inteleg

   • BUNA , daca imi puteti spune , prenatalul este platit 85% din minimul pe economie in cazul meu , se mai retine impozit sau doar pentru cas ? Credeți că daca voi merge sa intreb la cas informații in legatura cu concediul prenatal si postnatal imi vor spune ? Sau la ITM ?

 31. Bună ziua, medicul de familie refuză să îmi dea concediu de maternitate înainte de săptămână 32 de sarcină, practic cele 63 de zile, deși am recomandare de la medicul obsetrician de repaus la pat si concediu de maternitate săpt 29. Ce pot face?
  Mulțumesc

 32. Buna ziua,
  Sotia este in saptamana 24, iar medicul specialist i-a recomandat repaus sarcina fiind cu risc. De la medicina muncii, respectiv medicul de familie a primit concediu de risc, activitatea la locul de munca presupunand stat foarte mult in picioare si nivel foarte mare de stres.
  Problema este ca angajatorul a facut presiuni sa o convinga sa-si dea demisia, lucru care evident nu s-a petrecut.
  Cum poate intra in posesia banilor pe perioada concediului maternal de risc?deoarece avand in vedere situatia expusa exista riscul ca angajatorul sa nu-i dea banii.
  Exista posibilitatea sa nu-i plateasca contributiile la stat?
  Ce se poate face in cazul in care nu-i plateste contributiile la stat, sau nu-i achita indemnizatia cuvenita?

 33. Bună ziua. La calculul indemnizatiei pentru concediului prenatal și postnatal (cel de 126 zile) se calculează din salariul brut (85%) din care se retine 25% CNAS… dar dacă ai bonusuri, țichete de masa… aceste nu întra în calcul? Nu se iau în calcul la brut?! Pe lângă venitul brut de 2700 lei, mai am și tichete de masa în valoare de 200 lei și bonusuri de 300/400 lei de lei lunar… si totusi iau 1850 de lei. Mi se pare foarte puțin! Ma puteți lamuri, va rog? Multumesc

 34. Buna ziua!
  Va rog sa imi oferiti niste informatii referitote la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. Nu sunt angajata, obtin venituri din activitati independente, fiind asigurata medical in sistem real. Prin urmare platesc: impozit pe venit din activitatea desfasurata si asigurarea de sanatate (lunar).
  In ce conditii pot beneficia de indemnuzatia de crestere a copilului si cum se calculeaza?
  Mentionez ca inca nu sunt insarcinata, dar doresc sa am informatiile necesare pentru a sti ce am de facut.
  Multumesc!

 35. Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire. Plafonul de maxim 12 salarii minine pe economie este asociat cu indemnizatia lunar calculata sau acest prag se ia in considerare la calculul indemnizatiei zilnice (practic venitul brut in cele 6 luni considerate ca baza de calcul nu trebuie sa depaseasca acest plafon)?

 36. Buna ziua. Ma aflu in saptamana 31 de sarcina si compania la care lucrez mi a facut raport cu recomandarea CRM . Automat ca acest concediu de risc maternal va fi scurt, deoarece imediat voi intra in prenatal . Ma afectează cu ceva acest risc ? Cum imi va fi calculat prenatalu ??mulțumesc

 37. Buna seara eu sunt însărcinată am 10 saptamani dupa calculele la doctor trebuie sa nasc in februarie in 2020 eu am lucrat undeva 5 luni de zile acum sunt angajată iar de aproximativ o luna până în februarie reușesc să iau concediul prenatal ar mai fii 7 luni poti sa iesi la 9 luni daca atunci se fac 12luni din 24 lucrate

 38. Buna ziua am o problemă cu bani de risc material,In contractul meu scrie că suntem platiti o data pe luna pana acum mi-au platit corect salariile….de când am rămas în risc ei mi-au platit concediu pe luna Iunie……Pe luna Iulie au refuzat plata,si mi-au spus ca o sa imi plătească in luna August pe 30 este normal asa ceva? Ca in luna Iunie sa fiu plătită iar pe luna Iulie sa iau bani pt concediul de risc in luna August pe 30

 39. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Ce fel de indemnizatii ,le pot beneficia in cazul in care am ramas insarcinata si nu am avut loc de munca, nici nu am platit contributia de asigurari sociale. Ma refer la indenizatia de maternitate, sau de crestere de copil. Eventual daca incep sa platesc contributia catre CNAS, am eva drepturi?

  Multumesc

 40. Buna ziua,aș dori sa va întreb dacă am un proiect european de 3 ani și este încă in desfășurare inca 2 ani .Eu nu pot să mă angajez in decurs de 5 ani cât tine proiectul pot sa iau prenatal și cum ar trebui sa procedez?Mulțumesc!

 41. Buna ziua,
  Am lucrat in afara pana in luna iunie, m-am angajat în țară incepand cu luna iulie,iar data probabilă a nașterii este in ianuarie 2020…Pot beneficia de concediu de maternitate?

 42. Buna seara! Am 21 de saptamani si ma aflu in concediu de risc maternal din data de 01.07.2019 urmand ca in data de 29.10.2019 sa intru in concediu maternal.Intrebarea mea este: La calculul concediului maternal se ia si perioada de cand ma aflu in concediu de risc maternal ? sau se ia in calcul doar periada dinaintea acordarii acestuia.

 43. Bună ziua! Dacă nu o sa realizez cele 126 zile din concediu de risc maternal, iar după cele 42 zile de lauzie o sa depun dosarul pentru indemnizație este vreo problema!?

 44. Buna ziua,
  Situatia mea este mai speciala. Am lucrat in strainatate in ultimii 3 ani si am revenit in camoul muncii in Ro pe 22.04.19. Stiu ca beneficiez de indemnizatie (am vb la primarie) si se va face media pe ultimele 12 luni, insa nimeni nu stie sa imi spuna daca beneficiez de 42 de zile de concediu postnatal si daca sunt obligata sa imi iau acele 126 de zile (pre si post-natal). Am inteles dintr-o sursa de care nu sunt 100% sigura, ca, daca nu am lucrat minim 6 luni in Ro, nu as beneficia de ele.
  Multumesc anticipat pentru raspuns

  • Buna! Imi poti spune , te rog cum ai procedat? Ce s.a intamplat cu cele 126 de zile? Sunt in aceeasi situatie:mi s.a spus ca nu am dreptul de concediul maternitate ,dar pot aplica pentru indemnizatie crestere copil. Cand ai depus dosarul? A trebuit sa astepti? As aprecia tare mult o informatie! Sanatate!

 45. Buna ziua. Voiam sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de maternitate in conditiile in care beneficiez si de spor de conditii deosebite si indemnizatie de hrana? Venitul brut reprezinta salariul brut + spor de conditii deosebite + indemnizatie de hrana? Si s-ar acorda 85% din acest total, dupa care se mai scad inca 25% pt CAS?

 46. Buna ziua,
  Trebuie sa nasc pe la mijlocul lui Noiembrie si am un an lucrat (3 luni la 8 ore si 9 luni la 4 ore pe zi). Din ce am inteles 2 luni de contract la 4 ore se pune o luna de cotizare-de aici nu as avea 12 luni de cotizare. Tot anul acesta am terminat si facultatea si am dus adeverinta de la doctor sa fiu luata in evidenta facultatii ca si gravida. Pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului? – si unde ar trebui sa merg – pot beneficia si de concediu prenatal de la locul de munca?

  Multumesc,

 47. Buna ziua,

  Sotia mea a fost in concediu crestere copil(primul copil) pana pe 22 mai.
  Din data de 22 mai 2019, a inceput munca. Intre timp am aflat ca vom fi din nou parinti, sarcina are 3 luni si jumatate. Sotia nu se simte prea bine si ar dori sa mearga la medicul de familie pentru sarcina cu risc. Am cateva intrebari:
  1)Va beneficia tot de prima indemnizatie, daca cea de-a doua(calculata) ar fi mai mica decat prima?(Nasterea va avea loc in primele 12 luni de cand a revenit ea la munca).
  Cazul a) ramane la munca pana in momentul in care isi va intra in prenatal
  Cazul b) isi va lua sarcina cu ris
  2)Daca intra in concediu de risc, se mai acorda stimulent ? Daca da, pe ce perioada ? Pana cand se intra in prenatal sau pana se termina cele 126 de zile de prenatal, adica pana se suspenda contractul de munca ?

 48. Buna ziua,am inceput lucru în 10.04 2018 ,și urmează să nasc în octombrie pe data de 20.as dori să știu dacă beneficiez de concediu creștere copil?(menționez că înainte nu am mai lucrat nicăieri!

 49. Buna ziua.Va rog frumos sa imi spuneti daca m-am angajat pe data de 13 decembrie 2018 si nasc aproximativ la data de 15 noiembrie 2019 pot beneficia de indemnizatie crestere copil?? Multumesc.

 50. Bună ziua am și eu o întrebare dacă soțul meu și-a dat demisia și s-a angajat în alta parte după 2 săptămâni mai poate beneficia de concediu creștere copil în cazul în care rămân însărcinată?

 51. Buna ziua, as aprecia foarte mult daca ne-ati putea ajuta cu un raspuns la urmatoarea situatie: sotia in momentul actual este in concediu crestere copil (primul copil) si in acelasi timp este insarcinata cu al doilea copil. Cea de-a doua sarcina se prezinta ca sarcina cu risc iar recomandarea este ca sa nu se intoarca la munca si sa isi ia concediu maternal de risc. Intrebarea mea este legata de baza de calcul a indemnizatiei de risc. In mod normal aceasta se calculeaza pe baza venitului brut (daca nu ma insel) din ultimele 6 luni lucrate, ceea ce nu se aplica in cazul nostru. Ce se intampla in aceasta situatie si care este baza de calcul pentru concediu de risc?

  • Buna ziua,

   Baza de calcul a indemnizatiei de risc maternal se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Asadar, calculul indemnizatiei in cazul vostru se va realiza din media veniturilor, adica a indemnizatiei de crestere copil, din ultimele 6 luni.

  • Buna ziua,

   Pentru a beneficia de indemnizatia de maternitate aveti nevoie de un stagiu e cotizare de minim 6 luni, in ultimele 12 luni anterioare lunii pe care se acorda indemnizatia. Concediile de odihna, concediile medicale si somajul se iau in calcul ca baza de calcul pentru indemnizatia de maternitate.

 52. BUNA ZIUA,
  SUNT ANGAJATA DE 3 LUNI SI MAI AM O LUNA SI TREBUIE SA NASC. NU AM INTRAT INCA IN CONCEDIU PRENATAL ,DE LA 1 SEPTEMBRIE AS DORI SA INTRU IN CONCEDIU PRENATAL.
  INTREBAREA MEA ESTE DACA O SA MI SE PLATEASCA CONCEDIU PRENATAL SI POSTNATAL DACA NU AM STAGIU DE COTIZARE 6 LUNI IN ULTIMELE 12 LUNI.

  • Buna ziua,

   Aveti nevoie de un stagiu de cotizare de minim 6 luni, in ultimele 12 luni. Asadar, din pacate, nu o sa beneficiati de indemnizatia de maternitate.

   • Buna ziua am nascut de curand si inca am de luat bani Inca de pe 126 de zile de maternitate pot face si actele pt indemnizatie in tot acest tipm cu maternitatea

 53. Buna ziua ! In 2017 august am dat demisia , un an jumate am stat acasa si din 2019 februarie sunt angajata la o firma cu contract nedeterminat lucrez de 7 luni si am ramas insarcinata de o luna . Eu pot beneficia de prenatal( 2ani de maternitate)?

  • Buna ziua,

   Aveti nevoie de un stagiu de cotizare de minim 12 luni, in ultimii doi ani, anteriori nasterii, pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil. Asadar, daca ramaneti angajata in continuare, pentru a avea 12 luni lucrate, puteti beneficia de indemnizatia de crestere copil. Se iau in considerare chiar si concediile de odihna sau concediile medicale/de risc.

   O zi buna!

 54. Dacă nu am lucrat și tocmai am aflat ca sunt gravida, pot cotiza retroactiv anul necesar pentru a ma ajuta la, luarea indemnizației de creștere a copilului? Sau în cazul în care reușesc sa lucrez câteva luni și plătesc din urma suficient cât sa fie decontat 12 luni, pot beneficia de acea indemnizație?

 55. Buna ziua! Daca am
  avut contract de munca pe
  perioada determinata care s-a incheiat pe 29.02.2019, iar eu trebuie sa nasc pe 08.11.2019, beneficiez de cele 126 de zile de concediu?

 56. Bună Eu lucrez de pa 27 mai 2019 iar astăzi am aflat că sunt însărcinată Cât trebuie să mai lucrez să beneficiez de cei doi ani de indemnizație pot să lucrez până la șase luni adică până în decembrie Anu asta sau până la Anu în ianuarie sau februarie .as avea cam între o lună sau două de sarcina .

 57. Bună seara! Sunt insarcinata în 30 săptămâni, și sunt angajata de 11 luni la o firma și 7 luni la alta pot beneficia de concediu prenatal? Și ulterior de indemnizația de creștere a copilului? Ținând cont ca stagiu de cotizatie la mine este din 2 părți?

 58. Bună ziua, sunt însărcinată în 3 luni si ma aflu in concediul de creștere copil până în luna noiembrie cand trebuie sa ma întorc la serviciu. In luna februarie trebuie sa nasc cel de-al doilea copil si voi avea 4 luni lucrate cu tot cu concediul medical dinaintea nasterii. Cum va fi calculata indemnizația pentru cel de-al doilea copil? Multumesc!

 59. Buna ziua, sunt insarcinata in 3 luni si lucrez in Republica Ceha de un an jumate cu contract, am platit aici toate taxele. Daca acum vreau sa imi dau demisia si sa ma intorc in tara, o sa pot sa primesc indemnizatie? Sau trebuie sa ma angajez din nou pana voi naste? Multumes!

 60. Bună am o întrebare din 1 martie 2019 am rămas fără servici. Am rămas însărcinata în aprilie și nasc în 10 ianuarie 2020. Vreau să știu dacă pot beneficia de concediu creștere copil? . Cotizez la stat din 30 martie 2016.

 61. Buna ziua! Sunt însărcinată in 19 săptămâni, iar contractul de munca se termina la data de 31.08.2019, deoarece este pe perioada determinata. Am lucrat in perioada 01.09.2018-31.08.2019, fără nicio întrerupere. Pot beneficia de concediu de maternitate și de indemnizație creștere copil dacă nu ma mai angajez pana la nașterea copilului? Cum se procedează? Unde pot depune documentele pentru concediu de maternitate dacă nu mai lucrez? Mulțumesc anticipat!

 62. Buna seara ! Am lucrat 4 ani in Germania iar acum de 2 săptămâni Sunt in România unde mi-am găsit și un job. Soția este însărcinată in 6 luni. O sa primesc indemnizație de creștere a copilului având in România având in vedere ca acum îmi desfășor activitatea aici ? Și cum se calculează ? Va mulțumesc, o seara frumoasa. Alex

  • Dacă ai contractul si fluturași de salariu de acolo ti se pun la socoteală și bănuți care i-ai luat acolo . Si va fi indemnizația mai mare . Doar ca trebuie traduse actele

 63. Buna ziua.Am o intrebare ref la indemnizatia crestere copil.
  Sunt insarcinata in 34sapt deja.La locul de munca am inceput cu contract(legal) din 18-10-2018 deci abia in 18-10-2019 fac 12 luni.Clar nasc pana la data respectiva(18-10-2019) si nu stiu sigur daca voi lua sau nu indemnizatia.Ce.am mai citit e ca ba trebuie sa ai 12luni lucrate anterioare datei de nastere a copilului ba 6luni..
  Desi mai am alte 12-14zile lucrate cu contract in alta parte tot nu ma incadrez sa fac aceste 12luni.
  Poate daca as naste in jur de 7-8 oct dar nu am cum sa ajung pana acolo .
  Am mai auzit de la doua mame..Una care a nascut prematur si careia ii lipseau la fel 2-3luni sa faca un an iar cealalta a nascut la termen dar nu facea anul fara cateva zile ..Ca si.au luat adeverinta de la ginecolog ori medicul de.fam in care specifica ca a nascut prematur.
  Spun ele ca n.au avut probleme cand au bagat dosarul pt indemnizatie pt ca daca ar fi nascut la termen ar fi depasit cele 12luni necesare pt a lua acesti bani.
  Se poate asa ceva?Ori in anul 2019se mai poate plati din mana sa.ti cumperi practic vechimea lipsa?
  Exista vreo sansa sa ma incadrez cumva s.o iau?Si daca da cum trebuie sa procedez?
  Si o ultima intrebare ar fi :Daca tot nu m.as incadra in termen si n.as putea sa iau indemnizatia cum ma afecteaza la locul de.munca.
  Suspendarea de contract am.inteles ca se va face oricum dar ca vechimea va merge insa voi fi obligata sa merg la serviciu sau pot sta acasa totusi 2ani.
  Sper ca am fost destul de explicita si ca ma puteti ajuta raspunzandu.mi.
  Multumesc

 64. Buna ziua! Sunt in concediu de creste a copilui. Copilul implineste 2 ani in 6 noiembrie 2019, dar sunt insarcinata cu al doilea copil, ar trebuii sa nasc in 07.11.2019.
  Cum se procedeaza in asemenea situatie ?
  Mi s-a spus ca pana in octombrie o sa fiu in concediu de crestere a copilui, pt ca o luna ii a tatalui. Trebuie sa ma reangajez ? Sau pot intra in prenatal ? Cine ma plateste ?
  Va multumes anticipat !

 65. Buna ziua. Bebe are 27 saptamani
  In mod normal as intra in prenatal de pe 3 oct dar dr mi-a zis ca din sapt 28 pot merge sa imi dea adeverinta pt concediu prenatal si astfel sa intru mai devreme in prenatal dar asa nu imi mai ies cele 42 zile de dupa nastere? Sau nu sunt afectate zilele acelea daca doctorul recomanda concediu mai devreme?

 66. Buna seara,

  Am o intrebare cu privire la concediul prenatal si concediu lauzie.
  Eu am intrat in concediu prenatal la data de 25.08.2019 – 31.08.2019 / respectiv luna in curs 01.09.2019 – 30.09.2019, iar nasterea va fi pe data de 12.09.2019.
  Zilele ramase din concediul prenatal de 63 neluate, le voi pierde sau se pot adauga la cele de lauzie?

  Multumesc frumos,

  O seara linistita tuturor

 67. Bună ziua eu am fost in concediul de risc maternal am făcut o greșeală la prelungirea medicalului am mers cu o zi mai târziu că era uikend și când m-am dus luni nu mi-a mai prelungit că trebuia să vin mai devreme cu o zi de data care îmi expira,acum mi-a întrerupt medicalul de risc maternal se mai poate relua precizez că am sarcina cu risc de avort am toate documentele de la medicul de specialitate

 68. Buna ziua
  Am o intrebare cu privire la concediul prenatal si concediu lauzie.Eu am intrat in concediu prenatal la data de 01.08.2019. Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul are obligatia sa-mi plateasca acest concediu acum , sau doar dupa recuperarea din bugetul asigurarilor sociale FNUASS

 69. Bună ziua!
  Pentru a intra in concediu de risc maternal cotizația trebuie să fie pe o lună de zile întreagă sau e suficientă cotizația pe câteva zile dintr-o lună! Vă mulțumesc!

 70. Buna ziua! As vrea sa stiu daca voi beneficia de concediul de crestere copil si de concediul maternal. Am inteles ca pt concediul prenatal si postnatal trebuie sa am minim 22 zile lucratoare ca stagiu de cotizație in ultimul an. Eu acum avand 14 săptămâni de sarcina cand voi putea beneficia de prenatal? Iar pt concediul de crestere copil am 364 de zile lucrate in ultimii 2 ani din care 122 de zile am fost preluata in plata de casa de asigurari de sanatate. Pot beneficia de indemnizatie? Multumesc!

 71. Buna ziua! Sunt însărcinată în 31 de saptamani si muncesc pentru a face 12 luni in ultimile 24 de luni. Teoretic nasc pe 3 decembrie si fac 12 luni de munca pe 29 noiembrie. Intrebarea mea este,daca intru acum in concediu prenatal se adauga la vechime pentru a face 12 luni de munca?

 72. Buna ziua! As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului, am lucrat anterior 1 an si 11 luni(am încheiat contractul pe 10.05.2019) dupa aceea m-am angajat la un alt loc de munca, de pe 26.08.2019, fiind deja insarcinata in 3 luni, termenul la care o sa nasc este 25.02.2020! Multumesc!

 73. Buna ziua.sotia mea este insarcinata in luna 4 iar eu am lucrat cu contract din luna a4 2018 pana a 9 2018 am facut o pauza de maxim o luna jumate si am plecat in alta tara mam angajat acolo tot cu contract in care am lucrat o luna jumate,precizez ca nu mai am nimic la mana acum ca asi fi lucrat in strainatate ,intorcanduma in tara am avut o pauza pana la data de 29 ianuarie 2019 atunci mam angajat din nou in tara cu contract pana in luna august 2019,acum vreau sa stiu daca ma angajez acum in luna octombrie 2019 credeti ca pot intra in concediul prenatal,(precizez ca data probabila de nastere a copilului ar fi pe 12 martie 2020.Va Multumesc.

 74. Buna ziua as vrea sa stiu si eu daca în ultimi 2 ani am lucrat 10 luni pot sa platesc înca 2 luni ca sa beneficiez de concediu pentru îngrijirea copilului si unde trebuie să plătesc

 75. bună, am o intrebare eu in ultimile 3 ani am lucrat,dar 7luni la o firmă dupa la alta 5-6luni si tot asa si acuma recent am lucrat 10-11luni am rămas însărcinată și am 35 de saptamani..eu mi-am luat concediu si din data de 23 august nu am mai am avut dreptul la concediu numa daca stăteam internată dar eu nu am avut nevoie de internare si nu am mai trm medicalu la lucru și ma dat afară de la locul de muncă mai pot beneficia de prenatal,cum traba sa procedez?

 76. Buna ziua.. astazi am facut 29 saptamani de sarcina si am data probabila de nastere pe 25.12.2019..as vrea sa intru in concediu prenatal,este vreo problema sau mai trebuie sa astept pana la 32 de saptamani??multumesc

  • la aceste intrebari iti poate raspunde si medicul de familie. scrie si in articol foarte clar . trebuie sa stai cel putin 42 de zile in concediu dupa ce nasti. Fa un calcul din cele 126 de zile scade 42 iar restul ti le poti lua inainte de data probabila a nasterii .

 77. va rog mult dacă aveți timp sa îmi răspundeți și mie la o întrebare ..am
  Lucrat in Strainatate 8 luni cu contract legal am plătit taxe ..acum sunt in Romania și vreau sa ma angajez aici pt a face 12 luni in caz ca rămân gravida in timpul asta o sa primesc indemnizație pt creșterea copilul ..?se totalizează toate lunile?

  • Buna am.si eu o intrebare am lucrat la 5 anii si am ramas insarcinata si fetita era 1 an si 8 luni si daca raman acum insarcinata e tarziu

 78. Buna ziua, as dori sa stiu daca pot începe concediul prenatal la finalul lunii, are vreo importanta privind modul de calcul al indemnizație? Si inca o intrebare: ce se intampla totusi in cazul in care nu raman 42 zile de concediu postnatal? Multumesc!

  • este obligatoriu sa stai 42 de zile in concediul de lauzie. angajatorul nu te poate primi inapoi la servici in acele 42 de zile. Calculeaza-ti cel putin 50 de zile de concediu din cele 126 sa iti ramana dupa data probabila a nasterii. spun 50 ca sa iti dai o marja de 8 zile in cazul in care bebele intarzie la termen. la intrebarile acestea iti poate raspunde si medicul de familie

  • depinde despre ce concediu este vorba. Daca te referi la concediul de 126 de zile trebuie sa mergi la medicul de familie in luna in care intri in concediu doar sa ceri medical. Medicalul acesta se acorda doar pentru maxim 30 de zile, asa ca va trebui sa mergi la medicul de familie in fiecare luna sa iti tot elibereze altul pana la indeplinirea celor 126 zile

 79. Bună ziua soțul termină prenatalu Pe 15 noiembrie am depus actele de Prelungirea prenatalului până la 3 ani e posibil să oprească prenatalul cel de doisprezece milioane să nu-l mai eau mulțumesc

 80. Buna ziua. Am intrat in prenatal din Octombrie. Pe certificat apare codul 08. Asta inseamna ca voi primi 85% din salariul brut actual? Citisem ca in prenatal se plateste doar CAS de 25%. Asta nu inseamna ca defapt se primeste 75%?( iar nu inteleg, din brut sau net?

 81. Bună ziua. Sunt însarcinata în saptamana 27/28.sunt în concediu de risc maternal. În 25 Oct sunt 90 de zile. Pot sa mai iau 30 sa fie 120 de zile??nu trebuie sa merg la comisie nu?? As putea sa îl întrerup cu prenatal deja? Termenul de naștere teoretic e 10 ianuarie

 82. Buna ziua,am si eu o intrebare am aflat de curand ca sunt dinou insarcinata,pt primul copil nu am luat indemnizatie,este vreo posibilitate daca lucrez cateva luni inainte sa nasc sa primesc indemnizatie?

 83. Buna ziua,am si eu o nelamurire,daca m.am angajat de pe 7 octombrie anul acesta si raman insarcinata beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului?mentionez ca am lucrat pana la 1 iulie anul acesta iar 3 luni am fost somera,multumesc frumos

 84. Buna am așa o întrebare
  Am lucrat oficial intro instituție 7 luni cu salariu de 4500 și m-am eliberat peste citeva luni mam reangajat tot în această anstitutie fiind însărcinată și am lucrat 2 luni cu salariu oficial de 5500 Acum es in concediu de maternitate și as vrea sa știu se vor lua în considerație și acele 7 luni sau nu?și dacă în genere voi beneficia de indemnizație?

 85. Buna seara, daca o sa nasc cu câteva zile înainte să împlinesc 12 luni angajata din arcul celor 2 ani ,mai pot primi indemnizația.Chiar dacă e vorba de puține zile diferența?

 86. Buna seara! Am o situatie pe care nu am mai intalnit-o. O angajata din 08 august aduce concediu de sarcina si lauzie, in 13 septembrie naste si pana in 31 oct are concedii medicale cu cod diagnistic 08, total 85 de zile calendaristice. Vrea din 01. Noiembrie sa ii suspend contractul sa isi depuna dosarul ptr indemnizatir. Se poate chiar daca nu are luate cele 126 de zile?

 87. Buna ziua! Am si eu o intrebare,sunt in uk si sunt angajata de 4 luni…de curand am aflat ca sunt insarcinata,as vrea sa stiu daca as putea sa iau prenatal din romania cu contractul de munca din uk,sau cum as putea proceda pt a lua. Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

 88. Buna ziua am născut in 17 Octombrie și concediu am avut de la 1 Septembrie trebuie sa iau toate cele 126 zile pana la depunere dosar sau cum se procedează ca mulțumesc

 89. Buna ziua, o intrebare,daca sunt angajata in 2 locuri de munca cu 8 si 4 ore ,la cel cu 8 ore de peste 5 ani la cel cu 4 ore de 3 luni,intrebarea mea este daca duc concediu medical de la amandoua firmele la casa de asig sau doar de la cea cu 8 ore?deoarece la cea cu 4 nu am stagiu de cotizate de 6 luni,si daca nu l duc cum il înregistrez in contabilitate?

 90. Buna seara,

  As avea o intrebare, daca ma puteti ajuta va rog.
  Angajatorul mi-a acordat ajutorul de nastere in valoare de 4.500 lei.
  Se va acorda si pt al doilea copil?

  Va multumesc.

 91. Am născut pe data de 23 Octombrie 2018, iar pe decizia de suspendare am trecut data de 21 Decembrie 2020.
  Pe ce data trebuie să mă întorc la serviciu?

 92. Buna ziua,

  O angajata care a nascut in septembrie 2019 nu a mers la medic pentru a primi certificatul de concediu postnatal pe luna octombrie 2019 .
  Sintem in noiembrie 2019, medicul refuza sa ii elibereze certificat de CM postnatal pentru luna octombrie 2019. Cum se poate rezolva aceasta situatie?

  Multumesc,

 93. Buna seara, am si eu o intrebare, sunt în concediu prenatal, luna aceasta trebuie sa nasc pe data de 18, am scos de la medicul de familie concediu acela de prenatal pentru acesta luna pe codul 08, după ce nasc trebuie sa merg sa fac schimbare a concediului pe această lună sau ramane acelasi??

 94. Buna seara, multumim pentru explicatii. Am o intrebare legata de metoda de calcul. In valoarea salarului brut intra si bonusurile si primele pe care le-am primit in ultimele 6 luni lucrate inainte sa intru in concediul de 126 zile?

 95. Buna ziua! Pot beneficia de CCC daca, in prezent, lucrez din 03.06.2019, iar copilul se naste in luna 01-02.2020. Mentionez ca am mai lucrat in 03.01.2016 pana in 28.09.2017. De atunci si pana in 03.06.2019 am intrerupere. Multumesc!

 96. Buna ziua. Soția mea ar dori ca din luna ianuarie/februarie sa stea acasa. Dată probabilă a nașteri ar fi după 15 Mai 2020. Ce fel de concediu ar putea lua, dacă se poate si un calcul. Mulțumesc mult.

 97. Buna seară, am si eu nelămurire. Daca in anul 2018 am lucrat din ianurie până in luna octombrie la un anumit angajator apoi imediat m am angajat in alta parte(diferenta doar de o zi maxim 2 intre cele 2 locuri de muncă) iar la acest loc de muncă mi am incheiat activitatea in luna martie urmand sa aplic pentru un alt post la o alta companie ( maxim o săptămână a fost aceasta întrerupere) apoi mi am reluat activitatea din luna martie pana in luna mai. Începând cu luna aceasta m am reangajat. As dorii sa stiu daca as putea beneficia de prenatal . Ca de exemplu:( raman însărcinată in luna februarie 2020 sau oricare alta luna)Va multumesc tare mult!

 98. Bună ziua, as dori sa știu dacă după concediul de maternitate înainte de a primi indemnizatia de creștere copil as putea beneficia de concediul de odihna pe care îl am restant din anul anterior și apoi sa beneficiez de CCC. Multumesc