Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt condițiile de acordare a concediului de maternitate, nici care sunt documentele necesare pentru a realiza tot acest proces corect. De aceea, următorul articol cuprinde toți pașii premergători pentru acest lucru și clarificări pe toate subiectele privind concediul de maternitate.
Care este perioada de acordare a concediului de maternitate?
Concediul de maternitate reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să nască. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile, acest total de zile este împărțit pe două perioade: Concediul prenatal (63 de zile) și Concediul postnatal (63 de zile).
A nu se face confuzie între acest tip de concediu și cel de creștere a copilului, care are o perioadă maximă de 2 ani (chiar 3 ani, în cazul copiilor cu handicap).
Perioadele de timp oferite pentru Concediul prenatal și Concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.
Concediul medical prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină. Asta înseamnă că afecțiunile ce intervin pe perioada sarcinii dar fără o legătură cu aceasta nu sunt incluse în concediu. În cazul unei sarcini cu risc, este posibil ca perioada de timp alocată concediului prenatal să nu fie suficientă. În acest caz, medicul specialist poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la concediul medical obișnuit.
Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal
Atât angajatorul cât și angajata trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a întocmi sau pentru a primi, concediul de maternitate.
Ce obligații are angajata?
- Salariata gravidă are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
- Salariata gravidă are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.
Ce obligații are angajatorul?
- Angajatorul are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;
- Dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;
- Dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;
- Concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.
Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.
Cine beneficiază de indemnizația de maternitate?
Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
- Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
- Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații
Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.
În cazurile excepționale, indemnizația de maternitate poate fi primită și de alte persoane, după cum urmează:
- Reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de către acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005)
- În cazul în care, până la achitarea indemnizației cuvenite, salariata a decedat, indemnizația de maternitate cuvenită pentru luna în curs și neachitată asiguratei decedate se plătește:
- Soțului supraviețuitor
- Copiilor
- Părinților
- În lipsa acestora, persoanei care dovedește că a îngrijit-o până în momentul decesului
Cum se calculează indemnizația de maternitate?
În anul 2020 indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
De reținut faptul că Indemnizația de maternitate NU se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42. Din indemnizația de maternitate se reține doar CAS-ul.
Indemnizația aferentă concediului de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, FNUASS (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
Calculul și plata indemnizației de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată (art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 158/2005).
Angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. De aceea, salariata are obligația de a prezenta la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
În mod normal, suma datorată cu titlul de indemnizație de maternitate se scade din contribuția datorată de angajator către FNUASS pentru concedii și indemnizații.
Cum se recuperează contribuția angajatorului pentru concedii și indemnizații?
Pentru a recupera sume avansate din contul FNUASS, reprezentând de valoarea indemnizației de maternitate, de îngrijire copil bolnav sau de incapacitate temporară de muncă, angajatorul trebuie să urmeze în mod obligatoriu următoarele etape procedurale:
- Depunerea unei cereri-tip de restituire a diferențelor astfel rezultate, este necesar ca cererea să fie redactată în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr. 12, se va anexa și declarația privind obligațiile de plată.
- Urmărirea soluționării cererii depuse în termen de 15 zile, în cadrul compartimentelor abilitate:
- Să analizeze și să solicite semnarea de către directorul executiv/ președintele casei a documentului de aprobare
- Să întocmească ordonanțarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată sau comunicarea de respingere a plății.
Asigură-te că următoarele informații sunt corecte, pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor:
- Codul de diagnostic;
- Codul de indemnizație;
- Concordanța între codul de diagnostic și codul de indemnizație;
- Concordanța între datele privind concediul inițial/în continuare;
- Calculul indemnizațiilor.
Documentele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate
- Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
- Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.
- Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor.
- Certificatele de concediu medical pentru sarcină – sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina.
- Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.
Citește și articolul despre concediul și indemnizația de creștere a copilului pentru anul 2021.
Sunt angajata pe data 11.06.2018 , și am rămas însărcinată și am născut pe data de 14.05.2019. Va rog sa-mi Spune-ți dacă pot beneficia de concediu de lauzie. Nu am avut prenatal. Va multumesc.
Cred ca deja e prea târziu mesajul meu…dar conform legii eu știu ca puteți beneficia inclusiv de cei 2 ani de indemnizație creștere copil nu doar de concediul postnatal care de altfel e obligatoriu.si eu sunt in aceeași situație și am trimis un email celor de la inspecția de plăti sociale și mi-au spus ca luna in care se naște copilul se considera luna întreaga+de 3 ori intr-un an aveți dreptul de a lucra fracțiuni de luna….deci ați avea 13 luni vechime
Buna ziua am si eu o intrebare.Am lucrat în România 7 luni si am plecat în Irlanda, avand o intrerupere de 2 luni.pot sa iau prenatal?
Buna.sunt educatoare pe perioada determinata de un an.am aflat de curând ca sunt gravida contractul mi se încheie in 31august 2019atunci având un an la locul de munca si urmând sa nasc in Ianuarie .2020 Pot benefici de maternitate ?
Și eu sunt curioasa ce se întâmplă în cazul în care ni se încheie contractul de munca înainte de a naște.. Beneficiem, oare, de concediile de maternitate și de creștere copil?
Buna ziua!
Cine elibereaza Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.?
Si nu inteleg ce vrea sa insemne faptul ca celelalte certificatele sunt eliberate de medic pt 30 de zile avand in vedere ca si concediul pre si post natal sunt de 63 de zile?
Multumesc!
Bună ziua
Avem o salariată însărcinată ,lucrează la doi angajatori si vreau să știu dacă depun la CASMB certificatul prenatal pentru ambii angajatori si dacă medicul trebuie sa-i dea o copie a certificatului conform cu originalul?Vă mulțumesc!
buna ziua.Spuneti-mi va rog cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil avand in vedere ca data posibila a nasterii este 13 noiembrie 2019, Vreau sa intru in concediu prenatal in saptamana 30- adica 1 septembrie dar inainte de asta vreau sa imi iau 30 zile de concediu medical incepand cu 1 august. Am un venit net de 4400 iar in perioada de concediu medical probabil va fi de 3500 lei. Pt indemnizatia de crestere copi se iau in calcul veniturile din ultimele 6 luni, inclusiv cele de aprox 3500 din perioada concediului medical si prenatal? multumesc anticipat pt raspuns.
indemnizatia se calculeaza in functie de salarul BRUT , nu net. Nu conteaza cat iei in mana , conteaza ce scrie pe contract ca salar de incadrare.
Buna seara! Sunt in urmatoarea situatie: baza de calcul pentru concediul de maternitate in care trebuie sa intru de la 1 iunie este constituita din: 5 luni concediu crestere pentru primul copil si o luna -contract de conventie civila. Acesta din urma depaseste valoarea celor 12 salarii medii brute pe tara. Ce pot face pentru a se lua in calcul intreaga suma din conventie?
Multumesc anticipat!
Imi cer scuze, am gresit eu…valoarea conventiei depaseste 12 salarii MINIME brute pe economie, nu medii.
Multumesc
Buna ziua, imi puteti spune pentru ce venit se calculeaza indemnizatia daca pe cartea de munca am trecut salariul minim dar eu castig mai mult (lucrez in confectii iar salariul este in functie de realizari). Mentionez ca in ultimile 6 luni am avut si 12 zile de concediu medical pe durata a 3 luni (5 zile in noiembrie, 5 zile in decembrie si 2 in ianuarie)
Buna ziua,
Indemnizatia se calculeaza in functie de salariul net.
O zi buna!
Nu se calculeaza in functie de salariul brut?
Multumesc!
Buna ziua,
Ba da, am gresit eu. Se calculeaza in functie de salariu brut dar se scade 25% CAS.
Buna seara. Daca eu am lucrat 4 luni intrun loc. Si dupa am schimbat acest loc de munca si lucrez de 3 luni in alta parte Dar intre locurile de munca am o pauza d 2 saptamani ma inadrez la prenatal.?
Buna ziua.Lucrez de 5 luni cu contract de munca,îmi doresc foarte mult un copil.Daca as rămâne însărcinată as putea beneficia de această indemnizație?Dacă nu cât ar trebui sa mai aștept.Mentionez că încă nu sunt însărcinată.Multumesc
daca un tatic vrea sa ia un concediu prenatal pe o perioada de 3 luni, cum procedeaza
buna seara am si eu o intrebare sunt in concediu de risc maternal si am salariul minim este normal sa iau bani tot ca salariul ce il luam cand lucram am luat 1282 lei multumesc
Buna ziua, am o intrebare,pot beneficia de prenatal dacă mi-am dat demisia si am ramas insarcinata, am lucrat 1 an.
Buna ziua,
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, este necesar sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin o luna, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.
Bună ziua, mi sa zis de catre angajator ca din luna Decembrie 2019 nu voi mai primi nici un ban de pe concediul medical caod de i demnizatie 08 precizez ca lucrez de aproape 8 luni!a scris un mai in care ma instinta ca am doar 103 zile lucratoare si pt a beneficia imi trebuie 128 nu mai înțeleg nimica va rog sa ma lamuriti ce as putea face! Mulțumesc
Buna daca sunt in cresterea copilului 2 ani si se gata peste doua luni si eu sunt gravidă in cateva saptamani mai pot beneficia de inca doi ani
Buna ziua,am si eu o intrebare daca merg la medic in data de 6 imi poate acorda concediul de risc maternal din data de 1? Va multumesc!
Am o intrebare daca sunt la scoala de zi primesc imndenizatie?
B.seara am o întrebare? Daca am lucrat 2 ani neîntrerupt și după aceea am schimbat locul de muncă și am din nou contract ….deci pauza o lună sa zic pot beneficia de indemnizație pt.copil.
Buna ziua! Sunt in concediu prenatal si am o nelamurire. E normal ca salariu in concediu prenatal sa fie la fel ca cel cand lucram? Cat la % se opreste Cas.ul?
Buna ziua,
Pentru contributia CAS se opreste 25%. Indemnizatia pentru concediul prenatal nu are cum sa fie la fel cu salariu normal.
O zi buna!
Buna ziua. Daca lucrez de 3 luni la actualul loc de munca. Si am mai lucrat inainde in alta parte 4 luni. Si intre locurile de munca am 2 saptamani pauza. Ma pot incadra l prenatal
Bună ziua!Dacă sunt angajată din 1 septembrie 2019 și acum sunt însărcinată pot beneficia de indemnizație creștere copil?Mulțumesc!
Doar daca nasti dupa 1 septembrie sau daca in ultimele 24 luni antetioare nasteri ai vechime 12 luni
Vecchime la acelasi loc de munca sau insumata de la doi angajatori?
Asa am patit eu acum. Intrebarea este: de ce? Avand in vedere ca prenatalul este 85% din brut, iar salariul cca 55%?
Multumesc.
Buna,pot primi indemnizatia in Romania daca am lucrat in Irlanda?Ce ar trebui
Buna zioa Am un an jumate de cînd lucrez si am rămas însarcinata în luna lui noiembrie 2019 am luat pînă în prezent 70 de zile de concediu obisnuit dar acum cu corina sa închis spitalul si de la medicul de familia nu mai vrea sa mi dea medical eu ce pot face sa ma întorc la munca sau sa îmi eau concediu fară plata ..care ar fi solutia ??? sa pot sa beneficiez de concediu prenatal???Va multumesc.
Buna ziua imi puteti va rog sa imi explicati daca as beneficia de aceast concediu de maternitate in cazul in care eu lucrez in UK de 4,5ani si am dori sa ne intoarcem in RO in luna decembrie 2020.
Va multumesc
Buna ziua am si eu o întrebare ieu am lucrat din 2018 pana în 2019 9 luni mam angajat în febroarie 2020 am 7 lluni pot sa iau conciediu prenatal multumim
Buna ziua !am si eu o intrebare, daca in perioada de pandemia 2 aprilie ma dat afara angajatorul la care am lucrat in perioada de proba …..dar inainte am lucrat 4ani la alt angajator ( ar fi 8-9 luni ne angajată până la perioada nașteri) …pot obtine prenatal după ce nasc ( decembrie) .sotul ma asigurat din nou la casa de asigurări
Bună ziua! Cum a-ți procedat pentru a va asigura? Ce acte au fost necesare?
Buna ziua.
Sotia mea este în CCC copilul are 1 an si 10 luni si acum este însarcinata cu al 2 copil care urmeaza sa nasca peste 7 luni,în acest timp se întoarce la servici,mai poate sa intre în CCC cu al 2 copil daca nu are integral 1 an lucrat între concedi de CCC?
Va multumesc anticipat.
daca angajata are un salariu in ultimele 6 luni supuse calculului compus din salariu de baza si bonusari sau sporuri si prime, salariata va avea surpriza sa primeasca un venit neasteptat de mare pt ca calculul s-a raportat la fiecare banut cuprins in statul de plata.
Buna ziua, ma puteti ajuta? Sunt insarcinata in 15 saptamani. Urmeaza sa intru in risc de sarcina , salariul de incadrare fiind de 2300. Cat as lua de risc?
Bună ziua, copilul meu face 2 ani în mai ,iar eu sunt însărcinata in 5 săptămâni cum procedez sa pot beneficia de alt concediu maternal, va trebui sa ma întorc la munca pentru câteva luni ? Mulțumesc din suflet
Va rog sa imi spune-ți,oare câți bănuți se dă la pentru concediu de prenatal? Dacă pe fluturașul dla munca salariul de baza e de 2500lei…?Si intra pe card oare normal in urmatoarea luna sau dureaza ceva timp si intra retro? Astept raspuns. Multumesc
Exact asa am patit eu acum. Si tot nu inteleg de ce, ca la primul copil prenatalul a fost mai mare decat salariul. Logic, ptr ca prenatalul reprezinta 85% din brut, in timp ce salariul vreo 55%.
Deci cum sa iasa aceeasi suma…tot nu reusesc sa inteleg.
poate ai prins lunile de calcul o luna cu bonus de Craciun, sau de alta sarbatoare sau ai un salariu realizat din sporuri si atunci tot ce intra pe statul de plata se ia in calcul la plata concediu si indemnizatie.
se retinea CAS 25% dar nu mai mult de 115 lei iar acum se retin cei 25% intregi. si eu am aceeasi dilema. sunt mai putini in prenatal acum decat in 2018
Daca mama numai este angajata, dar desfacerea contractului de munca nu sa facut din vina ei, si are lucrate 2 luni în ultimele 9 luni anterioare nașterii, beneficiază de concediu de maternitate si daca da unde depune actele?
Buna ziua,
Stagiul minim de cotizare pentru concediul de maternitate este de 6 luni in ultimele 12 luni. Cu doar 2 luni lucrate in ultimele 9 luni, mama nu va beneficia de acest concediu.
O zi buna!
Buna seara,cine imi poate spune cate zile mai am de lucrat la servici si cand pot intra in prenatal?
poti sa calculezi si singura, scade 63 de zile de la data probabila la care ar trebui sa nasti.
O întrebare am si eu după cât timp se plătește concediul postnatal pentru că mie mi sa spus că nu o sa îmi primesc bani peste 1-2 ani chiar că se decontează greu așa mi sa spus de către șeful meu
El de unde își va primi bani înapoi pe care mi a dat pe concediu??
Buna ziua, dak am 5 luni vechime la firma unde sunt si nevastamea este insarcinata in 6 luni beneficiez de concediu prenatal? Multumesc
Bună ziua. Eu am lucrat din noiembrie 2019 pana în decembrie 2020. Acum sunt însărcinată și nu mai lucrez pot beneficia de acest prenatal dacă am 12 luni lucrate și la momentul actual numai lucrez?
Eu nu am 12 luni lucrate în același loc de munca. As vrea sa merg în concediu medical.. Beneficiez de indemnizația respectiva? Sau doar după ce împlinesc 12 luni(asta va fi când voi avea 8 luni de sarcina)?
Înainte sa lucrez la locul asta de munca unde sunt acuma am avut întrerupere între fostul loc de munca și actualul loc de 3 luni și vreo 2 săptămâni
Dacă întru în medical de risc maternal între timp trebuie sa fiu internata în spital ca dovada ca e sarcina cu risc?
Buna ziua va rog frumos daca vreti sa ami spuneti unde sa mai merg si ce trb sa mai fac sa ami pot recupera bani de cresterea copilului ca mor respins din cauza ca am locrat doar 7 luni plus 3 luni de risc maternal total 10 luni dupa care ma respins fabrica si mia desfacut contractul. Fetita face 2 ani în iulie anul acesta si eu nu am luat nimica doar alocatia mica.
Legea spune că trebuie să lucrezi minim 12 luni pentru a beneficia de concediu de creștere a copilului. 7+3=10 Deci nu ai cum să primești
Buna ziua, am si eu o intrebare.. sunt insarcinata in 16 saptamani si acum patronu unde lucrez vrea sa inchida magazinu lucrez la el din 24 septembrie pot sa beneficiez de indemnizatie!? Si ce ar trebui sa fac!? Va multumesc
Buna ziua, am fost in situatia dv. Dupa ce mi s-a desfacut contractul de munca am intrat in somaj iar dupa nastere am beneficiat de indemnizatie
Am lucrat pe 3a 4 2018 pina pe 1a 10 1019 mam angajat pe 2a 10 2020 si tr sa nasc in iulie pot sa intru in prenatal?
Buna,poti sa iei maternitate din Romania daca ai lucrat doar in Irlanda sau trebuie sa lucri si in Romania?
Trebuie sa ai 30 de zile lucrate in Romania inainte sa nasti
Buna ziua. Am o intrebare: daca prin absurd aleg sa-mi iau pentru concediu prenatal 26 de zile si pentru lazuie 100 de zile, concediul de crestere va incepe dupa ce se termina lauzia? Adica voi primi in jur de 3 luni bani pe concediul de lauzie, si dupa inca 2 ani de concediu de crestere copil? In total 2 ani si 3 luni salariu (lauzie + crestere copil) de cand se naste copilul? Multumesc frumos.
Ati aflat răspunsul la aceasta intrebare?
Bună ziua! Ptr a beneficia de maternitate cu cate luni inainte trebuie plătită cotizația? Mulțumesc!
Bună ziua .Am rămas însărcinată în luna aprilie. Eu sunt în șomaj tehnic pentru copil din data de 14 martie. Am lucrat 3 ani în firma. Pot lua indemnizație dacă stat în șomaj.
Buna ziua!Daca mamica a lucrat in Irlanda 7 luni si dupa inca 6 in Romania ,poate beneficia de maternitate in Romania ?Sunt valabile si lunile lucrate in Irlanda?Multumesc
Buna ziua , Sotia mea a lucrat in Uk cu contract permanent timp de 12 luni si actual suntem in romania e angajata de 2 saptamani si e Insarcinata in 5 saptamani ..poate beneficia si de vechimea care a avut o si in Uk ? Multumesc
Nu conteaza vechimea din UK, daca taxele au fost platite tot acolo. Se calculeaza din cat ati cotizat si cate taxe ati platit in Romania ca si salariat.
Buna ziua! Am lucrat pe 3a4 2018 pina pe 10a1 2019 m-am reangajat pe 10a2 2020 acum sunt in concediu medical pot sa iau indemnizație pentru creșterea copilului pt 2ani de luni am un stagiu de 14luni cu intrerupere.
Buna ziua. Daca am lucrat de doua ori in acelasi loc, am avut 2 ani lucrati inainte si am facut pauza 9 luni si m-am reangajat iar acum am 4 luni. Pot beneficia de ceva?
Buna ziua indemnizația se da cu o lună în urmă sau ?
Sunt o mămica singura si numai ce am iesit din concediu creștere copil până la 3 ani.acum din nou sunt însărcinată și ar trebui să primesc prenatalul.firma la care eu am lucrat este in insolventa.cine imi plătește mie concediul de maternitate?
.
Buna ziua,daca am pe contractul de munca neintrerupte 12 luni.i.ar eu mi.am băgat demisia,acum 2 luni .mai pot lua indemnizația pentru crestere copil? Multumesc
Buna ziua! Dar daca in octombrie as termina concediu crestere copil si ar trebui sa ma întorc la munca, iar in decembrie as naște din nou as putea beneficia si de un al doilea concediu de crestere copil?
Bună ziua. . Am și eu o întrebare din concediu creștere copil, am intrat direct in șomaj tehnic. ..acum sunt iar gravidă in 7 luni jumătate. . Cand ar trebui să intru în prenatal. . Și unde ar trebui să depun actele firmă are activitate suspendată din cauza pandemia… vă mulțumesc frumos. . Astept răspuns
Buna ziua va rog sa ma ajutati cu o informatie. Se ia in calcul daca eu am fost in indemnizatie handicap de la 3-7 ani. Si acum lucrez dar sunt insarcinata pot beneficia de indemnizatie crestere copil. Mulțumesc
Am lucrat dupa 3 4 2018 pana pe 1 10 2019 mam angajat pe 2 10 2020 si trebuie sa nasc in iulie pot sa iau prenatal conteaza intreruperea
Am lucrat pe 3a 4 2018pe 1a 10 2019mam re angajat pe 2a 10 2020 pot sa iau prenatal are ceva dca este intrerupere?