Web Analytics

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2021

Publicat pe:

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt condițiile de acordare a concediului de maternitate, nici care sunt documentele necesare pentru a realiza tot acest proces corect. De aceea, următorul articol cuprinde toți pașii premergători pentru acest lucru și clarificări pe toate subiectele privind concediul de maternitate.

Care este perioada de acordare a concediului de maternitate?

Concediul de maternitate reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să nască. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile, acest total de zile este împărțit pe două perioade: Concediul prenatal (63 de zile) și Concediul postnatal (63 de zile).

A nu se face confuzie între acest tip de concediu și cel de creștere a copilului, care are o perioadă maximă de 2 ani (chiar 3 ani, în cazul copiilor cu handicap).

Perioadele de timp oferite pentru Concediul prenatal și Concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului. Singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Concediul medical prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină. Asta înseamnă că afecțiunile ce intervin pe perioada sarcinii dar fără o legătură cu aceasta nu sunt incluse în concediu. În cazul unei sarcini cu risc, este posibil ca perioada de timp alocată concediului prenatal să nu fie suficientă. În acest caz, medicul specialist poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la concediul medical obișnuit.

Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal

Atât angajatorul cât și angajata trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a întocmi sau pentru a primi, concediul de maternitate.

Ce obligații are angajata?

  • Salariata gravidă are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
  • Salariata gravidă are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.

Ce obligații are angajatorul?

  • Angajatorul are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;
  • Dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;
  • Dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;
  • Concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.

Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.

Cine beneficiază de indemnizația de maternitate?

Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
  • Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
  • Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații

Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.

În cazurile excepționale, indemnizația de maternitate poate fi primită și de alte persoane, după cum urmează:

  • Reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de către acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005)
  • În cazul în care, până la achitarea indemnizației cuvenite, salariata a decedat, indemnizația de maternitate cuvenită pentru luna în curs și neachitată asiguratei decedate se plătește:
  • Soțului supraviețuitor
  • Copiilor
  • Părinților
  • În lipsa acestora, persoanei care dovedește că a îngrijit-o până în momentul decesului

Cum se calculează indemnizația de maternitate?

În anul 2020 indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

De reținut faptul că Indemnizația de maternitate NU se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42. Din indemnizația de maternitate se reține doar CAS-ul.

Indemnizația aferentă concediului de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, FNUASS (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

Calculul și plata indemnizației de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată (art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 158/2005).

Angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. De aceea, salariata are obligația de a prezenta la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

În mod normal, suma datorată cu titlul de indemnizație de maternitate se scade din contribuția datorată de angajator către FNUASS pentru concedii și indemnizații.

Cum se recuperează contribuția angajatorului pentru concedii și indemnizații?

Pentru a recupera sume avansate din contul FNUASS, reprezentând de valoarea indemnizației de maternitate, de îngrijire copil bolnav sau de incapacitate temporară de muncă, angajatorul trebuie să urmeze în mod obligatoriu următoarele etape procedurale:

  1. Depunerea unei cereri-tip de restituire a diferențelor astfel rezultate, este necesar ca cererea să fie redactată în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr. 12, se va anexa și declarația privind obligațiile de plată.
  2. Urmărirea soluționării cererii depuse în termen de 15 zile, în cadrul compartimentelor abilitate:
  • Să analizeze și să solicite semnarea de către directorul executiv/ președintele casei a documentului de aprobare
  • Să întocmească ordonanțarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată sau comunicarea de respingere a plății.

Asigură-te că următoarele informații sunt corecte, pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor:

  • Codul de diagnostic;
  • Codul de indemnizație;
  • Concordanța între codul de diagnostic și codul de indemnizație;
  • Concordanța între datele privind concediul inițial/în continuare;
  • Calculul indemnizațiilor.

Documentele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate

  1. Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006
  2. Codul de diagnostic – 08 sarcină și lăuzie.
  3. Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor.
  4. Certificatele de concediu medical pentru sarcină – sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina.
  5. Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.  

Citește și articolul despre concediul și indemnizația de creștere a copilului pentru anul 2021.

Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.

508 COMENTARII

  1. Bună! Dacă am avut 1 an și 7 luni în care nu am cotizat la stat și acuma sunt angajata de 4 luni și as dori sa fac un copil trebuie sa am o anumita perioada de cotizare la stat ca să beneficiez de prenatal?

  2. Buna ziua, am și eu o întrebare.. am lucrat timp de 2 ani neîntrerupți pe postul de recepționera la un hotel de 4 stele. Mi-am depus demisia in 02.08.2021 iar după câteva zile am rămas însărcinată , acum am 7 săptămâni de sarcina. Pot beneficia de prenatal sau indemnizație ? Momentan numai lucrez. Mulțumesc anticipat.

  3. Bună! Dacă am avut 1 an și 7 luni în care nu am cotizat la stat și acuma sunt angajata de 3 luni și as dori sa fac un copil trebuie sa am o anumita perioada de cotizare la stat ca să beneficiez de prenatal?

  4. Bună seara vin și eu cu o întrebare acele 12 luni de cotizare pot fi cu risc de sarcina. Eu sunt angajată din 5 07.2021. Am mai lucrat din 9 septembrie până în 6 ianuarie 2021 pot beneficia de prenatal va mulțumesc

  5. Bună seara as. Dori sa aflu dacă pot întra în risc de sarcina și după în prenatal sau creșterea copilului nu știu exact cum sa ma adresez acela timp de doi ani Eu sunt angajată din 5. 07.2021 și sunt însărcinată în luna a 5. Am mai lucrat din data de 9 septembrie 2020 până în 6 ianuarie pot beneficia de ceva sau nu va mulțumesc

  6. Bună ziua am și eu o întrebare am lucrat 2ani și 8 luni la Buzău și trei luni la Tulcea eu dacă renunț acum la locul de munca mai beneficiez de prenatal sunt însărcinată în 2 lunii ?

  7. Bună seara! Știu ca trebuie sa ai minim 1 an de zile lucrat pt a beneficia de maternitate. Cum ce calculează? Sa am 1an de zile lucrat pana când nasc sau sa am deja lucrat 1 an de zile pana în momentul când am rămas însărcinată? Mulțumesc!

  8. Bună ziua! Eu lucrez la actualul loc de munca de 7 luni de zile și tocmai ce am aflat ca sunt însărcinată. Ca sa pot beneficia de CO prenatal și postnatal, știu ca trebuie sa am 1 an de zile lucrat! Cum se calculează? 1 an de zile lucrat pana în momentul când anunț angajatorul ca sunt însărcinată sau 1 an de zile lucrat pana când voi naște? Mulțumesc!

  9. Bună seara. Eu am fost angajata în 2018 și în septembrie 2019 mi-am dat demisia acum în martie pe 10 m-am angajat abia am 3 luni la locul asta de muncă, voiam sa va întreb în caz ca luna asta aflu ca sunt însărcinată dupa cum am socotit as avea 11 luni de munca când o sa nasc.. întrebarea este dacă dupa ce nasc pot sa ma duc la munca încă o luna sa fac 12 luni și în caz ca iese soțul în locul meu pana fac eu 12 luni sa facem schimb? Se poate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Update 9.4 – Documente externe și fișiere protejate

O nouă actualizare a aplicației iFlow, care face gestionarea documentelor mai ușoară și mai sigură ca niciodată este aici. Cu noua versiune, angajații și...

Angajarea persoanelor cu dizabilități: Noi obligații pentru angajatori

Începând cu 1 ianuarie 2025, legislația românească privind angajarea persoanelor cu dizabilități va suferi modificări importante. Conform Ordonanței de Urgență nr. 127/2024, angajatorii care...

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.