Web Analytics

Decontare pentru zilieri – model de cerere pentru ajutor și procedura pentru aplicare

Din septembrie 2020, prin OUG nr. 132/2020 s-a reglementat decontarea unei părți din suma pe care angajatorii o plătesc zilierilor. Ministrul muncii și protecției sociale a aprobat, prin Ordinul 1.341/2020, modelul cererii, al declarației pe propria răspundere și al listei zilierilor. Aceste măsuri vin pentru sprijinul salariaților și angajatorilor în contextul pandemiei cu COVID-19.

Cu ajutorul acestei cereri se va acorda pentru 3 luni, nu mai târziu de 31 decembrie 2020, o sumă de la bugetul de stat, în valoare de 35% din remunerația pentru o zi de lucru.

Mai jos puteți descărca, în format .WORD modelul pentru cererea de decontare pentru zilieri complet (toate cele 3 părți necesare).

Cum poate fi depusă o cerere de decontare pentru zilieri?

Cererile pot fi făcute de beneficiarii de lucrări care utilizează forța de muncă zilieră. Ele trebuie depuse la Agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, în raza cărora își au sediul social sau își desfășoară activitatea. Trebuie depuse până la data de 5 a fiecărei luni, în format electronic sau pe platforma aici.gov.ro, pentru a fi decontată suma din luna anterioară. În situația în care se depune cererea după data de 5 a lunii, decontarea va avea loc în luna următoare.

Pe baza procedurii aprobate prin Hotărârea 719/2020, decontarea va avea loc în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii.

Cine poate solicita decontarea sumei pentru zilieri?

Un criteriu pentru departajare este faptul că această procedură vine în sprijinul domeniilor de activitate afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor SARS-CoV-2. Companiile care pot solicita, cu siguranță, decontarea sumei sunt restaurantele, barurile, hotelurile sau alte facilități de cazare, dar și activitățile artistice sau alimentare pentru evenimente.

Ce conține setul complet de documente necesare pentru decontarea sumei pentru zilieri?

  • Cererea propriu-zisă către Agenția pentru plăți și inspecție socială a județului/municipiului București
  • Declarația pe propria răspundere prin care se confirmă că beneficiarul a redus temporar activitatea ca urmare a situațiilor prevăzute în OUG nr. 132/2020 și anume starea de urgență sau alertă, că nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau nu are activitățile suspendate, că zilierii pe care se cer banii nu sunt încadrați pentru vreunul dintre ajutoarele oferite de Guvern prin OUG 92/2020 (angajați care se întorc din șomaj tehnic, etc.) și că s-a achitat impozitul pe venitul zilierului și contribuția la pensii.
  • Lista zilierilor beneficiari care va fi verificată de Agenția pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul Inspectoratului teritorial de muncă.

Modelul complet al cererii pentru decontarea sumei pentru zilieri

Descarcă gratuit toate cele 3 documente necesare pentru a solicita decontarea sumei prevăzute de OUG nr. 132/2020 pentru zilieri.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.