Web Analytics

Desființare post de muncă – Legislație și Model de Decizie 2020

Având în vedere vremurile pe care le trăim, mulți angajatori se văd nevoiți să concedieze angajați datorită incapacității de plată a salarilor. Din acest motiv, am pregătit un articol referitor la legislația în vigoare pentru desființarea unui post – concediere individuală. 

Bine de știut…

În primul rând, concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului și poate fi determinată de desființarea postului din motive ce nu țin de angajat. De reținut este faptul că nu poate fi decisă concedierea pe durata întreruperii activității ca urmare a instituirii carantinei (art. 60 al.1 lit. b). În acest caz, contractul de muncă va fi suspendat de drept. 

Concedierea poate fi individuală sau colectivă, pentru motive care nu țin de salariați. Aceștia beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil. 

Pentru a recurge la concediere colectivă este necesar ca angajații să fie informați și consultați cu privire la măsurile ce vor urma a fi luate, precum și motivele acestor măsuri. Angajatorul trebuie să respecte parcurgerea unor măsuri bine reglementate pentru a evita conflictele de muncă care de cele mai multe ori sunt soluționate în instanță. 

În ce condiții se poate desființa un loc de muncă?

De cele mai multe ori, decizia de desființare a unui loc de muncă are la bază următoarele motive:

  • Compania înregistrează pierderi economice, astfel încât nu mai poate susține salariile tuturor angajaților
  • Compania reorganizează activitatea (în general, tot din motive financiare) și folosește restructurarea ca metodă de eficientizare

Conform Codului Muncii art. 65 alin.2, “Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.” Așadar, nu se va putea desființa postul de muncă al unui angajat doar pentru a fi înlocuit de o altă persoană, pe aceeași poziție. 

Pentru motivarea deciziei de concediere sunt necesare documentele contabile sau studiile care atestă necesitatea desființării postului. 

Pașii necesari pentru desființarea unui post

  1. Realizarea unui plan economic care justifică luarea acestei decizii
  2. Primirea acordului din partea administratorului pentru decizia de concediere prin desființarea postului
  3. Informarea în scris a salariatului privind concedierea sa
  4. Decizia efectivă de concediere

La fel ca în cazul demisiei angajatului din proprie inițiativă și în cazul concedierii prin desființarea postului se acordă salariatului o perioadă de cel puțin 20 de zile de preaviz. 

La încheierea perioadei de preaviz, încetarea contractului de muncă va fi înregistrată în registrul electronic de evidența a salariaților (Revisal), apoi va fi transmis către Inspectoratul teritorial de muncă (ITM).

Concedierea este o măsură extremă și ar trebui luată doar în cazul în care nu există alternative. Citește totul despre șomajul tehnic și descoperă dacă acesta poate fi o soluție pentru tine, în situația actuală. 

Dacă singura soluție pentru tine și compania ta este restructurarea – desființarea posturilor, descarcă gratuit decizia de concediere individuală. 

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

8 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    In urma cu 2 zile mi s-a adus o hartie cu perioada mea de preaviz unde este specificat Art 75(1) de catre persoana de la HR fara sa mi se aduca la cunostiinta ca dupa 2 ani si ceva nu mai corespund postului din punct de vedere profesional, ca firma s-ar inchide din cauza datoriilor sau ca nu sunt multumiti de munca luand in considerare faptul ca m-am angajat sa fac un lucru iar pe parcurs mi s-au mai dat si alte atributii in care nu am calificare. Tin sa mentionez si faptul ca nu mi-am primit salariul si bonurile de masa la timp. Imi puteti spune ce am de facut in aceasta situatie va rog?

  2. Bună seara,
    Din Aprilie 2020,eu și trei sferturi din salariati suntem in somaj tehnic, lucram la o societate privată.In această perioadă de criză s a schimbat Consiliul de Administrație, avem un alt Președinte care este și Director General ,caruia ia fost marit salariul, iar in luna Decembrie s.au dat prime directorilor ,sefilor și colegilor care au fost chemati la serviciu.
    S a facut facut sedinte in Consiliu de Administrație, in care s a marit Capitalul Social al Societati.
    A fost schimbata organigrama s.au desfiintat posturi, s a facut o lista cu circa 90 de salariați care urmraza sa fim dati afară fara sa ni se ofere alte posturi, inainte de terminarea somajului tehnic care este pana in Mai 2021,
    iar cealata parte de salariati răman in șomaj tehnic.
    Care sunt pașii pe care trebuie sa.i urmăm pentru această restructurare abuzivă care nu este din vina noastră.Este legal să ne intrerupă somajul tehnic să ne dea afară, doar pe jumatate dintre noi, iar ceilalți să beneficieze in continuare de el ?
    Mulțumesc.

  3. Buna ziua, am fost anunțata ca o sa mi se desființeze postul și ca o sa am 20 de zile lucrătoare la dispoziție. După ce trec cele 20 zile cât timp am la dispoziție să-mi depun actele de somaj?

  4. Bună ziua am fost data în concediu legal și după care mi sa spus ca sa restructurat postu în condițiile în care pe perioada cât am fost în concediu au mai făcut o angajare ,nu am încă 12 luni lucrate și nu o sa beneficiez de șomaj la forțele de munca mi sa spus ca nu am ce face decât sa îmi caut de munca.

  5. Buna ziua, am o situatie delicată ce ma afecteaza foarte mult. Sunt angajat iar sotia coasigurat. Acum sotia este insarcinata aproximativ 25 de saptamani iar angajatorul ma concediat fara preaviz. Mi sa spus ca voi primi acasa preavizul. În aceste condiții mai pot sa beneficiez de ajutorul de crestere a copilului de până la 2 ani. Multumesc frumos astept un raspuns.

  6. Buna ziua, am si eu o intrebare . Vor sa imi restructureze postul doar pentru a ma inlocui cu altcineva. Deși am contract pe o perioadă nedeterminată. Imi puteti spune ce pot face ?

  7. Buna seara!
    Sunt însarcinata în 20 de saptamnani…la munca am contract determinat pana pe data de 20 iunie 2020….nu vor sa îmi mai prelungeasca contractul….eu voi naste la începutul lunii octombrie….va rog îmi puteti spune daca o sa beneficiez de idemnizatie?
    O seara frumoasa!

    • buna ziua,
      luati concediu medical de risc maternal si apoi pe cel de maternitate ( de 126 de zile).
      concediul medical il luati cu cateva zile inainte de expirarea contractului de munca.
      dupa incetarea de drept a CIM concediul medical se plateste de casa de sanatate in baza unui dosar pe care il veti depune. trebuie..
      in felul acesta veti avea continuitate si veti putea beneficia de indemnizatie de crestere copil.
      trebuie sa va grabiti, nu aveti foarte mult timp, dar merita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.