Evaluarea profesională este ilustrată de o testare a angajaților într-o anumită perioada de timp, conform unor criterii specifice. Aceasta este o obligație a angajatorului, care presupune să fie specificate criteriile profesionale de evaluare a angajaților în cuprinsul contractului de muncă. Evaluarea este aplicată tuturor angajaților dintr-o companie și se bazează pe aprecierea randamentului adus în firmă.
Importanța evaluării angajaților
Testarea angajaților este benefică pentru orice companie. Aceasta, indiferent de feedback, reprezintă un stimulent de a continua munca depusă de angajați sau de a o îmbunătăți. Cu toții avem nevoie de motivare pentru a ne forma mai bine profesional și pentru a crește. Cu ajutorul evaluărilor se pot verifica și filtra politicile companiei privind formarea profesională sau chiar poate duce la schimbarea strategiei de dezvoltare a companiei.
În același timp, pot fi aduse informații importante spre angajator, precum neîndeplinirea sarcinilor de către un angajat, ceea ce duce la o reorientare cu privire la rolul acelui angajat în companie.
Categorii de evaluare a angajaților
Este esențial ca angajații să primească recunoaștere pentru rezultatele lor, însă totodată să fie încurajați să aspire mereu la îmbunătățirea profesională. Aceasta poate fi realizată prin intermediul unor diverse metode de evaluare, incluzând:
- Autoevaluarea: Angajații își evaluează propriile performanțe, fie printr-un chestionar, fie printr-o discuție directă cu managerul;
- Evaluarea colegilor: Angajații sunt evaluați de către colegii lor, care pot oferi o perspectivă obiectivă asupra performanței acestora;
- Evaluare Lider – Angajat: Liderul evaluează performanța angajaților săi și identifică aspectele care necesită îmbunătățire;
- Efectuarea evaluării de către Managerul de Resurse Umane: Managerul de resurse umane evaluează performanța angajaților subordonați, luând în considerare diverse aspecte precum promovarea, retrogradarea sau acordarea de bonusuri;
- Evaluarea Angajat – Lider de Echipă: Angajații evaluează performanța liderului lor, contribuind la îmbunătățirea comunicării și relației cu managementul.
Cu toate acestea există mai multe categorii de evaluări, precum cea între funcționari, între manageri și multe altele, dar fiecare companie își poate crea evaluarea dorită în funcție de necesitățile și cerințele dorite.
Cum se poate realiza evaluarea angajaților?
În trecut, evaluările erau adesea realizate prin intermediul documentelor tipărite și transmise angajaților de către șefii direcți în format fizic. Cu toate acestea, odată cu avansarea rapidă a mediului digital, acum există o varietate de aplicații care facilitează realizarea evaluărilor online.
Un exemplu concret în acest sens este aplicația iFlow, specializată în pontaj și resurse umane, care a dezvoltat un modul dedicat evaluării angajaților – iPM. Acest modul permite efectuarea evaluărilor într-un mod eficient și simplificat, adaptându-se nevoilor și cerințelor organizaționale. Aplicația pune la dispoziție o serie de șabloane predefinite pe care le poți folosi ulterior, precum:
- Autoevaluarea
- Evaluarea de la angajat la angajat
- Evaluarea de la angajat la lider de echipă
- Evaluarea de la lider de echipă la angajat
- Evaluare personalizată
Aceste șabloane sunt flexibile și pot fi adaptate conform necesităților specifice ale companiei. Se pot impune termene limită sau se pot adăuga câmpuri personalizate noi, în funcție de cerințele individuale. De asemenea, este posibilă crearea de evaluări de la zero, folosind diverse tipuri de întrebări, precum cele simple, de tip selecție multiplă, scale și altele. Toate aceste funcționalități facilitează realizarea evaluărilor, transformându-l într-un proces mai simplu pentru angajatori.
Managerul sau liderul de echipă este cel care inițiază evaluarea și o distribuie angajaților, aceștia fiind notificați că au la dispoziție evaluarea pentru completare, iar răspunsurile înregistrate pot fi vizualizate sub formă de grafice ușor de interpretat.
Evaluările contribuie la observarea procesului de integrare a angajaților noi. Este o modalitate eficientă de a înțelege mai bine personalul și de a gestiona echipele conform standardelor și necesităților organizației.
Pentru a obține mai multe informații despre acest modul, accesează pagina iPR – Evalări. În plus, pentru a te convinge de eficiența acestui produs, îți oferim 10 zile de test gratuite. Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi cu un cont nou. Începe acum!