Ghid de supraviețuire pentru start-up-uri în timpul pandemiei de coronavirus – COVID-19

Datorită situației cauzate de pandemia de coronavirus, multe companii din întreaga lumea sunt sau vor fi grav afectate din punct de vedere economic. Companiile mici la început de drum, startup-urile mai exact, sunt cele care au cel mai mult de suferit. În această perioadă vor rezista doar cei care se vor adapta rapid la schimbări și cei care aveau un plan în cazul unei situații de criză. Am pregătit un mic ghid care cuprinde sfaturi despre cum ai putea trece cu bine sau cu cât mai puține pagube peste această perioadă. 

Ai grijă de angajații tăi și de afacerea ta

Din punctul meu de vedere, cea mai importantă resursă chiar și în vremuri de criză este resursa umană. Câștigă cei care se reorganizează rapid în aceeași formulă, mai puternici și mai motivați. În plus, ai nevoie de angajații tăi și pe perioada crizei, pentru a păstra comunicarea cu clienții și pentru a găsi noi soluții de adaptare a business-ului tău. 

Mulți agenți economici se confruntă cu imposibilitatea de a plăti salariile angajaților și se văd nevoiți să încheie contractele de muncă. Antreprenorii români așteaptă în continuare noi reglementări legislative prin care statul român să le ofere sprijinul financiar de care au nevoie pentru a trece de această perioadă. Totuși, cel mai eficient ar fi să-ți reorganizezi activitatea astfel încât să nu fie nevoie să o închizi și să încerci să te pliezi pe nevoile oamenilor în această perioadă. Chiar și o schimbare drastică a domeniului de activitate ar putea aduce beneficii companiei tale. 

Soluții pentru tine… 

Protejarea angajaților poate fi simplă sau dificilă în funcție de domeniul de activitate. Cei mai protejați vor fi cei care pot lucra de acasă. Ai încredere în angajații tăi și protejează-i oferindu-le această oportunitate. Companiile din domeniul alimentației publice, producției, restaurante și hoteluri, din păcate nu își pot desfășura activitatea de acasă. Totuși, nu totul este pierdut pentru ei.

De exemplu, restaurantele pot închide ușile pentru clienți, dar își pot transforma locația sub forma unui restaurant drive-in. Mai exact, acestea pot continua activitatea cu livrarea produselor la domiciliul clienților. Desigur, este extrem de important ca angajații restaurantelor să-și ia toate măsurile impuse de autoritățile române pentru evitarea răspândirii coronavirusului.