Evaluarea angajaților este sau ar trebui să fie o acțiune periodică în toate companiile, care se realizează cu ajutorul unui document/ fișă evaluare angajați. Deși nu este obligatoriu prin lege să evaluezi angajații, legea te obligă să ai în cuprinsul contractului individual de muncă menționate criteriile pe baza cărora este realizată evaluarea angajaților.
Ce este și de ce este importantă evaluarea angajaților?
Deși conceptul de evaluarea a angajaților ne duce cu gândul la un proces complex, în realitate lucrurile nu sunt atât de complicate. Fie că ai un departament HR bine pus la punct sau nu, poți realiza evaluarea angajaților foarte simplu printr-un formular destinat acesteia.
Această procedură de evaluare a performanțelor poate fi un punct forte în procesul decizional atunci când:
- Stabilești gradul în care angajații își îndeplinesc sarcinile și atribuțiile
- Determini acordarea de măriri de salariu
- Determini bonusurile anuale
Evaluarea angajaților se poate realiza în două moduri, doar evaluarea angajaților de către un superior/departamentul HR, sau această evaluare în comparație cu o autoevaluare pe care o realizează angajatul.
Evaluarea angajaților este o componentă foarte importantă. Aceasta te ajută să ai o imagine de ansamblu asupra pregătirii, potențialului și a motivării angajaților.
Este mult mai ușor să stabilești cursuri, sesiuni de team building sau alte modalități de pregătire a angajaților atunci când cunoști nivelul fiecăruia.
Mai mult de atât, te ajută să aloci posturile potrivite pentru angajați. Astfel te asiguri că ai oameni capabili în conducere, oameni care își cunosc bine atribuțiile și care le duc la capăt fără erori.
Model fișă evaluare angajați
Acest document poate fi realizat pe un plan general, sau pe un plan dedicat, amănunțit. Fișa poate fi creată astfel încât să răspundă scopului pentru care este utilizată.
În funcție de calificativele oferite în urma evaluării angajaților vei afla care angajați trebuie apreciați, recompensați, instruiți mai mult sau în cel mai rar caz întâlnit în acest context, concediați.
Poți descărca modelul de fișă pentru evaluarea angajaților, în mod gratuit din fereastra de mai jos. Tot ce trebuie să faci este să introduci adresa de e-mail.
Comunicarea rezultatelor
Acest pas reprezintă cel mai delicat aspect al evaluării. Este foarte important modul în care porți această discuție cu angajatul tău în urma evaluării. În special în cazul în care evaluarea are un scor slab iar angajatul va urma să audă critici asupra comportamentului, modului în care lucrează, etc.
Oferirea feedback-ului se realizează adesea în 2 moduri:
- Comunicare directă, atunci când angajatul este chemat la o ședință/discuție, astfel comunicarea este realizată față în față
- Comunicare indirectă, atunci când rezultatele și deciziile îi sunt comunicate angajatului prin e-mail, sau altă metodă de comunicare indirectă prin scris.
În concluzie
Evaluarea angajaților poate fi benefică atât pentru angajator cât și pentru angajat atunci când aceasta este realizată corect și când rezultatele sunt comunicate într-un mod potrivit pentru angajați. Descarcă gratuit modelul pentru fișa de evaluare a angajaților și află stadiul în care se află fiecare angajat.