Toți agenții economici își doresc să dețină controlul asupra angajaților, să știe că aceștia își fac treaba și nu încearcă să trișeze sistemul. Din acest motiv, majoritatea companiilor cu un număr mai mare de angajați simt nevoia unui sistem de pontaj electronic care să le permită să facă acest lucru, ușor și corect.
Aplicația de pontaj & HR iFlow este integrată cu hardware-ul necesar pontajului pe bază de cartele. Pentru siguranța și precizia datelor, nu integrăm aplicația iFlow cu alte dispozitive decât cele pe care le deținem și pe care le-am testat. Descoperă din rândurile de mai jos cum se face pontajul pe bază de cartele în aplicația iFlow.
iFlow funcționează în mai multe moduri: pontajul simplu pe baza planificării programului de lucru; pontajul de pe telefon, care înregistrează data, ora, precum și locația (doar dacă acest lucru este dorit) și pontajul pe baza cititoarelor de cartele RFID.
iFlow se integrează cu următoarele dispozitive hardware: mini PC și un cititor pentru cartele RFID. În viitor vom adăuga mai multe variante, pe măsură ce reușim să le testăm. Dacă ești interesat de acestea, contactează-ne pe e-mail, [email protected] și îți vom trimite o ofertă de preț cu aceste produse de pontaj electronic.
Cum funcționează pontajul pe baza prezenței reale?
Este foarte simplu, se instalează un sistem de pontaj electronic și anume dispozitivele (Mini PC + Cititoare), angajaților li se oferă cartele RFID, înregistrate în aplicație cu un cod unic pentru fiecare angajat. Apoi aceștia se pontează utilizând aceste cartele la venire și la plecare. iFlow înregistrează datele și le transferă atât în pontaj cât și în raportul “Prezență reală”.
Desigur, pot exista uneori diferite erori, fie că un angajat a uitat să se ponteze, fie că a făcut-o de prea multe ori, plus multe alte cazuri. Aplicația este pregătită și pentru aceste mici neînțelegeri, astfel încât să le poți rezolva cu un singur click.
Cum rezolvi problemele din pontaj?
În raportul “Pontaj”, cel bazat pe prezența reală, în zilele în care există erori va fi afișat un simbol, astfel ești informat că există o problemă. Cu un simplu click pe acel simbol vei fi redirecționat pe pagina “Activități zilnice”, unde vei putea vedea exact eroarea. Apoi alegi modul în care dorești să fie soluționată. Aici îți va fi prezentat programul de lucru, intervalul prezenței reale și evenimente existente în ziua respectivă. Pe lângă faptul că îți sunt afișate, tot aici, le poți edita, șterge sau adăuga.
Ce se întâmplă când un angajat își uită cartela?
Acesta este un caz des întâlnit, atunci când lucrezi cu oameni există riscul să apară erori și greșeli. Dacă un angajat își uită cartela, acesta se poate ponta de pe telefon, de pe PC sau dacă nu are acces la astfel de device-uri, liderul de echipă sau superiorul său îl poate ponta manual. Dacă la intrarea în companie există camere video, pot fi eliminate suspiciunile în ceea ce privește prezența angajatului la servici la ora pe care acesta o declară.
În concluzie, sistemul pe baza prezenței reale este foarte simplu de utilizat. Trebuie doar să setezi un program de lucru pentru toți angajații, iar iFlow va înregistra timpul efectiv petrecut de angajații tăi la muncă.
De ce trebuie să setezi un program de lucru?
Aplicația are nevoie de o bază pentru a interpreta corect datele. Această bază este reprezentată de programul de lucru. În momentul în care setezi programul de lucru, aplicația va știi câte ore au angajații tăi planificate pe zi. Iar dacă prezența reală depășește numărul de ore planificate, acestea vor fi trecute în pontaj ca și ore suplimentare iar dacă prezența reală este sub acel număr de ore planificate, acestea vor reprezenta ore în minus.
Încearcă și tu prezența reală, fie că o faci utilizând telefoane, tablete, PC-uri sau dispozitive cu cartele RFID. Te poți convinge de modul în care funcționează acest sistem adăugând intrări și ieșiri manual. Dacă ești interesat de dispozitivele pe care le oferim noi, contactează-ne și solicită o ofertă.
Buna ziua, as fi interesat daca in contractul de munca trebuie prevazut obligatoriu un program de munca si daca angajatul unei firme trebuie sa respecte cu strictete acel program sau poate fi flexibil, adica, este important doar ca numarul de ore sa nu fie nici mai mic nici mai mare decat ce este prevazut in CIM. Pe un exemplu concret, daca in CIM este trecut 8-16, iar conform condicii reale angajatul a intrat la 8:30 si nu la 8 fix, in cazul unui control din partea autoritatilor acest lucru poate amendat?
Multumesc!