Conceptul de cere de demisie simplă, cât și cererea de demisie fără preaviz stau la baza încheierii unui contract de muncă. Există însă mai multe modalități prin care un contract de muncă poate fi încheiat. Aceste modalități sunt prevăzute în Codul Muncii la articolul 55: de drept, ca urmare a acordului între părți sau ca urmare a voinței uneia dintre părți.
În acest articol vom prezenta cazul în care angajatul este cel care dorește să încheie contractul de muncă. Ca acest fapt să se împlinească, acesta trebuie să îi ofere angajatorului o cerere în acest sens, aici intervine cererea de demisie.
Demisia este reglementată în Articolul 81 din Codul Muncii pentru care menționăm, următoarele:
- Demisia este actul prin care salariatul își exprimă dorința încheierii contractului de muncă (după împlinirea preavizului). Se face printr-o notificare scrisă și se transmite angajatorului.
- Cererea de demisie trebuie să fie într-o formă scrisă și se poate transmite direct sau prin e-mail/fax.
- Angajatorul este obligat prin lege să înregistreze cererea de demisie a angajatului
- Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia
- În cazul în care angajatorul nu înregistrează cererea de demisie, refuzul constituie contravenție și este sancționată cu amendă
- Există demisia cu preaviz – cea care constituie regula, și demisie fără preaviz – excepția de la regulă.
- Termenul preavizului este convenit de părți sau este prevăzut în contractul colectiv de muncă aplicabil. Perioada acestuia nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare. Excepție face preavizul pentru persoanele care au funcții de conducere, caz în care termenul este de maxim 45 zile lucrătoare.
- Contractul individual de muncă încetează la data expirării preavizului (fie că este cel de 20 de zile, fie că acest termen este mai scurt ca urmare a înțelegerii între cele două părți)
- Salariatul poate demisiona chiar și fără preaviz, aceasta constituie o excepție a reguli și poate fi realizată atunci când angajatorul nu își respectă obligațiile.
- Demisia fără preaviz este cunoscută sub numele de “Demisie la zi”
Există demisie fără preaviz?
Uneori existența demisiei fără preaviz este neclară, însă această posibilitate există și constituie o excepție de la regula menționată în Codul Muncii.
Prin urmare, demisia cu preaviz reprezintă regula, iar demisia fără preaviz este excepția, abaterea de la regulă.
Salariatul poate să ceară “Demisia la zi”, demisia fără preaviz, atunci când angajatorul nu își respectă obligațiile prevăzute în contractul individual de muncă.
Descarcă modelul de Cerere de demisie și Cerere de demisie fără preaviz
Îți punem la dispoziție modelele de cerere de demisie cu și fără preaviz în mod gratuit, tot ce trebuie să faci este să le descarci. Vizitează și celelalte articole cu modele de documente prezente în Blog-ul nostru.
Buna seara,
Sunt angajata a unei institutii, am foat in concediu de lauza deoarece am nascut un fat mor in luna ianuarie a anului in curs si tot nu mi se face plata concediului pe care il mai am. Cum ar trebui sa procedez in ceea ce priveste demisia. In contractul de colaboroare e specificat 15 zile de preaviz dar din luna ianuarie eu am primit 2 concedii doar si diferenta nu mai imi dau nici o informatie.