Web Analytics

Inteligența artificială o amenințare pentru piața muncii?

Inteligența artificială este capacitatea unei mașini de a îndeplini anumite funcții umane, precum raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea.

IA permite rezolvarea mai ușoară a anumitor probleme tehnice pe care oamenii nu le pot sau nu știu sa le rezolve. Acesta oferă soluții de ultimă generație, este într-o continuă dezvoltare și se adaptează în funcție de cerințe.

De ce a apărut inteligența artificială?

Dorința oamenilor de continuă dezvoltare și de creare a unor mașini inteligente a dus la apariția inteligenței artificiale.

O observație în teorema lui Tesler spune că „IA este ceea ce nu a fost încă făcut”. Capacitățile moderne ale mașinilor clasificate în general ca IA includ înțelegerea vorbirii umane, concurarea la cel mai înalt nivel a unor sisteme de jocuri de strategie, vehiculele autonome și rutarea inteligentă în rețelele de distribuție a conținutului, și simulările militare.

Datorită IA oamenii pot beneficia de servicii medicale mult mai performante, autovehicule și sisteme de transport mai bune, produse și servicii adaptate, mai ieftine și mai calitative. IA facilitează accesul la informații, educație și formare.

Deci, în ceea ce privește nevoia de inteligență artificială răspunsul este da, aceasta ajută foarte mult oamenii și contribuie în dezvoltarea acestora în mare parte.

Inteligența artificială un pericol pentru piața muncii?

Odată cu apariția soluțiilor de inteligență artificială, s-au înmulțit și discuțiile despre impactul acestora asupra societății și a viitorului pieței muncii.

Este demonstrat faptul că, deși prezintă o multitudine de avantaje și oportunități, IA prezintă, în același timp, un pericol pentru umanitate prin reducerea drastică a locurilor de muncă. IA poate duce și la denaturarea concurenței, prin faptul că actorii ce dețin informații ar putea elimina concurenții.

Seth Dobrin, expert în inteligența artificială, cu o experiență de peste 20 de ani în tehnologie și cu mai multe funcții de conducere în companii precum IBN, spune că: “Rezultatul net al revoluției industriale a fost o creștere a numărului de locuri de muncă. Cred că vom vedea același lucru și în ceea ce privește impactul revoluției aduse de inteligența artificială. Probabil vom vedea mai multe locuri muncă, însă diferite față de cele de acum. Tranziția către acel moment va fi urâtă, deoarece sunt oameni care vor rămâne fără locuri de muncă în acest proces”.

Diminuarea locurilor de muncă

Se presupune că inteligența artificială va aduce o scădere a locurilor de muncă în anii ce vor urma în grupurile profesionale, în timp ce în 9 din cele 23 de sectoare ale muncii se va intensifica cererea.

Cel mai recent studiu ManpowerGroup-EY-Sanom în ceea ce presupune IA pe piața muncii ne arată faptul că: “Referitor la anumite categorii profesionale, inginerii industriali și de management (+6,8%) și fizicienii (+4,5%) vor fi printre cei mai căutați profesioniști. De asemenea, se anticipează că regizorii (+5,9%), compozitorii (+3,2%), psihologii de dezvoltare și educaționali (+2,4%), arhitecții (+2,1%) vor avea mai multe oportunități. În aceeași categorie intră și planificatorii, arhitecții peisagiști și specialiștii în restaurarea și conservarea terenurilor (+2,0%).

În ceea ce privește funcțiile de top în organizații, se așteaptă să crească oportunitățile pentru antreprenori. Dar și pentru managerii din domeniul afacerilor și serviciilor personale (+4,5%). Precum și pentru directorii și managerii din departamentul financiar și administrativ (+3,2%).

Pe de altă parte, se înregistrează o scădere semnificativă în ceea ce privește inspectorii profesioniști. Cu o reducere de (-6,4%). Situația nu este mai bună nici pentru vânzătorii la distanță (-6,3%), operatorii de centrală telefonică (-6,0%) și crupierii (-5,8%). Asta arată cel mai recent studiu.”

Cum ar trebui sa privească oamenii impactul inteligenței artificiale?

Opiniile sunt împărțite în o mie de păreri privind IA, mai ales că ultima versiune a unui chat bot va urma să atingă pragul de “inteligență artificială generală”. Acest lucru însemnând că va putea înțelege orice idee cunoscută omenirii. Este înspăimântător acest lucru? Normal, dar oamenii trebuie sa privească oportunitățile care se alocă odată cu IA.

Adaptarea la IA nu va fi ușoară, oamenii se adaptează mai greu la un lucru atât de nou și de inovator, însă nu este ceva de ignorat.

La nivel mondial ar putea fi afectate cel puțin 300 de milioane de locuri de muncă. Un exemplu al vitezei cu care inteligența artificială schimbă piața muncii vine de la Linkedin, platforma de rețele profesionale. “Ponderea anunțurilor de angajare în limba engleză care menționează Gpt sau ChatGpt a crescut de 21 de ori din noiembrie 2022. Mai mult, din decembrie 2022 până în septembrie 2023, conversațiile legate de inteligența artificială, tot pe Linkedin, au crescut cu 70% la nivel global.”, spune Antena3CNN.

Inteligența artificială va fi mult mai comună în viața profesională a oamenilor. Ceea ce s-a văzut până acum este doar începutul unei noi ere a pieței muncii și a omenirii. Viitorul este tehnologia, deci toți cei care s-au ferit de tehnologie vor fi nevoiți să se adapteze dacă vor să mai lucreze în anumite domenii. Tot mai multe cursuri de IA le sunt puse la dispoziție oamenilor deoarece cererea este din ce în ce mai mare, iar cei care învață această funcție vor beneficia de oportunitățile care le sunt aduse de către marile companii.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alina B.
Alina B.
Sunt o adeptă a provocărilor, căci găsesc în ele oportunități fascinante și perspective de viitor. Nu mă las intimidată de obstacole și mă dedic visurilor mele. Privesc cu entuziasm fiecare experiență nouă ca pe o oportunitate de creștere și învățare.