Programul în schimburi este o modalitate de organizare a muncii în care angajații lucrează în ture succedente, inclusiv în 2, 3 sau 4 schimburi, folosit atunci când procesul de producție necesită o perioadă de lucru mai lungă decât limita legală. Acesta poate fi un program rotativ sau stabil, de tip continuu sau discontinuu.
“Munca în ture este posibilă cu respectarea dispozițiilor art. 113 si 116 din Codul muncii, republicat.” În funcție de specificul companiei se poate opta pentru un timp de muncă inegal, cu respectarea legală de 40 de ore de muncă pe săptămână.
Stabilirea programului de lucru în schimburi și ture
Stabilirea programului de lucru se face de către angajator și se specifică în contractul de muncă. În cazul schimbării turelor de muncă, angajații trebuie anunțați din timp și acest lucru trebuie specificat în regulamentul intern.
Pe parcursul săptămânii, programul de lucru este în mod obișnuit de 8 ore pe zi, cu 2 zile de repaus. Totuși, în schimburi sau ture, acesta poate fi repartizat neuniform.
În anumite domenii, munca în schimburi poate fi de 8, 12 sau 24 de ore, respectând limitele legale de ore muncite. Pe o perioadă de maxim 3 săptămâni, programul de lucru nu trebuie să depășească 8 ore/zi sau 48 de ore/săptămână. Depășirea celor 48 de ore este posibilă doar dacă, într-o perioadă de 4 săptămâni, media pe zi nu depășește 8 ore.
Compensații pentru munca în schimburi și ture
Conform Codului Muncii, fiecare angajat care lucrează maxim 8 ore pe zi, timp de 5 zile, trebuie să primească două zile libere consecutive, indiferent de programul său de lucru. În cazul programelor de lucru extinse, repausul trebuie să fie proporțional cu durata muncii. Dacă nu se poate oferi weekendul liber, se va acorda în alte zile, însoțit de un spor negociat.
Pentru turele de muncă în sărbătorile legale, orele lucrate sunt compensate cu timp liber în următoarele 30 de zile sau cu un spor de 100% din salariul de bază. Munca de noapte, între orele 22:00 – 06:00, este compensată cu o oră mai scurtă în programul normal sau cu un spor de 25% din salariul de bază.
Cum planifici programul de lucru pe schimburi și ture?
Gestionarea programului de lucru în schimburi poate fi o sarcină dificilă și consumatoare de timp. Acest lucru necesită concentrație sporită pentru a calcula precis orele de muncă ale fiecărui angajat, mai ales în cadrul unor organizații extinse.
În vederea simplificării acestei activități, aplicația de pontaj și HR iFlow a dezvoltat o soluție adaptabilă oricărei structuri de companie. Fiecare entitate poate configura unul sau mai multe tipare de programe de lucru, personalizând panoul dedicat în funcție de nevoile specifice. Astfel, companiile pot atribui programe distincte fiecărui angajat și pot primi automat totaluri ale orelor planificate. Lista de verificare integrată în programul de lucru asigură conformitatea cu reglementările legale, semnalând eventualele depășiri ale normelor lunare, insuficiența de zile libere și altele.
Panoul rapid oferă informații esențiale despre distribuția angajaților în diferite ture sau funcții, pentru o planificare eficientă a personalului. Instrumentul schimb de ture ajută la echilibrarea distribuției și menținerea continuității activității companiei.
Prin urmare, gestionarea programului de lucru în schimburi poate fi simplificată semnificativ cu ajutorul aplicațiilor moderne de pontaj. Un exemplu este iFlow, care se perfecționează continuu pentru a sprijini companiile în menținerea unei evidențe clare a turelor angajaților.
Programează o prezentare DEMO pentru a afla mai multe detalii despre aplicația iFlow sau dacă îți dorești să testezi instrumentele din aplicație poți înregistra un cont nou gratuit.