Web Analytics

Ce este pontajul?

Ce este pontajul?

Operațiunea prin care este înregistrată prezența angajaților la locul de muncă se numește pontaj. Aceasta este nu doar necesară ci chiar obligatorie, conform Codului Muncii care spune:

„Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.” 

Desigur, pontajul are multiple ramificații, de la consemnarea prezențelor efectiv, păstrarea evidenței personalului, înregistrarea evenimentelor de tip concediu, învoiri, delegații și altele, și întocmirea de rapoarte pe baza acestora, de trimis spre salarizare. 

Ce conține o fișă de pontaj?

Fișa de pontaj trebuie să conțină următoarele informații:

  • Numărul de zile lucrătoare ale lunii
  • Evidența zilelor de concediu de odihnă
  • Evidența zilelor de absențe nemotivate
  • Evidența zilelor de concediu medical ale fiecărui angajat
  • Lista cu orele suplimentare efectuate de fiecare angajat
  • Numărul de ore de muncă pe care fiecare angajat trebuie să le efectueze în fiecare zi
  • Evidența zilelor de concediu pentru evenimente deosebite (căsătorie, nașterea unui copil, decesul unei rude apropiate, și altele)

Pontajul este personalizat în funcție de specificul companiei

Nu toate companiile sunt la fel, iar același lucru este valabil și în cazul pontajului. Angajații au programe de lucru diferite, astfel că în funcție de specificul companiei, sistemul de raportare este individualizat. De exemplu:

  • Angajații care muncesc în locație fixă muncesc în funcție de planificare, iar rapoartele sunt întocmite în funcție de aceasta.
  • Angajații care fac telemuncă își stabilesc singuri programul de lucru, iar raportul de pontaj se face pe baza prezenței reale.
  • Lucrătorii mobili au nevoie de monitorizare după locația la care se deplasează în funcție de planificare.
  • Firmele de intervenții lucrează pe proiecte, astfel raportul de pontaj trebuie să conțină și proiectele și subproiectele aferente fiecărei deplasări.
  • Angajații firmelor de transport folosesc delegațiile și pontajul pe locații, așadar e nevoie de rapoarte personalizate pentru aceste cerințe.

*Aplicația de pontaj & HR iFlow se pliază pe specificul oricărei companii, oferind siguranță și flexibilitate la înregistrarea și verificarea datelor. Aceasta ajută responsabilii departamentului de Resurse Umane să eficientizeze monitorizarea angajaților prin metode ingenioase de pontare și un sistem de raportare inteligent.

Întocmirea pontajului consumă foarte mult timp valoros

Departamentul de HR din companiile mari, cu un număr mare de angajați, depun un efort mare pentru a întocmi pontajul, mai ales cele care folosesc metode învechite. Îți poți imagina cum ar fi ca într-o multinațională fiecare angajat să stea să scrie cu pixul ora de intrare și ieșire în fiecare zi? Dar pe altcineva care ar transfera aceste date pe fișiere Excel să întocmească rapoarte de trimis spre salarizare? Timpul alocat acestor operațiuni trebuie redus, iar aici intervine importanța folosirii unui software dedicat care să preia din aceste sarcini.

*Creează-ți un cont și încearcă aplicația de pontaj & HR iFlow, gratuit. 

Articolul precedent
Articolul următor

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.