Web Analytics

Majorarea salariului 2024

Anul 2024 aduce vești bune pentru salariați, începând cu luna iulie se va aplica majorarea salariului minim pe economie și, în același timp, va fi majorată și suma netaxabilă din minimul pe economie.

Conform HG nr. 598/2024:

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră.

Astfel, din luna iulie, salariul minim brut va crește de la 3.300 lei/lună la 3.700 lei/lună, salariul net va crește la 2.363 lei/lună pentru salariații cu minimul pe economie, iar costul total suportat de angajator va fi de 3.777 lei/lună.

Plafonul pentru oferirea bonurilor de masă, sporuri și alte beneficii

Din data de 1 iulie 2024, plafonul sumei netaxabile din salariul minim brut va crește de la 200 de lei la 300 de lei, stimulând acordarea unor beneficii mai consistente pentru angajați.

În Monitorul Oficial este specificat faptul că:

Începând cu veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii (…) se majorează la nivelul de 300 lei/lună.

Ultima majorare salarială a permis creșterea plafonului netaxării celor 200 de lei, până la care angajatorii pot oferi bonuri de masă, sporuri și alte beneficii fără a fi taxate, la 4.000 de lei. Cu toate acestea, în 2024, angajatorii vor fi obligați să mărească salariile și să plătească mai multe taxe pentru angajații care nu se vor încadra în noul plafon de 300 de lei netaxabili din salariul minim.

Impactul asupra milioanelor de beneficiari

România numără aproximativ 760.000 de salariați care primesc salariul minim pe economie. În plus, în sistemul bugetar, multiple categorii de venituri sunt corelate cu venitul minim. Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, un total de 1,87 milioane de salariați vor beneficia de această majorare.

În ceea ce privește salariații din agricultură și industria alimentară, majorarea nu va fi aplicată, fiind valabile prevederile legale în vigoare.

Această măsură este esențială pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a nivelului de trai al salariaților. Creșterea plafonului netaxabil și majorarea salariului minim vor permite angajaților să beneficieze de mai multe avantaje financiare, reducând, astfel, presiunea fiscală asupra angajatorilor. În plus, se așteaptă ca aceste schimbări să stimuleze consumul intern și să contribuie la creșterea economică a României.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.