Web Analytics

Model contract de confidențialitate – între angajat și angajator

Ai fost nevoit să lași angajații să lucreze de acasă, iar ei au acces la informații confidențiale? Înseamnă că este momentul să închei un contract de confidențialitate cu angajații tăi.

Este posibil ca metodele prin care protejai aceste informații la birou să nu se mai aplice pentru munca de acasă. La sediu, probabil nu era permis accesul de pe telefoane, calculatoarele nu permiteau accesul pe anumite site-uri sau descărcarea fișierelor și cel mai probabil spațiul era supravegheat video. În regim de telemuncă nu vei putea asigura un mediu de lucru la fel de sigur.

Descarcă modelul de contract de confidențialitate (NDA) în format .WORD de la sfârșitul articolului.

Angajații tăi semnează un contract de confidențialitate

Conform Art. 26 din Codul Muncii: „(1) Prin clauza de confidențialitate părțile convin că, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informații de care au luat cunosțință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.”

Dacă această clauză nu a fost introdusă în contractul individual de muncă al angajatului, ulterior semnării acestuia se poate negocia încheierea unui contract de confidențialitate.

Recomandare: Este indicat ca angajatul să semneze pe fiecare pagină a contractului.

Ce sunt informațiile confidențiale?

Informațiile confidențiale sunt datele cu caracter personal care pot duce la identificarea unei persoane. Acestea pot fi: 

  • un nume și prenume;
  • o adresă de domiciliu;
  • o adresă de e-mail, cum ar fi [email protected];
  • un număr de act de identitate;
  • date privind locația (de exemplu, funcția de date privind locația disponibilă pe un telefon mobil)*;
  • o adresă de protocol de internet (IP);
  • un identificator de modul cookie*;
  •  identificatorul de publicitate al telefonului dvs.;

Ce se va întampla dacă angajații nu respectă contractul de confidențialitate?

În contract se va face și stabilirea de daune în sarcina angajatului care nu respectă contractul, respectiv de la o sancțiune fixa minimă și până la acoperirea integrală a prejudiciului cauzat societății prin fapta sa.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.