Web Analytics

Adeverință CAS 2020 – Noul model de adeverință de salariat pentru concediu medical

Din data de 27 martie, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și CNAS nr. 502/417/2020, există un nou model pentru adeverința de salariat pentru concediu medical. Angajatorul este obligat să elibereze acest act atunci când este solicitat. Doar cu ajutorul acesteia, medicul îi poate atesta calitatea de salariat și îi poate oferi concediul medical sau indemnizația la care are dreptul legal.

Ordinul înlocuiește adeverința din cadrul anexei 19, cu un nou model în anexa 7. Diferența majoră este că acum există trei coloane. Noua coloană din tabel se va utiliza pentru situațiile în care certificatele de concediu medical „în continuare” urmează să fie eliberate de alți medici, decât cei care au eliberat certificatele de concediu medical pe același cod de diagnostic.

Am pregătit noul model de adeverință în format .WORD și îl puteți descărca mai jos.

Ce este adeverința de salariat pentru medicul de familie?

Adeverința de salariat pentru medicul de familie este solicitată de angajat în scopul acordării anumitor tipuri de concedii și indemnizații. Acesta este unul dintre cele mai solicitate documente în cadrul companiilor. Modul de eliberare al adeverințelor trebuie să fie reglamentat de regulamentul intern al companiei. 

Conform legislației muncii în vigoare, Ordinul nr. 15/1.311/2018, alineatul (1), art. 34 angajatorul este obligat să elibereze adeverința care atestă calitatea de salariat, la cererea angajatului. Pe lângă faptul că va atesta calitatea de salariat, aceasta va conține și numărul de zile de concediu medical care au fost acordate pentru incapacitatea temporară de muncă din ultimele 12 sau 24 de luni. 

Când este nevoie de adeverința de salariat pentru medicul de familie?

De regulă, adeverința de salariat pentru medicul de familie este eliberată în următoarele situații:

  • Boli obișnuite sau accidente care au avut loc în afara locului de muncă
  • Incapacitate temporară de muncă
  • Accidente și boli profesionale
  • Îngrijirea copilului bolnav
  • Prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă
  • În caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate sau risc maternal)

Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru eliberarea adeverinței de salariat?

Pentru a putea fi eliberată adeverința de salariat de către angajator trebuie să fie îndeplinit stagiul minim de cotizare. Potrivit OUG nr. 158/2005, stagiul minim de cotizare este de 6 luni din ultimele 12 luni anterioare lunii în care se va acorda concediu medical.

Se face o excepție în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. În aceste cazuri, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare.

Noul model de adeverință CAS 2020

Descarcă gratuit modelul nou de adeverință de salariat pentru medicul de familie.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

4 COMENTARII

  1. Buna ziua am Munich in Domeniu constructi si acum muncesc in alt domeniu din cate am intales ca constructia sunt scutite de cotizare pentru asigurai CNAS si ipozit si eu nu pot benificia de concediu medical penttu ca am continuitate .la firma care lucrez actual

  2. Trebuie sa incep munca din crestere ingrijire copil dar trebuie să îmi iau medical , intrebare este imi trebui adeverinta medicală de la angajator pentru medical?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.