Web Analytics

Modificările aduse de Noua Lege a Pensiilor 2024

Publicat pe:
Alina B.
Alina B.
Sunt o adeptă a provocărilor, căci găsesc în ele oportunități fascinante și perspective de viitor. Nu mă las intimidată de obstacole și mă dedic visurilor mele. Privesc cu entuziasm fiecare experiență nouă ca pe o oportunitate de creștere și învățare.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Legea 360/2023, denumită Noua Lege a Pensiilor Publice, aduce modificări importante în noul mod de calcul al pensiilor, care au fost aplicate începând cu 1 septembrie 2024. Această lege urmărește să ajusteze veniturile care stau la baza stabilirii pensiilor și să recunoască perioadele suplimentare de cotizare, afectând atât pensionarii actuali, cât și pe cei care urmează să se pensioneze.

Etapele implementării legii:

  • 4 martie 2024: Publicarea regulamentelor de aplicare pentru Legea 360/2023
  • 13 mai 2024: Definirea formatului oficial al deciziilor pentru recalcularea pensiilor
  • 4 iulie 2024: Furnizarea detaliilor suplimentare legate de deciziile de pensionare
  • 9 iulie 2024: Publicarea listelor cu veniturile luate în considerare la recalculare
  • 15-31 august 2024: Expedierea către pensionari a deciziilor de recalculare
  • 1 septembrie 2024: Punerea în aplicare a noii legi și recalcularea efectivă a pensiilor
  • după 1 martie 2025: Pensionarii pot solicita recalcularea pensiei pe baza veniturilor și perioadelor suplimentare de cotizare

Una dintre modificările semnificative este egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, stabilită la 65 de ani. Totuși, femeile vor avea posibilitatea de a se pensiona anticipat, în funcție de numărul de copii crescuți, astfel femeile care au născut și crescut copil până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, după cum urmează:

  • 1 copil – redus cu 6 luni
  • 2 copii – redus cu 1 an
  • 3 copii – redus cu 1 an și 6 luni
  • 4 copii – redus cu 2 ani
  • 5 copii – redus cu 2 ani și 6 luni
  • 6 copii – redus cu 3 ani
  • 7 sau mai mulți copii – redus cu 3 ani și 6 luni

Noua lege a pensiilor introduce recalcularea obligatorie aplicată din oficiu pentru toți beneficiarii, iar după 1 martie 2025, pensionarii vor putea cere actualizarea pensiei în funcție de veniturile și perioadele suplimentare de contribuție.

Veniturile luate în calcul pentru recalcularea pensiilor

Conform Legii 360/2023 sunt incluse în recalculare veniturile permanente precum sporurile de vechime, indemnizațiile, majorările salariale conform legislației, dar și sporurile specifice pentru anumite domenii. De asemenea, veniturile temporare, cum ar fi primele anuale, premiile acordate pe parcursul anului, salariul al 13-lea și plata pentru ore suplimentare, vor fi incluse, dacă pentru acestea s-a plătit contribuția de asigurări sociale.

În plus, pensionarii vor beneficia de puncte suplimentare pentru fiecare an de muncă peste stagiul minim de 25 de ani. Aceste puncte vor fi adăugate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an lucrat între 26 și 30 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an între 31 și 35 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an lucrat după 36 de ani

Mulți pensionari își pun întrebarea dacă recalcularea ar putea duce la o scădere. Legea pensiilor specifică faptul că, în cazul în care recalcularea ar rezulta într-o pensie mai mică decât cea actuală, se va menține cuantumul cel mai favorabil pentru beneficiar.

Odată cu Legea 360/2023 se marchează un pas important pentru a moderniza sistemul de pensii din România. Prin recalcularea pensiilor și actualizarea veniturilor, se dorește asigurarea unui tratament echitabil pentru toți beneficiarii. Cu toate acestea, este important ca pensionarii să fie informați și să urmeze îndeaproape procesul de recalculare pentru a beneficia pe deplin de noile prevederi legislative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Update 9.4 – Documente externe și fișiere protejate

O nouă actualizare a aplicației iFlow, care face gestionarea documentelor mai ușoară și mai sigură ca niciodată este aici. Cu noua versiune, angajații și...

Angajarea persoanelor cu dizabilități: Noi obligații pentru angajatori

Începând cu 1 ianuarie 2025, legislația românească privind angajarea persoanelor cu dizabilități va suferi modificări importante. Conform Ordonanței de Urgență nr. 127/2024, angajatorii care...