Web Analytics

Munca la domiciliu pentru Părinți – Legislație

Începând din data de 24 iulie 2023, o serie de modificări aduse legislației oferă angajaților care au copii cu vârsta de până la 11 ani dreptul de a lucra de acasă sau în regim de telemuncă timp de 4 zile în fiecare lună. Mai exact:

La cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

Pentru a beneficia de acest drept, angajatul interesat trebuie să inițieze o cerere, însoțită de declarația pe propria răspundere din partea celuilalt părinte, confirmând lipsa unei cereri similare pentru munca la domiciliu în aceeași perioadă.

În situația în care ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

Cererea nu va fi însoțită de declarația pe propria răspundere în cazul în care persoana:

  • este necăsătorită
  • este văduvă
  • este divorţată
  • are soţul/soţia declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească
  • are soţul/soţia arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor
  • nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e)
  • a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-c)

Este important de menționat că posibilitatea de a lucra de acasă sau în regim de telemuncă este limitată la angajații a căror activitate poate fi desfășurată în acest mod, și numai dacă dețin resursele necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor stabilite în fișa postului.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările și completările ulterioare, salariații care își desfășoară activitatea în condițiile prevăzute la alin. (1) au obligația să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului.

Descarcă gratuit modelul cererii pentru munca la domiciliu aici:

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Irina U.
Irina U.
Sunt o persoană optimistă, ambițioasă și cu planuri mari pe viitor. Datorită acestor calități, orice provocare pe care o întâlnesc devine o oportunitate de auto-dezvoltare, iar fiecare zi este o posibilitate de a învăța ceva nou.