Web Analytics

Calendar obligații fiscale scadente în februarie 2022

Ce sunt obligațiile fiscale?

Prin obligații fiscale înțelegem:

  1. Obligația de a declara bunurile și veniturile impozabile sau, după caz, impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat;
  2. Obligația de a calcula și de a înregistra în evidențele contabile și fiscale impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat;
  3. Obligația de a plăti la termenele legale impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat;
  4. Obligația de a plăti majorări de întârziere, aferente impozitelor, taxelor, contribuțiilor și altor sume datorate bugetului general consolidat, denumite obligații de plată accesorii;
  5. Obligația de a calcula, de a reține și de a înregistra în evidențele contabile și de plată, la termenele legale, impozitele și contribuțiile care se realizează prin stopaj la sursă;
  6. Orice alte obligații care revin contribuabililor, persoane fizice sau juridice, în aplicarea legilor fiscale.

Calendar obligații fiscale scadente în luna februarie 2022 

  • 7 Februarie

Se depune declarația de mențiuni – 010/013/015/020/030/040/070/700 care privește schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală, și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România.

  • 10 Februarie

Se depun declarațiile: 010/020/070/700 – pentru înregistrarea/modificarea în mediul electronic a mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, precum și pentru radierea înregistrării fiscale. Acestea se depun de către:

– Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depășit plafonul de scutire și doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

– Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care au depășit plafonul de scutire și au obligația înregistrării în scopuri de TVA.

– Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.

  • 15 Februarie

Se depun declarațiile privind accizele.

  • 21 Februarie

Se depun declarațiile: 010/016/020/040/070/700:

– Pentru intrarea, prin opțiune, în sistemul TVA la încasare, până la data de 20 inclusiv a lunii anterioare începerii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la încasare – persoanele impozabile care în anul precedent au realizat o cifră de afaceri care nu depășește plafonul de 4.500.000 și nu au aplicat sistemul TVA la încasare în anul precedent, cu condiția ca la data exercitării opțiunii să nu fi depășit plafonul pentru anul în curs.

– Pentru intrarea, prin opțiune, în sistem, de către persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului, fie începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, fie ulterior în cursul anului înregistrării în scopuri de TVA.

– Pentru ieșirea din sistem, prin depășirea plafonului de 4.500.000, până la data de 20 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care persoana impozabilă a depășit plafonul – persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și care depășesc plafonul. 

– Pentru ieșirea din sistem, prin opțiune, între data de 1 și 20 ale oricărei luni – persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și care nu depășesc în cursul unui an plafonul de 4.500.000, dar care renunță la aplicarea sistemului respectiv.

  • 25 Februarie

– Se depune declarația 100, declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat și care va fi completată și depusă de către plătitorii de impozite, taxe și contribuții sociale cărora le revin obligațiile de plată la bugetul de stat, cuprinse în Nomenclatorul obligațiilor de plată prevăzut în anexa nr. 3 din OPANAF 587/2016.

– Se depune declarația 112 privind salariile.

– Se depune Formularul 224 – Declarația privind veniturile sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate obținute de către persoanele fizice care își desfășoară activitățile în România.

– Se depune Formularul 300, privind decontul de taxă pe valoarea adăugată.

– Se depune Formularul 301, privind decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă.

– Se depune Formularul 306, și anume cererea privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic pentru anul curent.

– Se depune Formularul 307, și anume declarația privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată.

– Se depune Formularul 311, și anume declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

– Se depune Formularul 390 VIES, și anume declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

– Se depune declarația 107 de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordă burse private prevăzuți la art. 41 alin (5) lit. a) și b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

  • 28 Februarie

– Se depune cererea de restituire a accizelor.

– Se depune Formularul 207 și anume declarația informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți.

– Se depune Formularul 205 și anume declarația informativă privind impozitul reținut la sursă veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile realizate din investiții, pe beneficiari de venit pentru anul precedent.

– Se depune Formularul 204, și anume declarația anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale.

– Se depune formularul 398, și anume declarația specială de TVA (VAT Return One Stop Shop).

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.