Web Analytics

Salariul minim brut în 2023

Parlamentul European a aprobat directiva privind salariul minim european, ceea ce înseamnă că statele membre sunt obligate să garanteze ca salariile minime stabilite să asigure lucrătorilor un trai decent. 

În cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, s-au ținut discuții cu privire la majorarea salariului brut minim pe economie. Astfel, pentru a micșora impactul crizei economice asupra angajaților, au fost stabilite următoarele decizii.

Salariul minim brut din România va crește începând cu 1 ianuarie 2023. Conform acordului între Guvern și partenerii sociali, salariul minim brut va fi majorat la suma de 3000 de lei pe lună. În prezent salariul minim brut constituie 2550 de lei, dintre care, angajatul primește 1524 de lei salariu net. 

Pentru sectorul construcțiilor și agroalimentar, salariul minim brut va crește la 4000 de lei. Totodată, o altă propunere se referă la scutirea de impozit și contribuții de asigurări a 200 de lei din suma totală a salariului. 

În acest fel, salariul va fi cu 17, 6% mai mare în 2023, comparativ cu decembrie 2022. Această hotărâre se va aplica muncitorilor care au un program normal de muncă cu media de aproximativ 165 de ore pe lună. Potrivit Ministerului Muncii, peste 2,1 milione de angajați din România vor beneficia de această majorare salarială. Numărul de angajați care în momentul actual primesc salariul minim pe economie constituie 1,3 milioane. 

Conform Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, “… În anul 2022, tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe lună, iar în anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.”

Ca rezultat a acestei majorări, se estimează mărirea numărului de persoane angajate în câmpul muncii, mai ales în sectoarele mai  puțin populare, datorită creșterii puterii de cumpărare a salariaților.

Salariul minim pe lună în Europa

Comparativ cu alte țări din Europa, care au un salariu minim, România ocupă locul 4 printre cele mai mici salarii, cu o cifră de 515,53 EUR/lună, pentru anul 2022. Mai puțin decât Romania, primesc angajații din Bulgaria, Letonia și Ungaria. Cea mai mare sumă a salariului minim brut de 2313,38 EUR/lună este înregistrată în Luxemburg. 

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Irina U.
Irina U.
Sunt o persoană optimistă, ambițioasă și cu planuri mari pe viitor. Datorită acestor calități, orice provocare pe care o întâlnesc devine o oportunitate de auto-dezvoltare, iar fiecare zi este o posibilitate de a învăța ceva nou.