Web Analytics

Cum crește săptămâna cu 4 zile de lucru productivitatea angajaților?

Echilibrul între viața personală și profesională a fost mereu o prioritate pentru angajați, dar în ultima perioadă au început să apară schimbări în acest sens. În căutarea unui stil de viață mai sănătos și a unei satisfacții mai mari la locul de muncă, tot mai multe organizații din întreaga lume adoptă o abordare inovatoare: săptămâna de lucru de 4 zile. Această idee propune reducerea numărului de zile lucrătoare la 4, cu câte 10 ore pe zi, în locul săptămânii tradiționale de 5 zile, câte 8 ore pe zi. Astfel, atât angajații, cât și angajatorii, se pot bucura de beneficiile unei abordări mai flexibile a programului de lucru.

Exemple din alte țări

Implementarea săptămânii de lucru de 4 zile a fost deja explorată în diverse țări, oferind rezultate promițătoare și reale. Unul dintre pionierii acestui concept este Olanda, unde s-a constatat că productivitatea a rămas constantă sau chiar a crescut în timp ce nivelul de stres al angajaților a scăzut semnificativ. Angajații olandezi au reușit să-și echilibreze mai bine activitățile personale și profesionale.

În Noua Zeelandă, companiile care au implementat săptămâna de lucru de 4 zile au observat o majorare semnificativă a angajamentului salariaților și a nivelului de satisfacție. Performanța organizațiilor nu a fost afectată negativ, iar angajații s-au simțit mai motivați și mai implicați.

Cu toate acestea, implementarea unei săptămâni de lucru mai scurte nu vine fără provocări și aspecte de luat în considerare. În Japonia, de exemplu, unde cultura suprasolicitării și a programelor de lucru extinse este răspândită, implementarea săptămânii de lucru de 4 zile a întâmpinat dificultăți. Cu toate acestea, există și companii care au reușit să obțină rezultate pozitive, cum ar fi o creștere a productivității și o îmbunătățire a bunăstării angajaților.

Motivațiile angajaților

De ce oamenii își doresc o astfel de schimbare? Motivațiile lor sunt clare. Săptămâna de lucru de 4 zile oferă angajaților posibilitatea de a-și petrece mai mult timp alături de familie, de a se dedica activităților recreative și de a-și găsi un echilibru între viața personală și profesională. Într-o lume în care stresul și presiunea cotidiană sunt omniprezente, această abordare poate fi o modalitate de a reduce tensiunile și de a dedica timpul activităților care le aduc plăcere.

În ceea ce privește satisfacerea nevoilor angajaților și crearea unui program de muncă avantajos, angajatorii pot adopta anumite soluții. În primul rând, flexibilitatea programului poate fi cheia succesului. Oferirea opțiunilor de lucru flexibil, cum ar fi programul comprimat în 4 zile sau programul de lucru flexibil, permite angajaților să-și stabilească propriul orar de muncă în limitele definite. Astfel, se poate găsi un echilibru personalizat în funcție de nevoile și preferințele fiecăruia.

Comunicarea deschisă și transparența sunt, de asemenea, esențiale. Angajatorii ar trebui să faciliteze dialogul cu angajații, pentru a înțelege mai bine nevoile și preferințele lor referitoare la programul de lucru. Înțelegerea reciprocă și colaborarea pot duce la soluții personalizate și la un mediu de lucru mai satisfăcător pentru toți.

Săptămâna cu 4 zile de lucru în România

Conform sondajului realizat de BestJobs, peste 70% dintre angajații români intervievați au afirmat că și-ar dori să lucreze într-un regim de 4 zile pe săptămână, cu 10 ore pe zi. Principalele motive menționate de către respondenți au fost dorința de a petrece mai mult timp alături de familie și de a se bucura de timp liber pentru pasiunile și hobby-urile personale. Pe de altă parte, aceștia sunt îngrijorați de posibila creștere a volumului de lucru și a stării de epuizare la locul de muncă.

Cu toate acestea, cercetarea a relevat și o discrepanță între dorințele angajaților și disponibilitatea companiilor de a adopta această abordare. Potrivit studiului, doar 4 din 10 companii din România sunt deschise săptămânii de lucru mai scurte. Principalul motiv invocat de către acestea este îngrijorarea cu privire la impactul asupra productivității și eficienței organizației.

Cum te ajută iFlow la gestionarea angajaților cu program flexibil

Aplicația de pontaj & HR – iFlow, îți pune la dispoziție un set important de instrumente care facilitează procesul de administrare a personalului. Aici poți planifica programul de lucru sau oferi angajaților posibilitatea de a-și edita propriul program în funcție de disponibilitatea lor, iar la sfârșitul lunii vei avea foaia de pontaj completată automat. Este o soluție simplă și eficientă pentru a încuraja programul flexibil al personalului, respectând în același timp legislația în vigoare.

În plus, iFlow îți oferă și alte beneficii valoroase. De exemplu, banca de ore automată te ajută să rambursezi cu timp liber sau să plătești orele suplimentare în mod eficient și la timp. Softul pentru gestionarea concediilor permite angajaților să-și înregistreze cererile de concediu, iar tu vei decide dacă le aprobi sau nu. Raportul de concedii este actualizat în timp real, iar notificările privind suprapunerile te ajută să planifici ulterior activitățile de muncă în companie.

Află toate beneficiile pe care iFlow le oferă și cum aplicația te poate ajuta în gestionarea zilnică a angajaților. Programează o întâlnire DEMO!

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Irina U.
Irina U.
Sunt o persoană optimistă, ambițioasă și cu planuri mari pe viitor. Datorită acestor calități, orice provocare pe care o întâlnesc devine o oportunitate de auto-dezvoltare, iar fiecare zi este o posibilitate de a învăța ceva nou.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img