Web Analytics

Scrisoare de intenție – Model și informații

Cauți model de scrisoare de intenție? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit, pe lângă modelul de document pe care îl poți descărca gratuit, am pregătit pentru tine și o serie de informații care te pot ajuta la completarea unei scrisori de intenție.

Scrisoarea de intenție se mai numește și: scrisoare de prezentare sau scrisoare de motivație. Așa cum ne putem da seama din numele acestui document, scrisoarea de intenție este utilizată pentru a prezenta intenția sau motivația ta de a obține un job. Aceasta se atașează la CV și te poate recomanda sau poate să îți scadă șansele de a obține locul de muncă la care ai aplicat, secretul sta în redactarea acesteia.

Ce este scrisoarea de intenție și câte tipuri există?

Scrisoarea de intenție este prima ta prezentare, pe lângă CV, prin care angajatorul își face o primă impresie despre tine. Astfel, scrisoarea de intenție poate să fie o parte importantă din procesul decizional al angajatorului.

Este foarte important să completezi cu atenție acest document. Pentru a avea șanse cât mai mari este indicat să completezi cât mai personalizat aceasta scrisoare de motivare. Concentrează-te să prezinți informațiile dedicate job-ului pentru care aplici, respectiv pentru compania în care dorești să lucrezi.

Tot conținutul acestei scrisori este important, deoarece spre deosebire de CV unde există informații legate de studii, vechime în muncă, adică date exacte, scrisoarea de intenție reflectă personalitatea ta.

Scrisorile de intenție pot fi destinate:

  • Canidaturilor spontane
  • Unui anunț de angajare specific al unei companii care este în căutare de personal nou
  • Companiilor de recrutare, care sunt punctul de legătură între angajator și candidat
  • Instituțiilor de învățământ, atunci când aplici pentru o bursă sau master.

Cum redactezi corect o scrisoare de motivare?

Este recomandat ca lungimea unei scrisori de intenție să fie între jumătate de pagină și o pagină. Aceasta ar trebui sa fie compusă în limba în care este redactat și anunțul de angajare, în cazul în care nu este specificată limba în enunț.

Ca o scrisoare de intenție să fie redactată corespunzător, trebuie să te asiguri că ai completat toate informațiile necesare. Pe lângă informațiile despre tine, este importantă și redactarea paragrafelor într-un mod corect și coerent.

Informații necesare:

  • Datele tale de contact – nume complet, adresa, număr de telefon, adresă de e-mail și eventual un cont de LinkedIn. Dacă trimiți scrisoarea prin intermediul e-mailului, asigură-te că aceste date sunt trecute la finalul scrisorii, în semnătură. 
  • Numele persoanei responsabile de recrutare – atragi mai ușor atenția dacă formulezi scrisoarea într-un mod mai personal.
  • Numele și adresa companiei – în cazul în care trimiți scrisoarea prin e-mail, aceste informații sunt omise.
  • Data – scrisoarea de intenție trebuie datată, spre deosebire de CV.

Repartizare pe paragrafe:

  • Primul paragraf – acest paragraf cuprinde motivul pentru care trimiți scrisoarea de motivare, postul dorit, experiența ta în muncă, sursa unde ai găsit anunțul, motivele și dorința pentru a lucra acolo.
  • Ai doilea paragraf – aici prezinți mai pe larg motivul pentru care ești interesat de acel post în compania respectivă. Asigură-te că menționezi experiența și recomandările pe care le deții.
  • Al treilea paragraf – în general în acest paragraf se fac trimiterile către CV, însă fără a utiliza cuvânt cu cuvânt informații din acesta. Tot aici menționezi calitățile și aptitudinile care te recomandă pentru postul pentru care aplici.
  • Paragraful de încheiere – formula de încheiere este formulată ca și o mulțumire pentru timpul acordat și în același timp adaugi și solicitarea unui interviu. Menționează modalitățile prin care poți fi contactat.

Model scrisoare de intenție

Descarcă în mod gratuit documentul atât în limba română cât și în limba engleză și completează-l astfel încât să reflecte aptitudinile tale în cel mai bun și corect mod. Pentru mai multe documente gratuite, consultă blog-ul nostru.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.