Acasă

Studiile de Masterat vor fi considerate vechime în muncă din anul 2021

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a fost respins de către Senat în data de 19.06.2019 dar Camera Deputațiilor a hotărât să-l adopte în data de 26.06.2019. Actul de lege a fost trimis pentru promulgare președintelui României. Proiectul de lege va înlocui actuala Lege a pensiilor, din septembrie 2021. 

Studiile de Masterat vor conta la calculul final al pensiei

Un motiv în plus să te înscrii la masterat dacă încă nu ai făcut-o: aceste studii vor fi considerate vechime în muncă, așadar, vor fi luate în calcul la obținerea pensiei din sistemul public de pensii. Singura condiție fiind ca la finalul masteratului să se obțină o diplomă de finalizare a cursurilor. 

Studiile de licență și de doctorat sunt singurele considerate vechime în muncă, la ora actuală. În curând acest lucru se va schimba, după ce președintele României va promulga Proiectul de Lege și acesta va fi publicat În Monitorul Oficial. 

„Potrivit art. 49 al Legii nr.263/2010, în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;…”

Studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii nu au fost în situația de a fi asigurați în sistemul de pensii. De exemplu: pentru studenții care au lucrat în perioada studiilor, anii de licență nu vor fi considerați vechime în muncă. În cazul studenților care au terminat cursuri la mai multe facultăți, aceștia vor putea alege o singură perioadă de studii pentru fiecare nivel(licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă. 

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2019

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt...

Ghidul complet cu zile lucrătoare pentru anul 2019

Cauți o soluție ca să planifici eficient programul de lucru al angajaților tăi? Este...

Pontaj pe schimburi și ture de muncă cu iFlow 2.0

Am ascultat problemele utilizatorilor iFlow, am analizat soluțiile posibile, apoi am muncit...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rog introduceți comentariul dvs.!
Vă rog introduceți numele dvs. aici

Elisa S.
Elisa S.
Sunt pasionată de organizare, de aceea scopul meu este să găsesc modalități eficiente de administrare într-o firmă. De asemenea sunt într-un continuu proces de cunoaștere și îmi doresc să fiu la curent cu toate noutățile. Împreună vom găsi soluția optimă pentru compania ta. 🙂