Web Analytics

Totul despre contractul part-time în 2019

Lucrurile par simple în momentul în care ne gândim la un contract part-time. Știm că un angajat care lucrează part-time (cu fracțiune de normă), muncește mai puține ore decât un angajat cu normă întreagă, însă prevederile din Codul Muncii sunt mult mai complexe și au în vedere o serie de factori foarte importanți.

Dacă ești angajat printr-un contract individual de muncă cu timp parțial, în rândurile de mai jos îți prezint pe larg cadrul legislativ, condiții de lucru și drepturile pe care le ai în urma unui contract de acest gen.

Ce este contractul individual de muncă cu timp parțial?

Potrivit legislației în vigoare, contractul de muncă cu fracțiune de normă se va încheia în formă scrisă, pe o perioadă determinată sau nedeterminată între angajator și salariat.

Diferența majoră între un angajat part-time și unul cu normă întreagă este dată de numărul de ore lucrate. Aceștia pot presta aceeași activitate sau activități similare. Astfel, un angajat part-time va lucra sub numărul de 40 de ore pe săptămână, acest nivel fiind cel pentru angajații cu normă întreagă.

Repartizarea orelor de muncă a unui angajat cu contract part-time poate fi negociată sau discutată direct cu angajatorul. Este obligatoriu ca repartizarea să fie scrisă în contractul individual de muncă. Singura condiție pe care o presupune Codul Muncii, este ca norma unui angajat cu normă fracționată să fie sub cele 40 de ore, pe săptămână.

Limita maximă a timpului de lucru a unui angajat part-time trebuie să fie de maxim 7 ore pe zi, și 35 de ore pe săptămână. Iar în ceea ce privește angajații minori cu contract de muncă part-time, limita maximă este de 5 ore pe zi și 25 de ore pe săptămână.

Ce ar trebui să conțină un contract de muncă part-time?

Acesta trebuie să conțină niște mențiuni suplimentare față de cele (detaliate la art. 17 din Codul Muncii) pe care trebuie să le conțină un contract individual de muncă. Acestea sunt următoarele:

Contract de muncă part-time

În condițiile în care aceste elemente suplimentare nu sunt întrunite sau dacă durata de muncă nu este precizată clar, atunci contractul este considerat a fi încheiat pentru normă întreagă.

Contribuția la sănătate și la pensie a angajaților part-time

Contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensie (CAS) se plătesc și pentru angajații part-time. Pentru CASS se plătește 10% din salariu brut obținut, iar pentru CAS, procentul este de 25% din salariul brut obținut. Pentru contractul part-time, se datorează contribuțiile la nivelul salariului minim, în condițiile în care acesta nu se încadrează în categoria de persoane exceptate, conform prevederilor Codului Fiscal. Aceste contribuții sociale vor fi achitate de ambele părți: angajat și angajator, deoarece diferența de asigurări sociale recalculată până la nivelul salariului minim pe economie va fi acoperită de angajator.

Drepturile unui angajat part-time

Egalitatea de tratament a salariaților cu fracțiune de normă este reglementată în articolul 106 din Codul Muncii. Astfel, un angajat cu contract de muncă part-time se va bucura de aceleași drepturi precum un angajat cu normă întreagă, bineînțeles, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.

Potrivit Codului Muncii, art. 39, toți angajații se bucură de următoarele drepturi:

  • Dreptul la salarizare pentru munca depusă
  • Dreptul la repaus zilnic și săptămânal
  • Dreptul la concediu de odihnă anual
  • Dreptul la egalitate de șanse și tratament
  • Dreptul la demnitate în muncă
  • Dreptul la securitate și sănătate în muncă
  • Dreptul la acces la formarea profesională
  • Dreptul la informare și consultare
  • Dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă
  • Dreptul la protecție în caz de concediere
  • Dreptul la negociere colectivă și individuală
  • Dreptul de a participa la acțiuni colective
  • Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat

Astfel, indiferent de norma de muncă, angajații au toți aceleași drepturi, inclusiv dreptul de a beneficia de minimum 20 de zile lucrătoare de concediu în fiecare an.

Ce obligații are angajatorul?

Angajatorii au și ei obligații față de angajații lor. Există câteva obligații suplimentare pe care un angajator le are față de angajații cu contract de muncă part-time. Desigur, pe lângă respectarea prevederilor contractului de muncă parțial, aceștia trebuie să respecte și următoarele condiții:

  • Să ia în considerare solicitările angajaților de a se transfera fie de la un loc de muncă cu normă întreagă la unul part-time, fie viceversa. Sau de a-și mări programul de lucru, în cazul în care au această oportunitate.
  • Pentru a facilita transferurile de la normă întreagă la part-time și invers, au obligația de a-și informa salariații din timp cu privire la aceste oportunități.
  • Să asigure accesul la locuri de muncă cu fracțiune de normă la toate nivelurile, în măsura în care acest lucru este posibil.

Desigur, este important să menționăm faptul că angajatorul are libertatea de a accepta sau respinge cererea unui angajat de a trece de la un loc de muncă cu normă întreagă la unul part-time sau invers. Acest lucru este valabil și pentru angajat, care poate refuza trecerea.

Cum se calculează salariul pentru un contract de muncă part-time?

Dacă ai un loc de muncă part-time, venitul obținut va fi acordat proporțional cu timpul lucrat, raportat la salariul stabilit pentru programul normal de lucru.

Din punct de vedere legal, pentru contractul de muncă part-time de 4 ore pe zi, salariul brut nu poate fi mai mic de 1.040 de lei, în timp ce pentru contractul cu timp parțial de 2 ore pe zi, salariul brut nu poate fi sub 520 lei. Aceste praguri au fost calculate astfel, pentru a evita posibilitatea ca un angajat să aibă un venit negativ, după plata impozitelor și contribuțiilor sociale.

În concluzie, este foarte important ca înainte de a semna un contract de muncă, fie el cu normă întreagă sau part-time, să citești cu mare atenție clauzele și prevederile acestuia. Astfel eviți să fii luat prin surprindere și trebuie să îți cunoști bine drepturile.

Înregistrează rapid și ușor programul de lucru part-time cu o aplicație de pontaj online, automatizată.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua , am si eu o nelamurire ; daca am contract de munca full time ca sofer , pot la aceeasi firma sa lucrez si cu alt contract de munca part time ca manager de transport ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.