În luna mai 2019, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în cauza C-55/18 din 14 Mai 2019, ca toți angajatorii din Uniunea Europeană să implementeze un program care să permită măsurarea timpului de lucru al salariaților, zilnic.
Cum s-a ajuns la această decizie?
Pentru cauza C-55/18 Federacion de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO)/Deutsche Bank SAE, a fost sesizată CJUE cu o întrebare privind evidența orelor de muncă ținute de către angajator. Mai exact, CJUE trebuia să decidă dacă este suficientă evidența orelor de muncă lucrate suplimentar, sau este necesară o evidență detaliată care să cuprindă atât orele de muncă la program normal, cât și orele de muncă suplimentară.
Curtea a decis că este obligatoriu măsurarea timpului lucrat zilnic, de fiecare salariat. De aceea, toți angajatorii trebuie să înregistreze toate orele lucrate de angajații lor.
Această decizie a fost luată pentru protecția angajaților în ceea ce privește limitarea duratei săptămânale de lucru și respectarea perioadei minime de repaus zilnic și săptămânal. Datorită unui program care înregistrează durata timpului de lucru, angajații vor putea dovedi neregulile privind nerespectarea perioadei minime de repaus.
Care este legea la momentul de față în România, privind acest aspect?
Conform Codului Muncii art. 119: Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă definit potrivit art. 161 evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.
De regulă, în România, este folosită condica de prezență pentru această evidență.
Care este noutatea pentru angajatorii români?
Având în vedere că angajații sunt considerați “parte vulnerabilă în cadrul raportului de muncă”, este posibil ca pe lângă ceea ce prevede deja Codul Muncii, să fie necesară și punerea la dispoziția angajaților evidența orelor lucrate. Astfel, utilizarea unui program de pontaj în cadrul companiei va fi necesar. De asemenea, este important ca acest soft de pontaj să permită accesul angajaților la condica de prezență și la programul de lucru.
De ce să alegi acum aplicația de pontaj iFlow?
Hotărârea CJUE prezentată mai sus a fost deja anunțată și va intra în vigoare mai devreme sau mai târziu. Este important să fii pregătit din timp, pentru ca în momentul în care va fi obligatoriu să deții un program de pontaj online, angajații tăi să fie deja obișnuiți cu schimbarea.
Aplicația de pontaj iFlow funcționează ca un self-service pentru salariați. Oferi acces tuturor angajaților în aplicație și definești bine rolul fiecăruia (administrator, lider de echipă, membru de echipă), aceștia au acces la programul de lucru și la Panoul General, care cuprinde toate evenimentele (ore suplimentare, concedii, etc.). De asemenea, tipărești cereri și adeverințe completate automat și te bucuri de o serie de rapoarte HR despre angajații tăi.
Aplicația iFlow îndeplinește toate regulile GDPR și are un grad de securitate ridicat. iFlow se află într-o continuă dezvoltare, având în spate o întreagă echipă de tineri dedicați acestui proiect. În curând va avea și opțiunea de check-in și check-out pentru angajații, pentru un pontaj real, la minut. Această opțiune va fi legată de un sistem GPS care va înregistra automat locația de unde se face intrarea la programul de lucru.
Până la finalul anului, echipa iFlow și-a propus să facă o integrare destul de avansată între aplicație și un sistem de acces. Pe piața din România nu vei găsi o soluție mai completă și mai ușor de folosit decât iFlow.
Digitalizează pontajul companiei din timp și bucură-te de timpul economisit cu aplicația de pontaj iFlow.