Web Analytics

Autoevaluarea – Cum se scrie și cum o poți folosi în avantajul tău

Unui mare procent din oameni li se pare deosebit de greu să vorbească sincer despre ei, cu atât mai mult din punct de vedere profesional. Linia dintre laudă și recunoașterea calităților este destul de fină, și la fel și în cazul imperfecțiunilor, care deseori pot părea ca defecte în ochii propriei persoane. În perioada evaluarilor la locul de muncă, majoritatea angajaților ezită când vine vorba de autoevaluare, din teama de a părea aroganți sau în cealaltă extremă, nesiguri pe ei.

Însă autoevaluarea poate fi folosită în avantajul propriu, dacă știi câteva mici trucuri. Mai jos ai o listă cu mijloacele prin care să transformi autoevaluarea într-un proces de autocunoaștere, evidențiere a punctelor tale forte cât și a recunoașterii slăbiciunilor.

Ce este autoevaluarea?

În termeni simpli, autoevaluarea este auto examinarea cu scopul de a afla cât de mult progres ai făcut la servici în ultimul trimestru. În linii mari, angajații își recunosc propriile abilități și își evaluează punctele slabe. Scopul acesteia este ca managerii să își poată face o imagine de ansamblu asupra productivității și gradului de mulțumire a angajaților, cât și recunoașterea propriilor realizări dar și obiectivele neatinse.
Asta înseamnă că va trebui să răspunzi la întrebări de genul:

  • Ce îți place cel mai mult la munca ta?
  • Ce îți displace la munca ta?
  • În ce domeniu simți ca excelezi?
  • De care realizări ești cel mai mândru?
  • La ce sarcini crezi că ai avea nevoie de mai mult ajutor?
  • Ce obiective ai atins trimestrul trecut?
  • Ce obiective nu ai atins trimestrul trecut?
  • Ce țeluri ai pentru următorul trimestru?
  • Lista poate continua
autoevaluare angajati

Află cum va fi folosită evaluarea ta

În unele cazuri, managerul poate cere o autoevaluare numai pentru a scăpa de sarcina de a scrie el însuși evaluarea. Dacă știi că despre asta este vorba, încearcă să o scrii simplu, în așa fel încât acesta să poată copia răspunsurile tale în fișa sa. În general, autoevaluarea are rolul de a verifica gradul de eficiență în companie în privința acordării primelor și promovărilor. Ceea ce scrii tu poate să aibă un efect pozitiv asupra viitorului tău profesional, așa ca scrie-ți cu atenție realizările și obiectivele de îndeplinit.

Fă o listă cu realizările recente

Autoevaluarea este o bună oportunitate să evidențiezi cum ți-ai folosit punctele forte în realizarea obiectivelor. Sfat: compară descrierea jobului tău cu performanța ta recentă. Unde ai excelat? Spune punctual ce contribuție ai adus în departamentul în care lucrezi. Explică ce sarcini ți-au plăcut cel mai mult și cum ți-ai folosit resursele pentru a le rezolva. Fii mândru de tot ce ai realizat însă mare atenție să nu pari arogant.

Oferă date exacte și cuantificabile

Folosirea datelor cuantificabile în autoevaluare va arăta valoarea reală pe care o oferi. Spune exact cu câte procente au crescut vânzările de la ultima evaluare, câți clienți noi ai adus și cum ai eficientizat timpul petrecut la servici. Folosește-te de numere și cuvinte care definesc acțiuni. Totodată, poți prin aceeași metodă să îți stabilești obiective clare pe care vrei să le duci la îndeplinire în viitorul apropiat, cum ar fi “În următoarele x săptămâni, voi crește vânzările cu y% făcând z apeluri pe zi către potențialii clienți”.

cum se scrie o autoevaluare

Fii sincer cu privire la ce ai putea îmbunătăți

Este bine să îți recunoști greșelile, însă cu foarte mare grijă. Abordează zonele în care e nevoie de îmbunătățiri, folosind un mod de exprimare folositor. În loc sa pui accentul pe greșeli, explică cum ai putea să corectezi și unde ești dispus să lucrezi ca să progresezi. Utilizează expresii de genul: “În timp ce sunt foarte bun la a trimite e-mailuri clienților, trebuie să mai lucrez la partea de follow up”. Totodată, ia-ți în serios angajamentul de a evolua, și ține-te de el.

Autoevaluarea este despre tine

După cum îi spune și numele, această evaluare este doar despre tine. Chiar dacă simți uneori că vreun coleg îți stă în calea progresului, cel mai bine ar fi să nu scrii despre asta. Dacă întâmpini probleme cu cineva, este indicat să vorbești cu superiorul tău față în față, nu să te folosești de o evaluare scrisă pentru a critica.

Cere orice ai nevoie

Un alt mod de a te folosi de autoevaluare în avantajul tău ar fi ca în urma acesteia să obții oportunități de dezvoltare profesională. Acest lucru nu este ușor, însă nici imposibil. Pune accentul pe părțile job-ului care îți plac și la care te pricepi și sugerează cum ai putea sa te dezvolți și mai mult în această direcție. Poate că un curs anume ți-ar prinde bine, accesul la mai multe resurse utile sau implicarea mai intensă în anumite sarcini ale departamentului, învățarea unei platforme/program nou folositor, și altele. Managerii apreciază angajații care vor sunt într-o continuă dezvoltare, și ți-ar prinde bine atât ție cât și imaginii tale să faci o asemenea solicitare.


Analiza personală este un proces foarte important în calea spre autocunoaștere. Calitățile identificate pot fi dezvoltate, iar defectele recunoscute sunt mai ușor de corectat.

Cele mai importante aspecte de reținut în cadrul unei evaluări sunt:

  • Pune accentul pe realizările tale recente
  • Nu insista asupra defectelor și obiectivelor neîndeplinite
  • Folosește un limbaj constructiv care susține progresul
  • Nu critica alți oameni; autoevaluarea este despre tine
  • Găsește metode de dezvoltare și cere resursele necesare

Ca să te susțin în procesul de cunoaștere, îți propun două modele diferite de autoevaluare cu întrebări care să te ajute în analiza calităților și a punctelor tale slabe din punct de vedere profesional. Răspunde cu sinceritate și curaj și reia evaluările peste câteva luni ca să vezi dacă ți-ai îndeplinit obiectivele și dacă poți schimba răspunsurile care nu ți-au plăcut.

Descarcă gratuit ambele modele de autoevaluare, gata de completat.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.