Web Analytics

Ce este codul COR și la ce folosește într-o organizație

Publicat pe:

Ce este codul COR? Se interpretează ca fiind Codul de Clasificare a ocupațiilor din România și reprezintă un sistem de definire și grupare a diverselor locuri de muncă pe profesii. Codul este construit din 6 cifre și trebuie atribuit fiecărui salariat din organizație din momentul angajării. De asemenea, codul COR trebuie să fie prezent în actele angajatului și alte documente care necesită menționarea funcției ocupate de către o persoană. 

În România, codurile COR se clasifică în 9 grupuri majore:

  1. Membri ai corpului legislativ ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori din unitățile economico-sociale și politice
  2. Specialiști cu ocupații intelectuale și științifice
  3. Tehnicieni, maiștri și asimilați
  4. Funcționari administrativi
  5. Lucrători operativi în servicii, comerț si asimilați
  6. Agricultori și lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit
  7. Meșteșugari și lucrători calificați în meserii de tip artizanal, de reglare și întreținere a mașinilor și instalațiilor
  8. Operatori la instalații și mașini și asamblori de mașini, echipamente și alte produse
  9. Muncitori necalificați

Importanța codurilor COR ne-a motivat să aducem acest element și în aplicația iFlow. Acum, fiecare funcție ocupată în compania ta, va fi însoțită și de codul său de clasificare. Iată câteva cazuri unde poți folosi codurile de clasificare a ocupațiilor în beneficiul tău:

Recrutarea și selecția personalului 

Folosești codurile în procesul de recrutare  pentru a defini criteriile de căutare și selecție pe un anumit post. Ele te ajută să identifici și să angajezi persoanele potrivite pentru posturile vacante, pe baza competențelor și experienței necesare.

Evaluarea performanței angajaților

Datorită codurilor COR poți măsura performanța angajaților și să primești feedback în legătură cu îndeplinirea obiectivelor lor. În plus, aceste coduri pot fi utilizate pentru a identifica oportunități de dezvoltare a carierei pentru angajați. De asemenea, le folosești în scopul de a găsi lacunele de competențe în companie și să dezvolți planuri pentru a acoperi nevoia  prin formare și dezvoltare.

Identificarea nivelurilor de salarizare 

Codurile COR sunt folosite pentru a defini nivelurile de salarizare pe diferitele posturi și graduri de experiență. Acest lucru te ajută să oferi salarii competitive și să menții oamenii talentați în organizație.

La rândul lor,  codurile COR ajută organizațiile să respecte reglementările legale referitoare la egalitatea de șanse în angajare și discriminarea în muncă. Aceste coduri te ajută să te asiguri de faptul că toți angajații sunt evaluați și tratați în mod echitabil.

Cum te ajută codurile COR din aplicația iFlow în procesul de administrare?

În primul rând, codurile se vor afișa automat în fiecare document din firmă care necesită menționarea acestuia. În același timp, vei putea seta codurile pe rapoartele generate de aplicație cum ar fi raportul de angajați, organigramă, funcții, contracte, activități și altele. Cu aceste rapoarte vei putea vedea clar pe ce funcții ai mai mulți angajați sau care este departamentul cu insuficiență de forță de muncă. Astfel, deciziile pe care le vei lua, vor fi bine calculate și bazate pe o evidență actualizată la minut. 

Încearcă acest instrument chiar acum în contul tău și descoperă toate avantajele de care te poți bucura cu ajutorul codurilor COR. Pentru a afla cum poți seta codurile pe funcțiile din companie, citește articolul din ghidul de utilizare iFlow.

Irina U.
Irina U.
Sunt o persoană optimistă, ambițioasă și cu planuri mari pe viitor. Datorită acestor calități, orice provocare pe care o întâlnesc devine o oportunitate de auto-dezvoltare, iar fiecare zi este o posibilitate de a învăța ceva nou.

1 COMENTARIU

  1. Uimitor! Aceste informatii sunt extrem de utile. Codul COR poate fi folosit in administrarea eficienta a unei companii, datorita posibilitatii de a genera rapoarte, precum si a monitorizarii corecte a salariilor si obiectivelor. Aplicatia iFlow face lucrurile si mai usoare prin setarea automata a codurilor pe documentele necesare. Este un strigat de ajutor pentru companiile care se lupta cu administrarea corecta a angajatilor si a activitatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Automatizarea proceselor HR: Economisește prin tehnologie

Gestionarea manuală a sarcinilor de resurse umane, cum ar fi pontajul, aprobarea concediilor sau administrarea contractelor, poate deveni repede o povară. Pe lângă timpul...

Modificări importante care vor afecta România din 1 ianuarie 2025

Ordonanța de Urgență cunoscută sub numele de „Ordonanța Trenuleț” va aduce schimbări semnificative începând cu 1 ianuarie 2025, impactând atât angajații din sectorul public...

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.