Concediul pentru evenimente speciale este un drept al salariaților precum cel anual, de odihnă. Află la câte zile ai dreptul în funcție de evenimentul special pentru care ai nevoie de concediu. Descarcă modelul în mod gratuit și alege motivul.
Acest tip de concediu evenimente speciale, este prevăzut de Codul Muncii la art. 152, care spune că salariatul are dreptul la zile libere plătite pentru evenimente speciale, în afara zilelor de concediu de odihnă. Evenimentele speciale pentru care se acordă acest concediu sunt: căsătoria salariatului, nașterea unui copil, decesul unuia din părinți, bunici etc.
Art. 152. Zile libere plătite
“(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.”
Până în anul 2011, numărul de zile aferent fiecărui tip de concediu evenimente speciale era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național (CCMN), care prevedea exact numărul de zile pentru fiecare caz. Însă, odată cu anul 2011, numărul de zile se stabilește de către angajator prin regulament intern sau contract colectiv de muncă.
Odată cu intrarea în vigoare a legii nr. 62/2011 – Legea dialogului social, responsabilitatea, în mediul privat revine angajatorului. Acesta trebuie să stabilească numărul acestor zile libere plătite pentru concediu evenimente speciale, fie prin regulamentul intern, fie prin contractul colectiv de muncă.
Ca salariatul să beneficieze de aceste zile, tot ce trebuie să facă este să completeze o cerere destinată concediului pentru evenimente speciale și să anexeze documentele justificative.
Exemplu:
Un salariat se căsătorește, ca acesta să beneficieze de concediu pentru căsătorie, trebuie să completeze o cerere de concediu în acest sens, și să atașeze certificatul de căsătorie.
Totuși, există și o excepție, pentru salariații din sectorul bugetar, HG nr.250/1992 reglementează zilele pentru concediu evenimente speciale astfel:
- Căsătoria salariatului – 5 zile
- Nașterea sau căsătoria unui copil – 3 zile
- Decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile
Descarcă modelul de pe butonul de mai jos, acesta conține toate tipurile de concediu evenimente speciale, trebuie doar să bifezi căsuța din dreptul celui potrivit.
Pentru și mai multe documente, accesează blog-ul nostru, unde există o listă de modele de documente utilizate în HR și alte articole legislative.