Web Analytics

Contract individual de muncă cu timp parțial

Deoarece există companii cu programe de lucru și norme inegale, am decis să dezvolt puțin subiectul unui contract individual de muncă în cazul salariaților cu timp parțial. 

Cum definim salariatul cu fracțiune de normă?

Acesta este definit ca salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate ca medie pe săptămână sau pe lună, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.

Cadru legislativ în cazul unui contract individual de muncă cu timp parțial

Conform prevederilor din capitolul VII din Codul Muncii, nu există o limită minimă a numărului de ore, fie ca medie săptămânală sau lunară. Pentru ca un contract să fie considerat cu timp parțial, norma orelor muncite trebuie doar să fie inferioară normei corespunzătoare unui angajat cu normă întreagă. 

Angajații cu fracțiune de normă pot fi încadrați printr-un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată, denumit contract individual de muncă cu timp parțial. Acestea se pot încheia doar în formă scrisă.

*Click aici pentru model de contract de muncă individual.

Cum este definit salariatul comparabil?

Codul Muncii definește salariatul comparabil astfel:

“Salariatul comparabil este salariatul cu normă întreagă din aceeași unitate, care are același tip de contract individual de muncă, prestează aceeași activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial, avându-se în vedere și alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă și calificarea/aptitudinile profesionale. Atunci când nu există un salariat comparabil în aceeași unitate, se au în vedere dispozițiile din contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, reglementările legale în domeniu.”

Rezumat

Varianta de a avea salariați cu program de muncă cu normă inferioară este legală, potrivit prevederilor Codului Muncii. Sunt întâlnite cazuri cu angajați cu 10 ore, 2 ore sau chiar și cu o oră pe lună. Legea prevede că salariul minim pe lună în anul 2022 este de 2.550 lei pentru programul de lucru în medie de 167,333 ore/lună, mai precis reprezentând 15,239 lei/oră. În domeniul construcțiilor salariul minim este 3.000 lei pentru normă întreagă, reprezentând 17,928 lei/oră.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.