Web Analytics

Contractul de muncă de “zero ore” – Propunere legislativă

În ultimele zile se vorbește din ce în ce mai mult de noua propunere legislativă – Contractul de muncă de zero ore. Această propunere transformă ceea ce știam despre contractele de muncă și despre normele de lucru. Angajatorul nu va mai fi obligat să ofere angajatului un anumit număr de ore pe săptămână, iar angajatul nu mai este obligat să lucreze la normă. Acesta va lucra doar dacă dorește, iar remunerația va fi calculată în funcție de orele lucrate. 

Descrierea propunerii legislative

Noua propunere legislativă vine în completarea articolului 103 din Legea 53/2003 și prevede următoarele: “Contractul de zero ore este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să aleagă dacă acceptă să muncească atunci când i se solicită acest lucru, programul de lucru fiind în întregime flexibil”. 

În cazul în care această propunere legislativă va fi aprobată, “angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract de zero ore, munca fiind prestată doar la cererea angajatorului”. De asemenea, drepturile salariale vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat, conform numărului de ore lucrate înregistrate în foaia de pontaj de către angajator. 

Beneficiile de bază de securitate socială, cum ar fi plata concediilor de maternitate/paternitate, concediu de odihnă și asigurările de sănătate sunt oferite și în cadrul “contractelor de zero ore”. 

Pentru a intra în vigoare, această inițiativă trebuie să fie adoptată de Parlament și promulgată. 

Beneficiile “Contractului de zero ore”

Beneficii pentru angajator

Numeroase companii au parte de perioade extrem de aglomerate și perioade cu o activitate redusă. Dacă contractul de muncă cu zero ore ar exista, angajatorii ar avea beneficii în ambele perioade:

  • Angajatorii pot chema la muncă personalul necesar în perioadele aglomerate, astfel orele suplimentare efectuate datorită personalului insuficient ar fi reduse sau chiar eliminate 
  • În perioadele cu activitate redusă, angajatorii nu vor mai fi nevoiți să plătească angajații fără activitate

Beneficii pentru angajat

Chiar și angajații vor avea beneficii dacă acest act normativ va fi promulgat:

  • Programul flexibil este un avantaj major pentru angajați, aceștia vor putea alege când doresc să muncească
  • Beneficiile salariale vor fi calculate conform muncii depuse

Dezavantajele “Contractului de zero ore”

Dezavantaje pentru angajator

Acest tip de contract de muncă nu vine doar cu beneficii, pot exista și anumite minusuri, atât pentru angajator, cât și pentru angajat. Angajatorii vor avea următoarele dezavantaje dacă aleg să utilizeze acest tip de contract:

  • Angajații beneficiază de un program de lucru flexibil și pot alege dacă doresc să vină la muncă atunci când angajatorul solicită acest lucru, ceea ce pentru angajator poate însemna lipsa personalului necesar atunci când are nevoie. 
  • Implicarea angajaților redusă datorită lipsei de stabilitate și de continuitate
  • Comunicarea în cadrul echipelor poate fi afectată serios atunci când angajații nu au un program de lucru stabil și nu se întâlnesc prea des

Dezavantaje pentru angajat

Este posibil ca angajații să fie cei mai afectați de acest tip de contract de muncă. Printre dezavantaje se numără următoarele:

  • Angajatorul nu va mai plăti orele suplimentare
  • Această lege ar oferi angajatorului posibilitatea de “reglementare” a muncii la negru
  • Instabilitatea financiară este un dezavantaj major, angajatul va fi remunerat doar pentru orele de lucru solicitate de către angajator. Există posibilitatea ca pe o perioadă lungă de timp angajatorul să nu solicite munca angajatului.

Cum se ține evidența timpului muncit pentru contractul de zero ore?

Cel mai eficient mod de a ține o evideță a orelor lucrate în cadrul unui contract de zero ore si nu numai, este printr-un soft automat. În iFlow angajatul înregistrează ora de intrare și ieșire prin diferite metode, poți afla mai multe detalii aici. De asemenea, aplicația oferă posibilitatea de a înregistra timpul de muncă pentru fiecare proiect, comandă sau sarcină de lucru. Chiar și în cazul contractelor de muncă clasice ai nevoie să urmărești timpii de lucru, dar în cazul contractului de muncă de zero ore, ai nevoie de aceste informații detaliate. iFlow îți oferă rapoarte completate automat cu toate informațiile necesare întocmirii statului de plată. 

Contractul de zero ore – Beneficiu sau sacrificiu

Acest tip de contract de muncă poate fi util cu adevărat în anumite cazuri. Dacă legea va fi promulgată, angajatorii pot utiliza acest tip de contract în avantajul lor, iar angajații vor fi atenți să aleagă acest tip de contract când este în beneficiul lor. Tu ce părere ai? Consideri că este util să existe un astfel de contract de muncă?

Articole Relevante