Web Analytics

Decizie șomaj tehnic – Model, informații generale și legislative

În acest articol găsești modelul pentru decizie șomaj tehnic împreună cu informații pre și post situației cu COVID-19. Află ce este șomajul tehnic care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un angajator și descarcă modelul gratuit.

Ce este șomajul tehnic?

Pe scurt șomajul tehnic este posibilitatea angajatorului de a suspenda oricând contractul individual de muncă al angajatului, din partea căruia nu are nevoie de acord, ci doar îl anunță.

Totuși, angajatorul nu poate să suspende un contract de muncă fără niște motive clare. În cazul șomajului tehnic, motivul pentru care angajatorul are dreptul de a suspenda contractul de muncă este întreruperea sau reducerea temporară a activității din următoarele motive:

  • Economice
  • Tehnologice
  • Structurale sau similare

Pe toată perioada pentru care angajatul are suspendat contractul, acesta va beneficia de o indemnizație,plătită din fondul de salarii ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de bază. Deși există o limită minimă cu privire la suma pe care angajatorul este obligat să o ofere, nu există și o limită maximă. Astfel, angajatorul este obligat să ofere minim 75% din salariul de bază, iar maxim, cât dorește.

Este de reținut faptul că, pentru indemnizația plătită pentru perioada șomajului se calculează, se rețin și se virează contribuțiile aferente veniturilor salariale, mai puțin cele la sistemul de asigurări pentru șomaj.

Pe toată durata șomajului, salariații vor fi la dispoziția angajatorului pe întreaga perioadă. Astfel, angajatorul poate să decidă oricând reînceperea activității.

Odată cu apariția COVID-19 au fost aduse reglementări în acest sens, acestea se regăsesc în Ordonanța de urgență nr. 30/2020.

Pentru angajatori

Deși nu presupune o procedură greoaie, angajatorii care vor să beneficieze de aceste măsuri vor trebui să îndeplinească toate condițiile. 

  • Asigurați-vă că vă încadrați în cele două categorii la care face ordonanța referire.
  • Emiteți decizia de suspendare a contractului individual de muncă pentru salariații care intră în șomaj (a se respecta art.52, alin. 1 lit.c din Codul Muncii). Acestea se comunică angajatului, se înregistrează și operează în Revisal.
  • Se completează lista salariaților și cererile aferente, și se trimit prin poștă electronică (e-mail) către AJOFM.
  • Documentele specificate în linia de mai sus se vor depune în luna curentă pentru plata indemnizației din luna precedentă, acestea vor fi achitate în 30 de zile.

Model decizie șomaj tehnic

Descarcă modelul de decizie șomaj tehnic în mod gratuit iar dacă ai nevoie și de alte documente asemănătoare, consultă blog-ul nostru.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.