Web Analytics

Drepturile angajatului – actualizări 2022

Încă de mici auzim peste tot faptul că trebuie să ne știm drepturile. Totuși, de ce este important să știm ce drepturi avem ? Să fii informat înseamnă să fii protejat și din acest motiv, atunci când știm exact ce drepturi avem, putem evita orice situație de fraudă indiferent de locul și situația în care ne aflăm. 

În acest articol urmează să prezint noile modificări implementate în Codul Muncii care se referă la drepturile pe care le are un angajat, iar pentru a citi lista întreagă cu drepturile și obligațiile angajaților, click aici! Astfel, actualizările ce au fost introduse recent în Codul Muncii sunt următoarele:

1. Concediul de îngrijitor

Acest tip de concediu se oferă pe o perioadă de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, persoanelor care au nevoie să îngrijească de o rudă grav bolnavă. Pentru mai multe detalii citiți articolul despre concediul de îngrijitor.

2. Lipsa de la muncă în situaţii de urgenţă familială

Salariații au dreptul de a lipsi de la locul de muncă în situațiile urgente de boală sau accident. De asemenea, angajatul este obligat să anunțe în prealabil conducerea entității despre absența sa și să recupereze timpul în care nu a fost prezent la muncă. Perioada de urgență pentru care un salariat poate beneficia de acest drept nu va depăși 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

3. Concediul paternal

Angajatorul este obligat să acorde, la cererea angajatului, concediul paternal. Conform articolului 152 alin. 2 Acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului. Concediul paternal nu afectează zilele concediului de odihnă. În cazul în care un angajator refuză acordarea concediului sus menționat, acesta riscă amenzi cuprinse între 4000 și 8000 de lei. 

4. Siguranța postului de muncă

Este important de menționat și faptul că un angajat nu poate fi concediat în timp ce efectuează concediul de îngrijire, concediul paternal sau dacă lipsește de la muncă în situații de urgență.

5. Angajarea pe mai multe posturi de muncă

Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept, spune articolul 35, alin. 1 din Codul Muncii actualizat. 

6. Programul individualizat de muncă

Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă pentru toţi salariații, inclusiv pentru cei care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora, care pot avea o durată limitată în timp, menționează alin. 1  al articolului 118 din Codul Muncii. 

Dacă angajatorul refuză stabilirea unui program individualizat de muncă pentru un angajat, acesta este obligat ca în termen de 5 zile lucrătoare să motiveze în scris decizia sa. 

Acest drept conține și următoarele prevederi, care sunt scrise în alin. 6 şi 7 a articolului 118 din Codul Muncii:

Atunci când programul individualizat de muncă are o durată limitată, salariatul are dreptul de a reveni la programul de muncă inițial la sfârșitul perioadei convenite. Salariatul are dreptul să revină la programul inițial anterior încheierii perioadei convenite, în cazul schimbării circumstanțelor care au condus la stabilirea programului individualizat.

– Prin mod de organizare flexibil a timpului de lucru se înţelege posibilitatea salariaţilor de adaptare a programului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, a programelor de muncă flexibile, programelor individualizate de muncă sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru.

7. Schimbarea postului de muncă cu unul vacant în companie

O altă actualizare în Codul Muncii spune că angajatul are dreptul să solicite trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții mai bune de muncă, dacă el a trecut de perioada de probă și are o vechime mai mare de 6 luni în cadrul aceleiași firme. 

8. Excluderea perioadei de probă

Atunci când în termen de 12 luni de la semnarea contractului individual de muncă între aceleași părți contractuale se semnează un contract nou care vizează același post de muncă cu atribuții neschimbate, este interzis ca angajatorul să impună o nouă perioadă de probă. 

În urma noilor reglementări, este important ca firmele să se adapteze rapid la schimbările implementate, chiar dacă acestea presupun o muncă mai amănunțită pe partea de planificare logistică și financiară. Totodată, drepturile obținute de angajați în urma modificării Codului Muncii, oferă acestora mai multă flexibilitate și siguranță în locul de muncă ocupat. 

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Irina U.
Irina U.
Sunt o persoană optimistă, ambițioasă și cu planuri mari pe viitor. Datorită acestor calități, orice provocare pe care o întâlnesc devine o oportunitate de auto-dezvoltare, iar fiecare zi este o posibilitate de a învăța ceva nou.