Domeniul resurselor umane este într-o continuă schimbare. Se caută, constant, metode de simplificare a proceselor de muncă, a automatizării și implicit creșterea productivității. Din aceste motive, a fost creată iFlow, care poate deveni prietena cea mai bună a oricărui departament de HR.
Calculele din planificare și pontaj bazate pe diferite norme de muncă pot da multe bătăi de cap. De aceea, iFlow are o metodă simplă prin care nu vei mai fi nevoit să reverifici calculele în fiecare lună.
Cum te ajută norma de lucru în iFlow?
Vei seta o singură dată norma de lucru pentru fiecare angajat. Ulterior, pe baza acesteia, pe lângă totalurile din pontaj, se va calcula norma lunară necesară, orele suplimentare și orele de concediu.
Nu trebuie să îți faci griji în cazul în care angajații tăi trec de la o normă mai mică la una mai mare. Normele de muncă sunt legate de intervalele de angajare, așadar dacă până în 15 octombrie angajatul lucrează cu jumătate de normă, iar după această dată a trecut la normă întreagă, în aplicație vei avea acces atât la pontajele din trecut bazate pe norma de 4 ore, cât și la cele viitoare bazate pe 8 ore.
Norma lunară necesară și orele suplimentare
Dacă angajații din companie au norme de lucru diferite, aceștia au și o normă lunară distinctă. În momentul în care realizezi planificarea în iFlow, vei avea acces la un calcul al normei lunare. Astfel, se simplifică procesul de planificare a programului de lucru.
Sugestie: Dacă vrei să îți fie ușor să planifici orele de muncă, poți trece în câmpul ”notițe” din profilul fiecărui angajat norma sa de lucru. Lucrurile notate la notițe vor fi afișate sub numele fiecărui angajat.
Pe baza normei lunare, în planificare, îți vei da seama ușor dacă ai setat ore suplimentare unui angajat. Aplicația folosește o metodă foarte simplă pentru a te notifica: dacă calculul total apare cu verde, înseamnă că nu s-a depășit norma lunară, iar dacă apare cu roșu înseamnă că angajatul are ore suplimentare.
Totodată, pe baza normei setate, în pontaj o să ai completate orele suplimentare conform legislatiei în coloana lor specifică. Ele vor fi afișate corespunzător, iar ție îți va fi foarte ușor să înțelegi calculele din coloanele de total.
Orele de concediu
Angajatul tău își ia concediu două zile, în pontaj se vor nota două zile, dar cum vei proceda dacă acel angajat este de fapt cu jumătate de normă? Pentru salarizare vei avea nevoie de totalul orelor, nu al zilelor.
În iFlow poți opta cu ușurință între afișarea totalului din pontaj în ore sau în zile. Acest aspect te va ajuta indiferent de informațiile cerute pentru salarii.
Află mai multe detalii despre cum funcționează norma de lucru în iFlow din acest articol.
Cadrul legislativ pentru norma de lucru
Conform Codului Muncii, norma de lucru se stabilește în contractul individual de muncă. Se consideră normă întreagă 8 ore pe zi și un total de 40 de ore pe săptămână. Durata maximă legală a timpului de muncă poate depăși 48 de ore pe săptămână, doar dacă raportat la o perioadă de 4 luni media orelor de muncă nu depășește 48 de ore/săptămână. Munca prestată în afara duratei normale de lucru săptămânale (40 de ore) este considerată muncă suplimentară.
Anumite sectoare de activitate, unități sau profesii pot stabili o durată zilnică a timpului de muncă mai mică decât 8 ore. Angajații pot avea un contract de muncă încheiat pe jumătate de normă sau pe 6 ore. De menționat este faptul că dacă există un schimb de 12 ore, acesta trebuie neapărat să fie urmat de o perioadă de repaus de 24 ore.
Îți faci munca mai ușoară chiar de azi cu ajutorul iFlow
Aplicația este concepută pentru a te ajuta să salvezi timp și să ai parte de calcule corecte și automate. Norma de lucru este doar o mică parte din tot ce te așteaptă în aplicația de pontaj & HR. Creează-ți un cont și află ce alte funcționalități te pot asista în managementul angajaților. Bucură-te și tu de cele 30 de zile gratuite disponibile pentru testarea aplicației.