Web Analytics

Părinții pot primi zile libere plătite când se suspendă cursurile școlare – Legea a fost promulgată. Cum pontăm salariații în iFlow?

O veste bună pentru părinți, nu la fel de bună pentru angajatori. Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care permite părinților să benficieze de zile libere plătite în cazul suspendării cursurilor școlare. Legea se va aplica de marți, 17 martie și nu va putea fi aplicată retroactiv. Noul act normativ prevede că părinții pot sta acasă cu copiii pe toată perioada în care școlile și grădinițele de stat sunt închise.  

Care sunt condițiile pentru a beneficia de zile libere plătite?

Prevederile noului act normativ sunt valabile pentru părinții care au copii cu vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copiilor cu dizabilități, până la 18 ani. Copiii trebuie să fie înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. 

  • se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii şcolilor, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de autorități
  • se aplică DOAR părinţilor cu copii de până în 12 ani şi părinţilor copiilor cu dizabilităţi
  • părintele are dreptul la zile libere plătite pe toată perioada, Guvernul decide câte zile în funcție de măsurile luate
  • zilele libere se acordă în baza unei declaraţii pe propria răspundere de la celălalt părinte, din care rezultă că nu a solicitat zile libere plătite de la locul său de muncă (doar unul dintre părinți beneficiază de zile libere plătite)
  • locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca
  • aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie
  • deputaţii au stabilit ca banii să fie alocaţi din contribuţiile de 2,25% pe care fiecare angajat le oferă statului

Legea este valabilă atât pentru sistemul public, cât și pentru cel privat și se aplică după publicarea ei în monitorul oficial, marți, 17 martie. 

Cum pontăm angajații care beneficiază de aceste zile libere?

Dacă ai angajați cărora dorești să acorzi aceste zile libere, este necesar să creezi un nou tip de eveniment în iFlow. Pentru a face acest lucru, urmează pașii de mai jos:

  • Setări
  • Categorii de evenimente
  • Adaugă categorii noi de evenimente
  • În dialogul deschis alege următoarele: Tip eveniment – Interval de zile – Zile libere 75% (sau alt nume, în funcție de cum dorești să fie afișat în aplicație) – Necesită aprobare/motivare – Apare pe pontaj (ai nevoie să apară în pontaj pentru a calcula corect salariul) – ZLP – Exclude din totaluri (pentru a fi considerat concediu ai nevoie să fie exclus din total ore muncite) – Afișează în Condica de prezență.

Evenimentul nou creat poate fi alocat de către administratorul contului iFlow sau de către liderul de echipă. De asemenea, angajații îl pot adăuga chiar ei, urmând ca responsabilul să decidă dacă îl aprobă sau nu. În momentul în care acest eveniment este alocat angajatului, poți încărca în aplicație și declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte, semnată. Pontajul iFlow va fi calculat în mod automat și la final de lună vei știi exact de câte zile libere plătite cu 75% a beneficiat angajatul tău. 

Articole Relevante

Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.