Web Analytics

Legislația privind norma de muncă

Norma de muncă desemnează totalul de ore pe care un angajat le petrece lucrând în cadrul unei entități. Conform legislației, angajații full-time sunt limitați la 8 ore pe zi sau 40 de ore pe săptămână, cu o limită maximă de 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Tinerii sub 18 ani pot lucra într-o entitate, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

Orele de lucru trebuie stabilite la semnarea contractului de muncă, respectând legislația în vigoare. Aceasta se aplică tuturor angajaților și trebuie adaptată la nevoile și particularitățile companiei. Consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților este necesară în acest proces.

Programul de lucru, conform legislației în vigoare, poate varia în funcție de specificul fiecărei companii și cerințele acesteia. Iată câteva exemple:

  • Full-time, înseamnă 8 ore pe zi sau 40 de ore pe săptămână, cu două zile de odihnă. Pentru tinerii sub 18 ani, programul este de 6 ore pe zi sau 30 de ore pe săptămână.
  • Part-time, poate fi stabilit în funcție de negociere, cu un program mai mic de 8 ore pe zi, cum ar fi 2, 4 sau 6 ore pe zi.
  • În ture, dacă timpul de muncă depășește 8 ore pe zi, adică 12 ore, este urmat de o perioadă de odihnă de 24 de ore sau o perioadă de lucru de 24 de ore, este urmată de 48 de ore libere. Programul săptămânal de muncă poate fi, de asemenea, normal, cu maxim 48 de ore, compensat cu o săptămână liberă.

În programele de lucru în ture, totalul orelor lucrate săptămânal nu trebuie să depășească 40 de ore. De exemplu, în hoteluri, în sistemul de 3 ture, angajații lucrează în rotație câte 8 ore fiecare, astfel completând norma de 40 de ore pe săptămână.

Munca suplimentară

Munca suplimentară se referă la activitatea desfășurată în afara programului normal de lucru, conform art. 112 din Codul Muncii. Aceasta nu poate fi impusă angajaților fără acordul acestora, exceptând situațiile de forță majoră sau cele urgente, necesare pentru prevenirea unor accidente.

Orele suplimentare trebuie compensate conform legislației, fie prin acordarea unor zile libere în următoarele 90 de zile, fie prin plata suplimentară. Minori sub 18 ani nu sunt autorizați să efectueze muncă suplimentară.

Nerespectarea timpului stabilit orelor suplimentare reprezintă contravenție și se sancționează cu “amendă de la 1,500 lei la 3,000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând munca suplimentară, conform Legii nr. 85/2020 pentru modificarea art. 260, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.” Pentru mai multe informații despre legislația cu privire la orele suplimentare, click aici.

Munca de noapte

Munca prestată între orele 22:00 – 06:00 este considerată muncă de noapte. Dacă angajatul prestează mai puțin de 3 ore în cadrul orelor de noapte, aceasta nu mai poate fi considerată muncă de noapte. “Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile art. 125 alin. (2) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, după aceea, periodic.”

Compensarea muncii de noapte se poate realiza fie prin acordarea unor ore libere, fie prin acordarea unui spor de 25% din salariul de bază. Există excepții în care munca de noapte este interzisă, precum cazurile tinerilor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează. În aceste situații, angajatorul este obligat să treacă persoana în cauză la un program de lucru de zi, în cazul apariției unor probleme de sănătate.

Stabilirea și evidența normei muncite de angajați

Stabilirea normei de muncă pentru angajați poate fi o sarcină complexă, mai ales în cazul angajaților cu programe diferite. Prin intermediul iFlow, norma de muncă zilnică poate fi setată individual pentru fiecare angajat, fiind calculate în mod automat norma lunară, orele suplimentare și chiar orele libere.

Aplicația facilitează trecerea de la o normă de muncă la alta, asigurând accesul la informațiile anterioare și cele actuale. De asemenea, sistemul va atenționa cazurile în care munca planificată depășește norma salariatului, sunt insuficiente zile libere alocate și multe alte informații utile care ajută la o planificare corectă din punct de vedere legislativ.

Dacă vrei să afli mai multe informații, programează o întâlnire DEMO și vei vedea instrumentele iFlow aplicate pe cazul companiei tale, sau înregistrează un cont nou gratuit și convinge-te singur de utilitatea iFlow!

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alina B.
Alina B.
Sunt o adeptă a provocărilor, căci găsesc în ele oportunități fascinante și perspective de viitor. Nu mă las intimidată de obstacole și mă dedic visurilor mele. Privesc cu entuziasm fiecare experiență nouă ca pe o oportunitate de creștere și învățare.