Web Analytics

Orele suplimentare – legislație explicată

Orele suplimentare reprezintă intervalul de timp, în afara programului de muncă normal, în care un angajat își execută funcțiile și atribuțiile. O persoană va lucra suplimentar la cerința angajatorului, care trebuie să fie motivată de o situație specifică și numai în cazul acordului ambelor părți. 

Persoanele care lucrează cu normă întreagă de 8 ore pe zi nu pot depăși 48 de ore de muncă pe săptămână, incluzând cele 8 ore suplimentare, spre deosebire de persoanele cu contracte individuale de muncă part-time cărora le este interzisă efectuarea orelor suplimentare. În ambele cazuri excepția o constituie situațiile de urgență, unde angajații pot munci suplimentar fără acord prealabil, depășind limita legală.

Dacă salariatul a muncit mai mult decât norma săptămânală trebuie remunerat astfel încât media orelor săptămânale lucrate pe o perioadă de 4 luni să nu depășească 48 de ore. Minorii (sub 18 ani) nu pot lucra mai mult de 30 de ore pe săptămână și nu pot efectua muncă suplimentară.

Alte categorii de angajați care nu pot muncii suplimentar sunt:

  • angajații cu contract parțial
  • cei care muncesc de acasă fără program prestabilit
  • conducătorii auto din transporturi rutiere
  • cei care lucrează în telemuncă (cu excepții)

Angajații plătiți din bugetul public nu pot lucra mai mult de 180 de ore suplimentare pe an, cu excepția situațiilor reglementate de minister, unde limita crește la 360 de ore.

Rmunerații și sancțiuni pentru orele suplimentare

Pentru munca suplimentară, angajatorul trebuie să ofere ore libere plătite în termen de 90 de zile calendaristice. Dacă activitatea companiei se reduce, aceste ore se pot acorda în termen de 12 luni. Aceeași procedură se aplică și pentru munca în zilele de sărbătoare legală. Numărul de ore libere acordate este egal cu numărul de ore lucrate suplimentar.

Dacă orele libere nu sunt acordate în termen de 90 de zile, angajatul primește un spor salarial de cel puțin 75% din salariul de bază pentru orele suplimentare și cel puțin 100% pentru munca în zile de sărbătoare legală. Plata acestor ore trebuie efectuată în termen de 3 ani.

Dacă angajatorul nu respectă drepturile angajaților, aceștia pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care va aplica următoarele sancțiuni:

  • Refuzul de a acorda ore libere sau plata pentru munca suplimentară: amendă între 1.500 și 3.000 de lei
  • Primirea la muncă a salariaților cu depășirea timpului de muncă stabilit în contractele parțiale: amendă de 10.000-15.000 lei pentru fiecare persoană, fără a depăși 200.000 lei cumulativ
  • Acordarea unui salariu net mai mare decât cel declarat în statele de plată și declarațiile fiscale: amendă de 8.000-10.000 lei pentru fiecare salariat, fără a depăși 100.000 lei cumulativ
  • Întârzierea plății salariului de peste o lună: amendă de 5.000-10.000 lei pentru fiecare persoană afectată, exceptând cazurile de insolvență conform Legii nr. 85/2014

Aplicația iFlow pentru evidența orelor suplimentare și a învoirilor

Concepută pentru a reduce timpul de elaborare a rapoartelor într-o firmă, aplicația iFlow include diverse tipuri de evenimente în sistem, cum ar fi orele suplimentare și învoirile. Cererile pentru ore suplimentare sau învoiri pot fi setate de angajator pentru orice salatiat, cât și de angajați, dar doar pentru propriul profil.

Banca de ore simplă te ajută să compensezi orele suplimentare ale angajaților cu timp liber. Trebuie doar să adaugi un eveniment cu orele lucrate/lipsite de angajat sau de liderul de echipă, iar aplicația va calcula automat compensarea.

Pentru o eficiență sporită, iFlow a introdus și banca de ore automată. În acest caz, poți decide cum vor fi compensate orele suplimentare: cu timp liber, prin plată sau anulare, în cazul în care au fost introduse greșit în sistem. Aplicația, calculează orele suplimentare lucrate de angajați chiar și în turele de noapte, zilele de sărbătoare legală și alte cazuri speciale, iar tu ai posibilitatea să stabilești procentul de compensare a acestora. Mai multe detalii vei găsi în articolul: Compensarea orelor suplimentare cu iFlow.

Cu ajutorul iFlow, companiile dispun de un raport clar al activității angajaților și pot vedea în timpul necesar cui trebuie să acorde ore libere plătite sau cine e nevoit să lucreze suplimentar pentru a-și recupera învoirile. Totodată, conducerea firmei va putea să se asigure că toți angajații își îndeplinesc norma de muncă stabilită prin contract.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.