Web Analytics

Ordin de deplasare – Informații și model

În acest articol găsești un model de Ordin de deplasare pe care îl poți descărca în mod gratuit. Pe lângă document, găsești și informații legate de utilizarea acestuia.

Codul Muncii prevede faptul că locul muncii angajatului poate fi modificat de către angajator prin delegarea sau detașarea salariatului în alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

Funcția  și celelalte drepturi salariale prevăzute în contractul individual de muncă ale angajatului sunt păstrate pe toată perioada delegării sau detașării.

Delegarea este definită în Codul Muncii în articolul 43. Tot acesta impune și o restricție în ceea ce privește durata delegării. Astfel durata maximă este de 60 zile calendaristice în 12 luni. În cazul în care angajatorul dorește o prelungire a acestei durate, el va fi nevoit să solicite acordul angajatului în acest sens. 

În mod obligatoriu, pentru delegare, angajatului i se vor plăti cheltuielile de transport, cazare precum și o indemnizație de delegare, stabilită fie de lege fie de contractul colectiv de muncă aplicabil. 

Ca o delegare să fie legală, angajatorul trebuie să emită un ordin de deplasare.

Rolul unui ordin de deplasare

  • Reprezintă dispoziția către angajatul care este delegat pentru efectuarea delegației
  • Este documentul utilizat pentru decontarea cheltuielilor efectuate
  • Este documentul prin care se stabilește diferența de primit sau de restituit de titularul de avans – salariatul delegat
  • Este documentul justificativ pentru înregistrarea în contabilitate

Diferența între detașare și delegare

Detașarea reprezintă trimiterea temporară a unui salariat la un alt angajator pentru executarea unor sarcini care, în cele din urmă sunt în interesul acestuia. 

Astfel, prima diferență este faptul că în “Detașare” angajatul este trimis altui angajator, pe când în timpul “Delegației”, angajatorul rămâne același, se modifică doar locul în care lucrează.

Altă diferență o face faptul că angajatul poate refuza detașarea (pe motive bine întemeiate), pe când salariatul nu poate refuza delegația, cel puțin nu cele 60 de zile.

Model – Ordin de deplasare

Aici găsești documentul pregătit pentru descărcare.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.