Semnătura olografă electronică reprezintă o soluție modernă și sigură pentru semnarea documentelor în mediul digital. Având aceeași valoare juridică ca și semnătura de mână clasică, semnătura olografă electronică este recunoscută și acceptată la nivel național și european.
Pentru a obține o semnătură olografă electronică, există mai multe modalități eficiente, cum ar fi: prin tehnoredactare, scanarea semnăturii clasice, încărcarea semnăturii clasice într-o aplicație specială și conversia acesteia în format electronic sau prin desenarea semnăturii pe ecranul telefonului, tabletei sau cu mouse-ul.
Aplicația iFlow a dezvoltat o funcționalitate nouă pentru semnarea documentelor în format digital. Prin intermediul iDocs, fiecare angajat dintr-o companie poate semna documentele în mod electronic, simplificând astfel întregul proces și economisind timp prețios. Documentele semnate digital sunt stocate în mod automat în arhiva iFlow, asigurând o gestionare eficientă și securizată a acestora.
Unul dintre principalele beneficii ale utilizării semnăturii olografe electronice în aplicația iFlow este eliminarea nevoii de a tipări documente, a semna fizic și a scana în vederea transmiterii sau arhivării acestora. Toate aceste etape repetitive sunt înlocuite cu un proces digital unde documentele se completează automat cu informațiile necesare, iar utilizatorii pot semna electronic și printa doar atunci când este necesar un exemplar fizic.
Dar ce spune legislația despre această modalitate de semnare?
Am obținut răspunsul de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, care precizează că „…angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate ori a sigiliului electronic al angajatorului, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului de muncă, în condițiile stabilite prin regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, potrivit legii.”
Din această prevedere rezultă că, în cazul în care a fost decis prin intermediul unui regulament intern, atât angajatorul, cât și angajații pot utiliza semnătura electronică, chiar și în forma necalificată, pentru a semna orice documente din cadrul organizației, cum ar fi adeverințe, cereri sau declarații. Pentru a afla cum semnezi corect Contractul Individual de Muncă, click aici.
Datorită acestor prevederi legislative, companiile care utilizează semnătura digitală disponibilă în aplicația iFlow vor putea semna documentele într-un mod facil și rapid în format digital, respectând în același timp toate prevederile legislative în vigoare. Totuși, dacă dispui de o semnătură electronică calificată, o poți încărca cu ușurință în aplicație și să o folosești ulterior pentru semnarea documentelor, fără nici o limitare.
De asemenea, Codul Muncii nu reglementează utilizarea documentelor fizice într-o companie, cum ar fi cererile sau adeverințele. Prin urmare, modulul iDocs by iFlow răspunde tuturor nevoilor unei organizații în ceea ce privește gestionarea documentelor angajaților sau a personalului în general.
Banuiesc ca fiecare ITM va actiona independent. Poate intr-un judet se va accepta, in timp ce in altul un document poate fi respins. Inca astept un raspuns pentru partea de SSM.
Pe mine m-a pus RECENT (acu 4 săptămâni) ITM SUCEAVA sa resemnez TOATE documentele cu TOTI telesalariații mei, în format FIZIC…. Și aveam exact acest tip de semnături.
Cum au aflat ca sunt semnături digitale? Au dat cu degetul umezit cu salivă peste semnătură. Daca nu s-a întins ușor tușul de pix, nu e bun. Metoda povestită de către contabilul meu care a fost la control….
Și da, am făcut demersuri și am reprintat toate documentele cu toate actele adiționale de pe toată perioada de angajare a telesalariaților, pentru a le semna fizic. Zici că au comisioane de la curieri… Se pare că nu toate sucursalele regionale ale ITM sunt în anul 2023.
Buna,
Sunteti sigur ca s-ar putea folosi semnaturi electronice simple pentru semnare CIM? Incepand cu 2021, noi avem acest proces implementat prin DocuSign, dar fost nevoiti sa folosim doar semnatura avansata sau calificata, care a implicat costuri in plus pentru fiecare semnatura si un plan destul de costisitor prin DocuSign.
LEGE nr. 208 din 21 iulie 2021
„(1^1) Părțile pot opta să utilizeze la încheierea, modificarea, suspendarea sau, după caz, la încetarea contractului individual de muncă semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată.
(1^2) Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate ori a sigiliului electronic al angajatorului,”
Paragraful 1 indeamna la semnaturi avansate sau calificate. Dar in paragraful 2 zice ca merge si simpla. Voi ce parere aveti?