Legea care obligă angajatorii să folosească un sistem de pontaj electronic – În curând și în România

În luna mai 2019, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în cauza C-55/18 din 14 Mai 2019, ca toți angajatorii din Uniunea Europeană să implementeze un program care să permită măsurarea timpului de lucru al salariaților, zilnic.

Cum s-a ajuns la această decizie?

Pentru cauza C-55/18 Federacion de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO)/Deutsche Bank SAE, a fost sesizată CJUE cu o întrebare privind evidența orelor de muncă ținute de către angajator. Mai exact, CJUE trebuia să decidă dacă este suficientă evidența orelor de muncă lucrate suplimentar, sau este necesară o evidență detaliată care să cuprindă atât orele de muncă la program normal, cât și orele de muncă suplimentară. 

Curtea a decis că este obligatoriu măsurarea timpului lucrat zilnic, de fiecare salariat. De aceea, toți angajatorii trebuie să înregistreze toate orele lucrate de angajații lor.

Această decizie a fost luată pentru protecția angajaților în ceea ce privește limitarea duratei săptămânale de lucru și respectarea perioadei minime de repaus zilnic și săptămânal. Datorită unui program care înregistrează durata timpului de lucru, angajații vor putea dovedi neregulile privind nerespectarea perioadei minime de repaus. 

Care este legea la momentul de față în România, privind acest aspect?

Conform Codului Muncii art. 119: Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă definit potrivit art. 161 evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.