Web Analytics

Totul despre șomajul tehnic – Informații pentru angajatori și pentru angajați

Șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare. În acest caz, contractele de muncă ale angajaților sunt suspendate la decizia angajatorului, care este însă obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară. 

Codul muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, nu utilizează conceptul de “șomaj tehnic” pentru a preveni orice posibilă confuzie cu șomajul, care reprezintă pierderea definitivă a locului de muncă. Așadar, în cazul șomajului tehnic angajatorul suspedă contractul de muncă al angajaților, fără încetarea raportului de muncă. 

Ce valoare are indemnizația șomajului tehnic?

Valoarea indemnizației de șomaj tehnic este de cel puțin 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, ceea ce determină obligația salariatului de a rămâne la dispoziția angajatorului pe toată durata șomajului tehnic. Angajatorul poate dispune oricând reluarea activității. 

Aceste dispoziții sunt reglementate în Codul Muncii, art. 52 și 53

Art. 52 – (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații:

c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) În cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz.

Art. 53. – (1) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).

(2) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității.

Așadar, în cazul șomajului tehnic când contractele de muncă ale angajaților sunt suspendate, angajatorul nu datorează contribuții la sistemul asigurărilor pentru șomaj și este scutit și de plata contribuțiilor de asigurări sociale(CAS).  

Documente necesare pentru șomajul tehnic

După aprobarea întreruperii temporare a activității, pentru a suspenda contractele de muncă trebuie întocmită o decizie individuală pentru fiecare salariat care să conțină următoarele informații:

  • Denumirea companiei
  • Numărul și data emiterii 
  • Numele și prenumele reprezentantului legal
  • Motivarea suspendării contractului individual de muncă
  • Temeiul legal, art. 52, alin(1) lit. c) din Codul Muncii
  • Data la care se dispune măsura
  • Perioada pentru care se dispune
  • Numele și prenumele salariatului
  • Funcția salariatului
  • Modul în care se comunică reluarea activității
  • Termenul la care trebuie să se prezinte salariatul pentru începerea lucrului
  • Instanța la care poate fi atacată decizia

Ai nevoie de această decizie pentru efectuarea înregistrării în REVISAL. Descarc-o gratuit!

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

15 COMENTARII

  1. Dacă sunt pensionara la limita de vârsta și am contract de munca pe durata nedeterminata puteam sa beneficiez de șomaj tehnic ?Patronul meu a spus că nu ma încadrez ca am pensie .Va mulțumesc .

  2. Firma la care lucrez a spus că este o minciuna că nu se dă 75% șomaj tehnic și din ăștia trebuie să îmi oprească dările către stat și îmi va da ce mai rămâne așa este trebuie oprit impozit.,cartea de munca?

  3. Buna ziua.am si eu o intrebare.am avut un angajat la data de 16.03.2020 a cerut sa intre in CFS dupa data de 24.03.2020 a cerut sa intre in somaj tehnic si acum pe 31.03.2020 vrea somaj tehnic de pa data de 16.03.2020. Eu cum fac acum in revisal nu pot sterge perioada de 16.03.2020 pana la 24.03.202?

  4. Buna ziua, am si eu o intrebare. Daca la jobul full time am intrat in somaj tehnic datorita starii de urgenta, dar eu mai am si alte contracte part time mai pot beneficia de somajul tehnic ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.