Din data de 1 Ianuarie 2022, în România a intrat în vigoare majorarea salariului minim pe economie, inclusiv în firmele private. Salariul minim brut pe țară a ajuns la suma de 2.550 lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Această creștere este de 10,9% față de nivelul din 2021.
În anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți
Creșterea salariului minim din 2022 a diminuat diferența salarială dintre angajații cu studii superioare și cei fără. Începând de la 1 Ianuarie, având un salariu brut de 2550 de lei, angajatul va primi în mână 1524 de lei, firma plărind un cost salarial (salariu complet) de 2607 lei. Tariful orar este astfel de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,3 ore pe lună. De această majorare vor beneficia aproximativ 1.970.000 de salariați, aceștia reprezentând 34,7% din numărul total de angajați activi.
Obligațiile angajatorilor în raport cu mărirea salariului minim din 2022
Angajatorii au două obligații ce survin odată cu mărirea de salariu minim din Ianuarie 2022.
- Modificarea contractelor de muncă ale angajaților plătiți cu minimul pe economie, în conformitate cu majorarea salarială.
- Raportarea schimbării salariale în Revisal, în maximum 20 de zile lucrătoare din momentul producerii sale.
*Găsești aici model de Act Adițional la contractul de muncă, gata de descărcat și completat.
Nerespectarea garantării în plată a salariului minim brut pe țară se pedepsește cu amenzi
Conform articolului 260 din Codul Muncii, angajatorii care nu oferă creșterea salarială obligatorie de salariu minim brut riscă să primească amenzi contravenționale încadrate între 300 și 2.000 de lei. Codul Muncii mai specifică si că este considerată infracțiune și pedepsită cu amendă penală sau închisoare, fapta unei persoane care în mod repetat întocmește contracte individuale de muncă cu salarii sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
*Ai nevoie de un ajutor pentru calculul salarial din compania ta? Aplicația iFlow este un soft HR Cloud care ajută la monitorizarea eficientă a angajaților tăi și la generarea de rapoarte gata de trimis spre salarizare.
Salariul minim net este mai mare pentru salariații care au persoane în întreținere
Pentru salariații cu persoane în întreținere, deducerea personală este mai mare. Astfel, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținerea sa, un angajat primește un salariu minim net mai mare, deoarece se aplică impozitul de 10% la salariul brut din care se scade suma aferentă deducerii personale. Aceste deduceri sunt prevăzute la articolul 77 din Codul Fiscal.
- Salariatul fără persoane în întreținere ia un salariu net de 1524 lei. Deducerea personală este de 330 de lei din salariul minim actual, de 2550 de lei.
- Salariatul având o persoană în întreținere, ia un salariu net de 1540 de lei. Deducerea personală în acest caz este de 490 de lei la impozitare.
- Salariatul cu două persoane în întreținere are salariul net de 1556 de lei. Acesta beneficiază de deducere personală de 650 de lei la impozitare.
- Salariatul cu trei persoane în întreținere are salariul net de 1572 de lei, având deducerea personală de 810 lei la impozitare.
- Salariatul care are 4 sau mai multe persoane în întreținere beneficiază de un salariu net de 1604 lei, având o deducere personală de 810 lei la impozitare.
Patronii sunt obligați să crească salariile angajaților încadrați cu salariu minim pe economie începând din 2024
Din 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare o perioadă de maximum 24 de luni în care patronii au termen să crească remunerațiile angajaților cu salariu minim, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 142 din 28 decembre 2021.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022” – OUG 142/2021.
Pentru informații despre înregistrarea în Revisal a majorărilor salariale, citește acest articol.