Web Analytics

Concediu Medical – Cum se acordă și cine beneficiază de el în 2019

Orice angajator știe că este posibil ca orice salariat, din diferite motive, să se afle în incapacitate temporară de muncă, cauzată de anumite afecțiuni și pentru că medicul a emis un certificat de concediu medical.

Baza legală în 2019, care reglementează modul de acordare a concediilor medicale este  OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate actualizată cu modificările și completările ulterioare.

Cine poate beneficia de concediu medical?

Legea spune că persoanele care sunt asigurate pentru concedii și indemnizații în sistemul de asigurări sociale de sănătate au dreptul la concedii medicale și la plata indemnizației pentru acestea, pe perioada în care sunt domiciliate în România, dacă:

  • Au contract individual de muncă
  • Dacă desfășoară activități în baza raportului de serviciu sau act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege.
  • Au și alte venituri asimilate salariilor

Toate acestea trebuie să respecte prevederile legislative europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și acordurile privind sistemele de securitate la care România ia parte.

De aceleași drepturi beneficiază și persoanele care:

  • Sunt asociați, comanditari  sau acționari;
  • Manageri sau administratori care au încheiat contract de management sau administrare;
  • Membri ai asociației familiale;
  • Persoane autorizate să desfășoare activități independente;
  • Persoane care au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.

Cum se acordă concediul medical?

Adeverinta_concediu_medicalAngajatul îi prezintă medicului (de familie, primar, specialist din policlinică sau spital) adeverința pentru eliberarea concediilor medicale completată de către angajator, care să ateste calitatea de asigurat și care detaliază situația concediilor medicale pe o perioadă de 12 luni, anterioară lunii în care este necesară eliberarea, de către medic, a certificatului de concediu medical. Ulterior, medicul va elibera certificatul de concediu medical în care vor fi completate următoarele: datele asiguratului, codul de indemnizație și Casa de Asigurări.

Certificatul este eliberat pe baza adeverinței pentru eliberarea concediilor medicale, care face dovada asigurărilor de sănătate. Excepție fac: urgențele medico-chirurgicale, bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care stagiul nu este necesar.

Descarcă adeverința pentru concediu medical gratuit de la finalul paginii, sau încearcă varianta completată automat din aplicația de pontaj online iFlow.

Tipuri de concedii medicale care pot fi acordate

Conform OUG nr. 158/2015 următoarele tipuri de CM pot fi acordate:

  • Incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
  • Prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate în urma unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  • Maternitate;
  • Îngrijirea copilului bolnav;
  • Risc maternal;

Concediu medical pentru boală obișnuită

Denumirea legislativă a acestuia este: concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii. Se acordă atunci când salariatul nu poate efectua munca din cauza unei boli obișnuite sau din cauza unui accident minor suferit în timpul liber.

Acest concediu și indemnizația aferentă pot fi acordate pentru cel mult 183 de zile în interval de un an. Pentru boli speciale durata este mai mare.

Concediul pentru boli profesionale și accidente de muncă

Conform Legii 346/2002, salariatul asigurat care a suferit boli profesionale sau un accident de muncă, beneficiază de concediu medical și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.

Acesta poate fi acordat pentru o perioadă de maxim 180 zile în interval de un an.
Conform Legii 319/2006 accidentul de muncă este: vătămarea violentă a organismului, intoxicația acută profesională (care au loc în timpul muncii sau în timpul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu). Boala profesională este o afecțiune care rezultă în urma exercitării unei meserii/profesii, cauzată de agenți nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă. Precum și suprasolicitarea diferitelor sisteme ale organismelor sau organe în procesul muncii.

Concediul de risc maternal

Este acordat femeilor însărcinate sau celor care au născut recent și celor care alăptează. Pentru protecția securității și sănătății acestora sau/și a copilului/fătului lor, în cazul în care, la locul de muncă există riscuri sau repercusiuni asupra alăptării/sarcinii.

În situațiile de acest gen, angajatorul are obligația să modifice programul de lucru și/sau condițiile de muncă. Concediul de risc maternal se acordă dacă: variantele de mai sus nu sunt posibile sau dacă respectivei angajate nu i se oferă alt post considerat fără riscuri (cu același salariu).

Concediul de sarcină și lăuzie

Acest tip de concediu medical nu este echivalent cu cel de creștere a copilului (cunoscut și sub denumirea de concediu de maternitate. Durata totală a acestui concediu medical este de 126 de zile calendaristice, cu o durată minimă obligatorie a concediului pentru lăuzie de 42 zile calendaristice.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Este acordat doar pentru îngrijirea unui copil bolnav având o vârstă de până la 7 ani. Pentru copilul cu handicap este acordat până acesta împlinește vârsta de 18 ani. De acest concediu pot beneficia ambii părinți, dacă au îndeplinit stagiul de cotizare.

Concediul pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă

Asiguraților care beneficiază de concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă li se poate acorda:

  • Indemnizație care deservește reducerii timpului de lucru cu o pătrime din durata normală: se acordă salariaților care nu mai pot muncii zilnic atât cât ar trebui în mod obișnuit, din motive de sănătate.
  • Concediu și indemnizație pentru carantină: de aceasta beneficiază persoanele cărora, din cauza unei boli contagioase, li se interzice să lucreze. Durata este stabilită de către direcția de sănătate publică prin eliberarea unui certificat.
  • Tratament balnear: de acest tratament beneficiază, în baza unui bilet de trimitere, salariații aflați în incapacitate temporară de muncă timp de mai mult de 90 de zile. Cel care stabilește durata tratamentului este medicul curant, aceasta fiind între 15 și 21 de zile, iar după fiecare etapă din programul de recuperare se face o reexaminare medicală.

Gestionarea și evidența acestor concedii devine mult mai simplă atunci când folosești un software de pontaj care stochează datele și care îți oferă un raport clar cu concediile medicale efectuate de angajații tăi. Încearcă și tu o variantă automatizată a pontajului.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua.Pot cotiza la stat cu plata de 4 luni care îmi lipsesc,ca sa îndeplinesc cele 12 luni lucrate pentru indemnizație creștere copil??Va rog frumos,am nevoie de in răspuns corect și concret..am tot primit răspunsuri diferite și erate.Mersi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.