Acasă

Concediul de odihnă pentru anul 2019

Conform Codului Muncii, fiecare salariat are dreptul la concediul de odihnă plătit, pe o durată de minim 20 de zile pe an. Concediul nu se poate suprapune cu:

 • Zile libere legale stabilite prin lege
 • Zile libere pentru evenimente familiale deosebite
 • Zile libere speciale pentru salariații de alte religii

Zilele de concediu rămase din anul anterior pot fi luate până la jumătatea anului următor.

În Codul Muncii este stabilit dreptul la concediul anual de odihnă de minim 20 de zile lucrătoare, care nu poate fi cedat (altui salariat) și nici nu se poate renunța la el.

Concediul de odihnă poate fi negociat în contractele cu angajatorii. Întrucât, pot avea mai mult de 20 de zile libere plătite anual. Codul muncii spune: “durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.

Concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare se adaugă:

 • Celor care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare
 • Nevăzătorilor
 • Persoanelor cu handicap
 • Tinerilor în vârstă de până la 18 ani

Codul Muncii mai spune și că “ În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”.

Indemnizația de concediu de odihnă trebuie plătită de angajator. Cu minim cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu, deoarece concediul de odihnă nu este o perioadă neplătită. Aceasta reprezintă o medie zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni care se multiplică cu numărul de zile de concediu.

Zilele de concediu de odihnă rămase din anul 2018

Salariații cărora le-au rămas zile de CO din anul 2018, nu le vor pierde. Deoarece acestea se reportează și vor putea fi luate până cel târziu la mijlocul anului 2020. Conform Codului Muncii, care stabilește că “în cazul în care salariatul, din motive justificate , nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Compensarea zilelor de CO neefectuate nu poate fi realizată în bani. Doar dacă încetează contractul individual de muncă al salariatului.

Informații utile de actualitate privind concediile

 1. Dreptul la compensare în bani a zilelor de concediu neefectuate le revine angajaților care nu au cerut, din motive justificate și independente de voința lor, concediul de odihnă înainte de încetarea raporturilor de lucru. Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
 2. O altă decizie a CJUE spune că, în cazul unui salariat care a decedat și avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul este obligat să acorde compensații în bani moștenitorilor acestuia.
 3. Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente s-au modificat. În perioada Ianuarie  – Iunie 2018, stagiul minim de asigurare era stabilit la doar o lună. În prezent acesta este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
 4. Începând cu Aprilie 2018, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere speciale salariaților de alte religii decât cele creștine în orice altă zi în afară de sărbătorile legale sau zile de CO. Salariații de alte religii au dreptul la șase zile libere legale în plus față de cele 15 libere legale și de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.

În concluzie, angajatorul nu are voie să includă în concediul de odihnă:

Salariații de altă religie beneficiază de zile libere legale speciale pentru ei, care nu se pot suprapune cu alte zile libere legale sau CO.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

Cum acorzi corect concediul de maternitate – 2019

Există numeroși angajatori dar și angajați care nu știu exact care sunt...

Ghidul complet cu zile lucrătoare pentru anul 2019

Cauți o soluție ca să planifici eficient programul de lucru al angajaților tăi? Este...

Pontaj pe schimburi și ture de muncă cu iFlow 2.0

Am ascultat problemele utilizatorilor iFlow, am analizat soluțiile posibile, apoi am muncit...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rog introduceți comentariul dvs.!
Vă rog introduceți numele dvs. aici

Beatrice S.
Beatrice S.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea îmi place sa primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am oportunitatea. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.