Concediul de odihnă pentru anul 2021

Conform Codului Muncii, fiecare salariat are dreptul la concediul de odihnă plătit, pe o durată de minim 20 de zile pe an. Concediul nu se poate suprapune cu:

 • Zile libere legale stabilite prin lege
 • Zile libere pentru evenimente familiale deosebite
 • Zile libere speciale pentru salariații de alte religii

Zilele de concediu rămase din anul anterior pot fi luate până la jumătatea anului următor.

În Codul Muncii este stabilit dreptul la concediul anual de odihnă de minim 20 de zile lucrătoare, care nu poate fi cedat (altui salariat) și nici nu se poate renunța la el.

Concediul de odihnă poate fi negociat în contractele cu angajatorii. Întrucât, pot avea mai mult de 20 de zile libere plătite anual. Codul muncii spune: “durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.

Concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare se adaugă:

 • Celor care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare
 • Nevăzătorilor
 • Persoanelor cu handicap
 • Tinerilor în vârstă de până la 18 ani

Codul Muncii mai spune și că “ În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”.

Indemnizația de concediu de odihnă trebuie plătită de angajator. Cu minim cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu, deoarece concediul de odihnă nu este o perioadă neplătită. Aceasta reprezintă o medie zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni care se multiplică cu numărul de zile de concediu.

Zilele de concediu de odihnă rămase din anul 2020

Salariații cărora le-au rămas zile de CO din anul 2020, nu le vor pierde. Deoarece acestea se reportează și vor putea fi luate până cel târziu la mijlocul anului 2021. Conform Codului Muncii, care stabilește că “în cazul în care salariatul, din motive justificate , nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Compensarea zilelor de CO neefectuate nu poate fi realizată în bani. Doar dacă încetează contractul individual de muncă al salariatului.

Informații utile de actualitate privind concediile

 1. Dreptul la compensare în bani a zilelor de concediu neefectuate le revine angajaților care nu au cerut, din motive justificate și independente de voința lor, concediul de odihnă înainte de încetarea raporturilor de lucru. Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
 2. O altă decizie a CJUE spune că, în cazul unui salariat care a decedat și avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul este obligat să acorde compensații în bani moștenitorilor acestuia.
 3. Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente s-au modificat. În perioada Ianuarie  – Iunie 2018, stagiul minim de asigurare era stabilit la doar o lună. În prezent acesta este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
 4. Începând cu Aprilie 2018, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere speciale salariaților de alte religii decât cele creștine în orice altă zi în afară de sărbătorile legale sau zile de CO. Salariații de alte religii au dreptul la șase zile libere legale în plus față de cele 15 libere legale și de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.

În concluzie, angajatorul nu are voie să includă în concediul de odihnă:

Salariații de altă religie beneficiază de zile libere legale speciale pentru ei, care nu se pot suprapune cu alte zile libere legale sau CO.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

98 COMENTARII

  • Concediul de odihnă pentru anul 2019 este calculat începând cu luna Ianuarie 2019 până în Decembrie 2019, sau de la data angajării (Dacă aceasta a avut loc în anul 2019). Concediul neefectuat din anul 2019 poate fi luat până la sfârșitul anului 2020.

   • Bună seara !
    Nu am efectuat concediul de odihnă pentru anul 2018. Nu am efectuat concediul de odihnă nici pentru anul 2019.
    În data de 14 noiembrie 2019 am demisionat fără preaviz conform Codului Muncii.
    Cum se calculează indemnizaţiile de concediu de odihnă pentru 2018 şi 2019?
    MULŢUMESC !

  • Bună ziua, pentru această perioadă beneficiați de cel puțin perioada minima de concediu de odihnă reglementată prin lege, aceasta fiind de 20 de zile. Zilele de concediu de odihnă se calculează conform următorului exemplu: Dacă în contractul dumneavoastră individual de muncă sunt prevăzute 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă/an, iar dumneavoastră începeți activitatea la data 01.04.2019, până la sfârșitul anului 2019 aveți dreptul la 15 zile de concediu. Acesta este calculul 20 de zile împărțit la 12 luni = 1,66 zile pe lună, înmulțit cu 9 luni lucrate = 15 zile de concediu.

 1. Buna ziua, Ni s-a adus la cunostinta de catre angajator ca de anul urmator nu putem lua concediul in avans. Adica daca eu am sa zicem 24 de zile de concediu, adica 2 zile alocate pe luna, eu in februarie nu pot sa imi iau 6 zile de concediu pentru ca nu am decat 4. Nu gasesc nicaieri in lege ceva care sa mentioneze acest lucru. Niciodata in 20 de ani nu am stat sa calculez oare cate zile am disponibile si pot lua. Mi se pare absurd. Exista vreo prevedere in acest sens?

 2. As dori sa aflu dacă în data de 6 ianuarie 2020 împlinesc 65 ani și conform OUG 144/2008 sunt obligata sa ma pensionez. Se amina desfacerea contractului de munca dacă sunt în concediu medical?

 3. In anul 2019 angajatorul mi-a solicitat sa trec intr-un tabel doua perioade cand cred ca imi voi efectua CO in 2020.
  Este normal ca angajatorul sa ma oblige sa respect programarea?? Mi s-a comunicat ca trebuie sa stau cel putin 15 zile in concediu.
  Eu voi sta doar 5 zile nu 15. Angajatorul mi-a spus ca asa scrie in lege? Puteti sa-mi comunicati care esrte aceasta lege???

 4. In sectorul privat, domeniul serviciilor in constructii, zilele de concediu de odihna anual se iau si in functie de vechimea in munca? In afara de cele 21 zile minime prevazute in contractul colectiv de munca. Adica, la peste 10 ani vechime se acorda zile libere?

 5. Buna ziua,
  in noiembrie 2019 am ramas insarcinata, de atunci pana in prezent sunt in concediu medical pentru ca imi este foarte rau, vomit,(cod 01).In iulie am termenul sa nasc, as vrea sa stiu de cate zile pot sa beneficiez de concediu de odihna din cele 20 pe an. Precizez ca in aprilie sau mai o sa intru in prenatal(80de zile inainte de nastere, si 46 dupa ce o sa nasc).
  Multumesc frumos,

 6. Buna seara!
  Vin si eu cu o rugăminte.
  Am lucrat perioada 03.10 2018-16 12 2019
  Am efectuat numai 8 zile de co
  Va rog să-mi spuneți și mie cati bani trebuie să incasez eu pe restul zilelor

 7. Buna ziua.Lucrez ca asistenta medicală la o școală. Pe data 05 februarie școlile au fost închise iar pe noi ne-a obligat angajatorul sa ne luăm 1 zi din CO .Nu este prima dată când ne obligă. As vrea sa stiu daca exista vreo lege prin care angajatorul ne poate obliga la acest lucru .va multumesc

 8. Sunt angajat din octombrie 2018 pina în prezent nu am luat concediu. Vreau să demisionez. Angajatorul este obligat prin lege sami plătească din urmă până la data în care am demisionat

 9. Este corect si legal sa lucrezi cu contract colectiv de munca in care este specificat faptul ca ai dreptul la 21 de zile de concediu si sa nu primesti nici bani nici concediu? Concediu primesti dar fara bani.Multumesc.

 10. Buna ziua! Lucrez la o firma unde lucrez astfel: doua zile cu doua libere. Intr o saptamana lucrez doar doua zile(2 zile x13 ore) in alta saptamana patru zile( 3 zile x 13 ore; o zi x 6 ore) Sarbatorile legale le lucrez!!!!! Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: la cate zile de concediu am dreptul in aceasta situatie? Patronii spun ca nu pot beneficia de concediu de odihna! (ceea ce nu este adevarat!)

  • Angajatorul te poate obliga sa scoti zile de concediu libere mai putin de 10 zile? Al meu vrea sa ma oblige sa imi scot peste 2 saptamani 5 zile libere fara sa vreau eu.

 11. E legal ca angajatorul „managerul de departament”sa iti impuna sa ramai cu maxim 8 zile pana la sfarsitul lunii septembrie?Adica te obliga sa iti iei zile de concediu chiar daca eu nu vreu?

 12. Buna ziua! Lucrez la Spital de stat, mai am 13 zile de concediu de odihna, iar cei de la resurse umane ma obliga sa il efectuez pana la sfarsitul lunii martie 2020, desi luna trecuta mi-au spus ca imi pot lua zilele oricand. Imi puteti oferi o baza legala care sa contrazica aceasta „regula”? Multumesc

 13. Bună ziua! Lucrez la o firmă cu capul privat, cu normă întreagă. De câte zile am dreptul Doresc să-mi efectuez concediu de odihnă ,pe anul 2020, începând cu luna Câte zile de concediu de odihnă am dreptul? Mulțumesc!

 14. Buna ziua. Lucrez in domeniul particular (industria confectiilor textile) si am o nelamurire: se apropie sarbatorile pascale si, legal sunt libere prima si a doua zi de paste, dar pt ca noi lucram la norma, ni se vor plati 2-3 zile din c.o.pt a „realiza salariul minim obligatoriu” pt statul de plata. Este normal?

 15. Buna !🤚🖐 Este normal „corect ” ca angajatorul (patronul) sa te bage in concediu( 21 de zile , zilele pe tot anul ținând cont ca suntem in luna mai ) pentru ca apoi sa te bage in somaj tehnic !? 🤔

 16. Bună dimineața dacă vreau de la 1 iunie anul curent sa mi se de a banii pe concediu de odihna dar sa vin în continuare la munca, cum se procedează în iulie mai iau vreun ban sau nu?

 17. Sunt angajat la 1 Decembrie 2019 , am luat doar o zi de concediu intentionez sa demisionez la data de 1 iunie 2020 cum pot cere remunerarea zilelor de concediu . Multumesc.

 18. Dacă pe timpul stării de urgență am fost 2 luni si jumătate în șomaj tehnic, se pierde numărul de zile de concediu de odihnă din acest an?

 19. Buna ziua exista o baza legală din care angajatorul are dreptul sa ia din zile de concediu sau bani pe zile de concediu de odihna efectuate in plus fata de ce aveam dreptul din anul 2013 pana acum2020.va multumesc

 20. Buna ziua. Eu am beneficiat de zile libere conform Legii 19 si am stat acasa cu fetita de 4 ani, din 23.03.20 pana in 24.06.20, gradinita fiind inchisa datorita SarsCov2. Datorita vechimii , beneficiez de 25 zile CO pe an. Intrebarea ar fi: daca beneficiez si pt.acest an de toate cele 25 zile, sau nr.lor se reduce pt.perioada celor 3 luni cat am beneficiat de aceasta lege? Multumesc

 21. Buna ziua.
  Luna viitoare naşte soția mea. De câte zile libere am derptul ca şi tată? În contractul copectiv scrie 3 zile în altă lege scrie 5 zile. Este al treilea copil. La primul am beneficiat de 15 zile lucrătoare. Acuma vor să-mi dea numai 3 zile lucrătoare!

 22. Buna seara,am o situatie pe care as vrea sa o inteleg .Sunt in concediu medical si inainte de acest lucru aveam un anumit program adica Luni si Marti liber iar acum m-au informat ca mi s-a anulat liberele de Luni si Marti si mi s-a modificat programul sub pretextul ca dupa un liber (dar in cazul meu e medical) trebuie sa lucrez 5 zile consecutiv pentru numarul de ore la pontaj !As dori sa stiu daca este legal sa ti se anuleze asa liberul,cu alte cuvinte medicalul meu pare o recompensatie a zilelor nelucrate….sau asa spune legea pentru reglarea numarului de ore? As vrea sa sa inteleg daca e legal sau e un abuz.Va multumesc!

 23. Dacă fata mea a fost 2 luni în şomaj tehnic concediul legal de odihnă este acelaşi ca anul trecut sau se micşoreză conform vreunei legi ?Va rog aştept răspuns .Mulțumesc!

 24. Buna seara!Lucrez la o firma privata,momentan lucrez 2saptamani la firma 1saptamana acasa,firma vrea sa ma oblice ca atunci cand sunt acasa sa imi iau zilele de concediu aferente acestui an,este normal?poate eu vreau sa imi iau concediu peste 1luna si atunci nu o sa mai am zile de concediu ca am fost obligat sa imi iau concediu cand vrea firma.zilele de concediu fiecare si le ia cand vrea,nu cand vrea firma.multumesc

 25. Bună, În perioada când un angajat este în concediu de odihna, angajatorul mai trebuie sa plătească impozit și contribuții la stat pentru acel angajat?

 26. Buna ziua! Lucrez in invatamant si am dreptul la 62 de zile de concediu. Dintre acestea 26 le-am luat in timpul vacanțelor. Începând cu 1 iulie 2020 mi s-a terminat contractul de munca. Scoala nu este obligată sa-mi plateasca restul zilelor de concediu? Mai am de luat 36 de zile lucrătoare. Cum se calculează suma pe care mi-o datorează scoala? Multumesc!

 27. Bună ziua!
  Ma puteți elucida cu o speță?
  În anul 2018 am efectuat 15 zile de CO (am dreptul la 25 zile CO + 5 zile concediu suplimentar), am rămas cu o diferență de 15 zile CO, după care am avut post și pre natal, iar din data de 1 octombrie concediu crestere copil. Am reînceput activitatea pe data de 01.05.2020.
  Intrebare?
  Mai pot beneficia de restul de 15 zile CO aferente anului 2018?
  Pentru anul 2020 am dreptul la CO?
  Va întreb deoarece mi se spune ca nu mai pot lua zilele restante din 2018, iar pentru 2020 nu beneficiez de CO deoarece spun cei de la Resurse ca nu am dreptul.
  Dacă îmi puteți menționa și baza legala, ar fi foarte util.
  Va mulțumesc anticipat.

  • Buna ziua,
   Ma confrunt cu o situatie similara: am un rest de 13 zile de CO pentru anul 2018 de care nu am beneficiat, am fost in concediu de crestere copil pana in august 2020. Spre deosebire de situatia de mai sus mi s-a spus ca pot lua zilele de CO din 2020 (cele 8 zile). In legatura cu cele 13 zile din 2018 mi s-a comunicat ca au expirat.
   Dvs cum interpretati legea in aceasta speta?

 28. Bună, am luat în iunie forțat opt zile de concediu de odihnă ( m a anunțat directorul economic că de mâine sunt in concediu de odihnă ) .Nu s a făcut nici un grafic de concedii la începutul anului.In iulie mi a murit mama soacră și în august am avut nevoie de concediu de odihnă trei zile pentru pomenirea de 40 de zile.Am fost anunțată că nu pot să primesc concediu pentru că nu mai am dreptul raportat la lunile lucrate…Am luat concediu fara plată.Am donat sânge și nu am primit liber conform adeverinței primite de la centrul de transfuzii pe motiv că în ziua donării eram in una din zilele de concediu fara plată…E legal să primesc concediu de odihnă forțat și anunțată de azi pe mâine??? E normal sa nu primesc liber pentru că am donat sânge??? Se poate modifica in revisal ziua de concediu fara plata cu adeverința de la centrul de transfuzii???

 29. Este normal sa mi se acorde doar 14 zile de concediu pt perioada 01.01-31.08,cu toate că am contract pentru perioada nedeterminată si am dreptul la 21 de zile.?

 30. Bună seara.Am o intrebare: va rog frumos sa imi spuneti daca angajații care au beneficiat de șomaj tehnic în perioada stării de urgenta mai au dreptul la concediu de odihna?Multumesc.

  • Din cate stiu eu la Itm. DACA se inceteaza contractul de munca patronul trebuie sa iti plateasca zilele de concediu . Este si o lege in care zice ca concediu de odihna este platit din ziua incetarii contractului de munca

 31. Ma numesc Bulancea V , lucrez ca profesor de istorie in învățământ de 18 ani, si am nevoie de ajutorul d voastra : de la 1.09.2001 – 30.08.2020 am lucrat la Scoala Gimnaziala Traian ; apoi de la 1.09.2020-30.08.2020 am lucrat la Scoala Gimnaziala Tichilesti si in continuare la Scoala Gimnaziala Traian-Braila ( a fost o restrangere de catedra si inspectoratul a dat in completarea normei de 18 ore, alta scoala) .
  De la 1 septembrie 2020 m-am pretransferat la Colegiul Tehnic C.D.Nenitescu-Braila,si Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci-Braila. Deci nu am intrerupere la cotizatie de asigurat.
  Pe 09.09.2020, eu am avut o interventie medicala ORL la Spitalul MedLife Grivita Bucuresti, azi pe 10.09.2020 m am externat, si am primit concediu medical pentru saptamana asta joi si vineri, si pentru saptamana viitoare 14-18.09.2020.
  Situatia mea este asa: d-na secretara de la Colegiul Tehnic C.D.Nenitescu-Braila m-a informat că nu poate legal sa mi plătească concediu medical , ca a aparut o lege noua , care anuleaza cei 18 ani de cotizatie fara intrerupere.
  Nu stiu unde anume sa gasesc , caut in carul cu fan, un nr. de lege actualizat valabil pentru functionarii din invatamant, pentru concediu medical,si indemnizatie de concediu medical,,,,,

  ……. care o fi legea privitoare la mine?

  Sunt profesor,,,,,, si d-na secretara invoca o lege noua(nu mi-a precizat nr legii) care prevede cum că eu, prin trecerea la alta unitate de invatamant cu 01.09.2020, nu mai am drept la asigurare medicala si plata concediului,,,, pe motiv ca am schimbat instituția, si că la Colegiul Tehnic C.D.Nenitescu-Braila am venit de 10 zile, si nu am vechime minimum de 6 luni la acest liceu unde este dumnea-ei secretara, si că legea nu ii permite sa-mi primeasca de la fostele institutii, adeverinte cu salariul pe ultimele 12 luni, ca se anuleaza tot ce am cotizat 18 ani neintrerupt,, odata cu schimbarea institutiei,,,,,

  Doamna secretara a zis ca imi primeste certificatul de concediu medical, doar ca sa motivez eu absenteismul de la serviciu,atat.
  ……….unde gasesc legea d-nei secretare care imi interzice …..sau exista totusi o lege actuala, valabila care imi da drepturi medicale, ca am cotizat neintrerupt ???

  Sunt sau nu, beneficiar de concediu medical,de indemnizatii si de plata partiala a operatiei din partea casei de asigurări ??? unde ma situez eu??

  Va rog respectuos sa ma ajutati.

  Va multumesc din suflet anticipat.

  • D-na secretara e docenta rau. Scoateti adeverinta de la Revisal ca asa va puteti pierde continuitatea . Daca sunteti calificat si titular la 1sept ar fi trebuit sa va angajati in noua institutie cu toate drepturile.

 32. Bună seara. Dacă am salariu minim pe economie 2230 de lei și îmi iau concediu plătit. Cât trebuie să încasez pe 5 zile de concediu. Mi sau dat 300 de lei.Nu trebuia să iau mai mult?

 33. Bună seara.
  Din cele 21 de zile de concediu de odihnă pe anul acesta, 2020,mi-am luat doar 10 zile și, mi-au mai rămas 11 zile.
  Întrebare :
  – Pot lua concediu, aceste 11 zile în ultima săptămînă din decembrie 2020 cu prima săptămînă din ianuarie 2021 ?!

  • Bună seara ! Sunt cadru didactic . În anul școlar 2019-2020 am lucrat lunile septembrie ,octombrie,noiembrie ,decembrie și ianuarie. Începând cu luna februarie până la 01 septembrie 2020 am fost în concediu medical. -De câte zile de concediu de odihna pot beneficia ? Mentionez că începând cu 01 .septembrie mi-am depus dosarul de pensionare .Zilele de care voi beneficia se pot plăti? Vă mulțumesc!

 34. Daca eu sunt in postnatal, după ce termin concediu postnatal pot sa îmi efectuez zilele restante de concediu de odihnă 2019,2020 și pe urmă să intru în C.I.C?

 35. BUNA ZIUA,
  CONFORM CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA AM 25 ZILE LUCRATORE CONCEDIU DE ODIHNA
  ANUL ACESTA AM FOST IN SOMAJ TEHNIC DIN CAUZA PANDEMIEI 2 LUNI
  LA CATE ZILE DE CONCEDIU AM DREPTUL MULTUMESC FRUMOS

 36. Buna ziua,va rog,ajutati ma cu o lamurire.In situatia pandemiei actuale,personalul medical din unitatile de primiri urgente risca sa ramana fara concediu.Adica,sa fie chemati din concediul de odihna.Este legal acest lucru,avand in vedere faptul ca momentan nu ne aflam in situatie de urgenta?stiu ca in starea de urgenta e legal,dar e legal si in starea de alerta?multumesc .o zi buna.

 37. Buna ziua,
  sotul meu lucreaza in ture 12 cu 24, 12 cu 48.
  Daca isi ia doua zile de co, i se scad 3 (adica o zi lucratoare de 12 h se considera, in opinia angajatorului 1,5 zile de co).
  E corect legal?
  Multumesc

 38. Bună seara am fost asistenta personal pentru bunica primăria nu mia plătit concediu anual mai pot să-mi recuperez banii bunica a decedat acum două săptămâni

 39. Bună ziua,

  Eu sunt practic obligata să-mi iau toate zilele de concediu pana la 20 decembrie anul curent. Cu toate ca nu am nevoie și nu vrea, mereu sunt presata sa îl iau cât mai repede. Zilele ramase nu se pot reporta pentru anul următor?
  Este legal sa fiu obligata?
  Mulțumesc!

 40. Buna seara sunt angajată din 5 mai am dreptul la concediu de odihna .
  Dar dacă șeful la firma care lucrez se poartă foarte urat cu mine si vor sa ma concedieze acum in pandemia asta fără motive serioase unde trebuie sa merg sa fac reclamati

 41. Buna seara, mie mi s-au modificat numărul de zile din concediu de odihna cu zile mai puțin fara a fi înștiințat in scris. Anul asta am observat că am mai puține zile de concediu. E legal? Mai mult mi-au mai luat zile din concediu retroactiv pt că modificarea a fost făcută în 2019 și RUONS nu a operat. Multunesc

 42. după 22 ani de vechime in munca și o mărire cu 4 zile in 2012 adică 28 zile cât ar veni acum? Medicul familie zice, că 30.Am înțeles, că s au suplimentat.

 43. Buna ziua, angajatorul (agentie a statului) imi refuza neoficial solicitarea de concediu (intr-un caz mi-a fost rupta in fata cererea de concediu, in alte cazuri m-I se atribuie sarcini cu termen urgent, astfel incat sa se suprapuna cu CO.). Ce este de facut in acest caz. Mentionez ca am „pierdut” 14 zile CO afferent 2018, am de efectuat 11 zile aferente 2019, 25 zile aferente 2020 si 25 aferente 2021.
  Ce este de facut, pentru a nu „pierde” zilele de concediu pe 2019 si 2020

 44. Buna ziua !
  M-am pensionat in 11.11.2020. Am avut dreptul la 25 concediu de odihna pentru anul 2020 +3 zile concediu suplimentar. Mi s-a retinut din ultimul salar suma pentru 6 zile de concediu efectuat in plus. Calculul meu este
  28 ZILE C.O ANUAL : 12 LUNI = 2,33 ZILE CO/LUNA.
  2,33 ZILE C.O./LUNA X 10 LUNI = 23,33 ZILE C.O PE 10 LUNI, LA CARE SE ADAUGA 8 ZILE DIN NOIEMBRIE, REZULTA 24 DE ZILE DE CONCEDIU DE ODIHNA LA CARE AVEAM DREPTUL PENTRU ANUL 2020 dupa lunile lucrate.
  ZILE DE CONCEDIU EFECTUATE IN PLUS = 4 ZILE SI NICIDECUM 6 ZILE.
  Calculul efectuat de institutia publica ,( fiind functionar public) este:Modul de calcul este :

  25 zile CO 2020 : 12 luni =2.08 zile CO/ luna , 2.08 x10 luni =20,8 zile (20 zile nu se rotunjeste)

  Cele 3 zile CO suplimentare :12 luni =0.25 zile CO /luna , 0.25 x10 luni =2.5 ( 2 zile).
  In concluzie concediul suplimentar acordat de 3 zile s-a calculat separat de institutie. Este corect ? Nu am gasit in legislatie acest aspect. In concluzie in loc sa mi se retina 4 zile C.O efectuat in plus mi s-a retinut 6 zile Va multumesc .

 45. Am o vechime in munca de 27ani si lucrez într-o companie privată. Angajatorul îmi acorda un concediu de odihna de 21 zile lucratoare anual.
  Am citit un articol din care reiese că după minim 20 ani vechime aș avea dreptul la 25zile de concediu de odihna anual.
  Ma puteți ajuta, la cate zile de concediu am dreptul vă rog?

  • Mai auzi pe cate unu cu ,,statul la stat,, poate nu stie ca numai amantele si neamurile stau restul crapam muncind sa respectam termenele. Daca e cineva sa poata trage chiulul, bravo lui, sa o faca cat poate ca au gasit prea scolitii si educatii din guvern o mai noua metoda de exterminare – epuizarea. Deci domnule, nu mai ai nimic, multumeste-te cu 20 de zile, asta e minimum pe 2021 si fii fericit ca ai unde munci.. Ce scria pe poarta lagarelor? Sa fiti sănătoși. Noi am muncit in loc sa iesim in strada. Asa ne trebuie. Daca nu ne aduna nimeni cu # guri… Niste nemernici.

 46. Buna seara sunt angajat de 2 ani jumate la o firmă de confecti si am suferit un accident înafara serviciului la mână si pana acuma am 75 de zile de concediu medical si ce mar interesa daca dupa 90 de zile de concediu angajatorul iti poate desface contractul de muncă este ceva lege în vigoare.

 47. Domnule Adrian, eu am 33 ani de vechime si domnii guvernanti, politicieni si sindicalisti prin codul muncii au scos transele de vechine la concediul de odihna. Ceea ce aveati acum s-a lasat la pixul angajatorilor adica nu mai avem nici un drept. Stam ca niste oi si ascultam cati mor de covid dar de epuizare si de foame nu are importanta cati mor. As fi vrut sa-l vad pe cineva ca ridica aceasta problema. Sclavi la privat sau la stat

 48. Soțul meu lucrează la o firmă de construcții în București, de doi ani și șase luni. Nu i s-a acordat concediu de odihna nici măcar o zi, pe motiv că la ei nu se dau concedii. În contract se specifică clar 21 de zile. Contractul de muncă ia fost întrerup de două ori fără știința lui. Ultima dată fiind în octombrie 2020, după multe discuții ia fost re-băgată pe 9 decembrie. Zilele decretate de stat ca fiind libere, Crăciun, Paște etc. nu le sunt plătite. Și multe altele ilegalități! Mai bine spus, zilier cu carte de muncă. Mai are vre-o șansă să recupereze măcar banii pe concediu?

 49. Bună ziua.
  Sunt o proaspătă mamă și urmează să mi se termine concediul de maternitate lună viitoare.
  Am 3zl concediu de odihnă neefectuate din 2019 și 25zl CO, tot neefectuate, din 2020.
  Intenționez să stau în CCC până face fetița 2 ani.
  Odată cu suspendarea raporturilor de serviciu ce se va întâmpla cu zilele mele de CO neefectuat?
  Logic ar fi să pot beneficia de ele la întoarcerea în câmpul muncii, prin efectul suspendării, dar n-am reușit să mă dumiresc nicicum, iar fetele de la RU spun doar că le pierd…
  Ajutați-mă, vă rog, cu un răspuns cât de cât fundamentat.
  Mulțumesc!

 50. Bună ziua, sant angajat din 02.11.2019. În C. M. am stipulat 21 de zile de concediu, la un salariu minim pe economie. Am o Rugăminte Mare.
  Câte zile de concediu am de luat pe anul 2019, și pe anul 2021 până în prezent 15.05.2021.
  Vă mulțumesc foarte frumos pentru timpul dumneavoastră liber acordat.

 51. Bună ziua lucrez in invatamant nedidactic auxiliar m-am angajat in la inceputul luni octombrie 2020 si acum in iunie iulie 2021 vroiam sa stiu daca am dreptul la concediu si cate zile ?Mulțumesc

 52. Buna ziua, lucrez pe un post de electrician de aproximativ 1 luna jumate si doresc sa-mi iau concediu . Am dreptul la concediu platit ? Sau din cauza ca nu am cel putin un an vechime nu beneficiez de concediu platit

 53. Buna , am si eu o intrebare
  Eu am lucrat 2 ani la o firmă iar apoi am beneficiat de indemnizatie ,acum sunt însărcinată și fetița mea face 2 ani in aprilie iar eu in mai trebe sa nasc ,intrebarea mea este beneficiez de indemnizatie in continuare pt copilul care se va naște sau nu mai am dreptu?

 54. Bună ziua!sunt salariată la o firmă privată; în noiembrie 2020,am fost diagnosticată cu cancer gr.2 accentuat,dar abia în februarie,2021, mi s-a dat c.medical (545 zile,cod de boală 14),dar eu nu am beneficiat de c.o.pe 2021.Cum trebuie să procedez,pt a beneficia de c.o?întrerup c.medical cu c.o,sau patronul este obligat să-mi plătească cele 20 de zile de c.o(cu toate că am peste 21 de ani vechime în câmpul muncii)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Beatrice M.
Beatrice M.
Principalul meu obiectiv este dezvoltarea personală. De aceea, îmi place să primesc și să ofer informații noi ori de câte ori am ocazia. Sunt o persoană energică și optimistă, consider că întotdeauna este loc de mai bine în orice activitate de zi cu zi la care iau parte.